salad kubisSalad Kochanny adalah tumbuhan sederhana yang boleh ditanam sepanjang musim. Berbeza dengan salad daun, jenis subspesies kepala mantap di sepanjang pokok renek, tumbuhan cacing dan tanaman akar lain, jadi tidak perlu menyediakan tempat tidur yang berasingan untuk menanamnya. Jenis-jenis kubis hiasan selada membolehkan anda menanamnya walaupun di dalam katil bunga. Sistem akar selada tidak menembusi tanah, jadi ia tidak bertentangan dengan sistem campak tumbuhan lain. Jika anda menanam salad kubis di penumbra, daunnya akan menjadi ungu dan sempurna melengkapkan susunan bunga bunga. Di dalam salad penumbra tidak membentuk kepala besar, jadi perlu menanam lebih banyak biji.

Menanam benih dan salad

Agar kepala selada itu mantap dan cepat menghasilkan, ia mesti ditanam di tempat yang cerah. Jika anda pra-menanam benih, maka penuaian salad boleh dikumpulkan dua minggu lebih awal. Salad ditanam di dalam telaga cetek dengan diameter 5 cm atau disemai di sekeliling perimeter tempat tidur di keranda. Untuk meningkatkan kapasiti percambahan benih, mereka dirawat dengan penyelesaian kalium permanganat.

Benih tidak boleh dikebumikan di dalam tanah. Kedalaman penyebaran maksimum hendaklah 1 cm. Sebelum penanaman selada biarkan tanah melonggarkan dengan baik untuk memecahkan kerak.

Selepas pucuk pertama muncul, ketua salad ditipis, maka salad disenyawakan dengan larutan pupuk kandang ayam. Untuk membuatnya dalam 10 liter air, anda perlu membubarkan 200 ml ayam.

Penuaian dan penyimpanan selada

Dua minggu selepas menanam benih di dalam tanah, salad akan mula membentuk kepala, dan dalam seminggu ia akan dapat menuai. Kepala salad dipotong dengan gunting taman atau pruner.

Jika anda mahu menyimpan salad sehingga musim depan, anda tidak boleh mencuci, jika tidak, daun akan rosak. Letakkan kepala dalam beg selofan dan tutupnya dengan ketat, dan letakkan di dalam peti sejuk. Selepas beku, salad tidak akan kehilangan kualiti yang berguna.

Menanam salad baru

Selepas menuai tuaian pertama, anda perlu mengeluarkan sisa salur: sistem akar dan daun yang tinggal di roset akar. Mereka dengan berhati-hati digali dengan spade taman, dan kemudian alur disediakan untuk biji baru. Baja nitrat dan mengandungi kalium mesti diperkenalkan ke dalam tanah. Setelah menggunakan baja, tanahnya disiram dengan baik dan digali, kemudian alur dibuat dan salad baru disemai.

Related  Oblikovanje bučne krošnje balzama