kubis Cina di atas katilJarang sekali orang boleh bayangkan diet mereka tanpa salad dari kubis Peking. Anda boleh menanam sayur-sayuran yang lazat dan sihat di taman anda sendiri, mengetahui kehalusan penanaman dan penjagaannya. Ini tidak sukar sama sekali, terutamanya sejak kubis Peking mempunyai tempoh vegetatif yang pendek.

Bilakah lebih baik untuk menanam kubis?

Kubis Peking adalah sayur-sayuran dari siang hari yang pendek, jadi ia harus ditanam dalam suatu masa ketika hari cahaya memiliki jumlah jam paling sedikit. Keperluan seperti ini disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari, peck sering menjadi warna, bukannya membentuk kepala.

Masa yang paling sesuai untuk penanaman varieti ini ialah musim bunga awal atau musim panas lewat.

Cara yang baik untuk menanam kubis Peking dalam dua set:

  • penanaman pertama perlu dilakukan antara 15 April dan 1 Mei;
  • tanaman kedua adalah dari 20 Julai hingga 10 Ogos.

Bagaimana dan di mana untuk menanam budaya?

Disebabkan fakta bahawa kepala kubis cukup besar dan memerlukan banyak ruang, tukang kebun sayur berpengalaman menasihatkan benih menyemai langsung ke tanah. Di samping itu, Peking tidak bertolak ansur dengan pemilihan, jadi cara yang tidak berbiji untuknya adalah yang terbaik.

Tapak untuk menanam tanaman mestilah diterangi dengan baik, sementara itu perlu untuk mengelakkan tanah berair dan berasid. Kubis Peking tumbuh dengan baik di atas katil, di mana bawang putih, bawang, timun dan kentang tumbuh lebih awal.

Di dalam tanah yang lapar, sebelum menyemai benih, perlu menambahkan pasir dan menggali tempat tidur. Bumi dengan keasidan yang tinggi, 2 minggu sebelum menyemai, menumpahkan larutan berasaskan tepung dolomit atau kapur terhidrat (200 g setiap 10 l air).

Menyemai benih di tanah yang hangat. Untuk melakukan ini, tutup katil masa hadapan dengan filem hitam dan biarkan selama 14 hari.

Related  Zakaj sadje ne nosi češnje?

Selepas masa yang ditetapkan:

  • tambah abu ke tapak dan membuat lubang 15 cm diameter, meninggalkan jarak 40 cm di antara mereka – dengan penanaman kubis yang lebih dekat, ia tidak akan berkembang dengan baik dan jatuh sakit;
  • padat tanah dan menanam 2 biji;
  • taburkan dengan lapisan bumi nipis;
  • tutup dengan penutup botol plastik 5 liter (tutup pada botol sehingga anda membukanya).

Rapi penjagaan anak benih

Apabila benih bercambah, biarkan bercambah kuat, dan keluarkan kedua. Sebaik sahaja kilang selebihnya tumbuh sedikit, anda boleh mula menanam penanaman, melepaskan penutup pada botol. Melalui lubang yang sama adalah mudah untuk menjalankan dan menyiram. Kubis Peking biasanya memindahkan air dari bahagian atas ke kepala.

Pergantungan atas pertama harus dilakukan apabila dua daun nyata terbentuk di semak. Untuk melakukan ini, 1 liter dimasukkan ke dalam 10 liter air dan tuangkan tumbuhan di bawah akarnya.

Dalam fasa 4 daun ini mengeluarkan topi. Kemudian berbelanja dan hilling. Untuk air kubis, ia perlu secara teratur, tetapi ia adalah sederhana, mengelakkan pengeringan tanah, jika tidak, kepala akan terikat dengan teruk.

Rahsia penuaian yang baik kubis Pekinese, video