ekorre i snönHur är vädret som imorgon eller några dagar från nu? Våra förfäder bodde i harmoni med naturen och lärde oss att förutsäga vad den kommande säsongen kommer att medföra.

Moln, fåglar, djur och växter – de är alla naturliga nycklar för att unraveling väderöverraskningar. Ordspråk, talesätt, människors förutsägelser och vidskepelse avkunnats genom generationer av jägare, bönder och fiskare som förlitar sig på naturliga tecken för att förutsäga en förestående storm eller svårighetsgraden av den kommande vintern. Studien av ordspråk, inklusive väder, kallas paremiologi. De flesta av dem – den bisarra och overkligt fabel, inte har någon vetenskaplig grund, medan andra har ett korn av sanning.

Hur Djur Kopplas Och Väderprognoser

Behavior av djur beror direkt på vädret. Tjockleken på deras hud, mängden av underhudsfett alternativ platser där de dölja sina livsmedel cachar och hur de bygger sina vinter den – alla dessa funktioner används för att förutsäga vinterväder. Indianer såg bäverna att förutse förkylningen. De trodde att ju tjockare och grövre bäverhåran desto hårdare skulle det vara att vara vinter.

bäverDet finns några fler amerikanska tecken relaterade till djur:

  • om du ser hur en bäver bär pinnar i munnen, blir det en hård vinter och du borde gå söderut;
  • om skunkar är för tjocka, vänta på en kall vinter
  • när hösten proteinerna är sällsynta, vilket tyder på kommande sträng kyla, medan, som gänget under december antyder mild vinter;
  • Om ekorrar gömmer sina varor högt i trädens hål, vet att det kommer bli mycket snö;
  • när proteiner börjar komma i tidiga grupper, vänta på en riktigt hård frost.

Related  Hur odlar vitlök (det är väldigt enkelt!)

Fåglar är bra förutsägare

kycklingarAv fåglarna har bönder länge lärt sig att förutse förkylningen. Det brukar tros att när fåglar flyttar tidigt, blir vintern kall och stel. Detta framgår också av kalkonens tjocka fjäderbädd. Om vilda kalkoner har tänkt sig själva på grenar av träd och vägrar att lämna det – närmar sig snöfall.

Om kuk molts innan kycklingen kommer vintern vara mild, men om hönan börjar blekna innan tuppen, kommer vintern att vara hård som sten.

Insekter och väder

boet av en hornetUnder de långa observationsåren lärde vi oss att kallt väder kan förutsägas även av insekter. Till exempel, när bin bygger sina bikupor på en skyddad plats (garage, ladugård), förvänta sig stark förkylning.

hårig larvMan tror att höjden på hornets boet kommer att peka på det märke som snön kommer att stiga på nästa vinter. Håriga larver, som vi redan har pratat, är favoriter i att förutsäga vädret bland insekter.

Vilka växter kan berätta om vädret

Man tror att hårda äpplen och en tjock lökskjorta, liksom förtjockade blomsterknoppar, betyder att en kall vinter är inställd. Amerikanerna säger: “Skaffa en tung vinterrock, om blomknopparna själva lägger på sina rockar.” Om svåra förkylningar, talar majsskal också om det är tjockare och tätare än vanligt.

överflöd av svamparOm svamparna växer i överflöd, indikerar det stora snöfallar. Inga svampar – ingen snö.

Lövets tidiga fall föreslår att hösten och vintern blir mild. När lövverket dröjer längre än vanligt, kommer kylan att slå i full styrka. Till exempel, om oktober kom, och lövhöljet hänger fortfarande på grenarna.

ollonEn riklig skörd av ekollon, hundros, hagtorn och andra bär betyder att en ogynnsam vintersäsong närmar sig. Många nötter talar tvärtom om en lätt vinter.

Nivån på vilken ogräs växer växer en punkt, varefter driften växer.

Nu vet du lite mer om hur du kan förutsäga vädret utan att förena med väderrapporter. Det är värt att notera att väderfolket är långt ifrån sig i sina prognoser, men det är väldigt intressant.

Related  Välj ljusa vackra växter för höstgården

Folk tecken och väder – video