hög orderVi vill dela med dig av personlig erfarenhet och ge rekommendationer om hur man bygger en hemlagad trädgård i din gård. Särskilda färdigheter och färdigheter för detta kommer inte att krävas, och det är väldigt lätt att ta hand om det.

Fördelar med en upphöjd säng

Denna enkla byggnad kommer i hög grad att förenkla ditt lands liv:

 1. Perfekt för ett litet område (i motsats till trädgården i rader).
 2. Lämplig för stenig och infertil jord.
 3. I jämförelse med den vanliga grönsaksgården ger mer utbyten med samma område. Detta beror på bättre dränering och djuprötning av växter.
 4. Ökar växtsäsongen, eftersom i kalla områden med vårens ankomst, kan du börja jordbearbetningen tidigt.
 5. Förenklar arbetet med trädgårdsarbete. Till exempel skapar en tät plantning en skugga (som fungerar som en mulch) för att förhindra tillväxt av ogräs.

framgångsrik växtutveckling

Material för konstruktion av en upphöjd säng

Många trädgårdsmästare är oroliga för säkerheten av träkropp. Först och främst, kom ihåg att det pressade träet som impregnerats med CCA-familjen antiseptiska kan inte användas. Det avger arsenik. För att förbättra träets hållbarhet finns det flera alternativ:

 1. Idag lägger massproduktion av pressat trä en blandning av kemikalier som skyddar den från ruttning på grund av fukt. Trots det faktum att denna typ av trä är certifierad och säker för växter, tvivlar vissa fortfarande på detta och föredrar att använda alternativa miljövänliga material.
 2. Dyraare trädarter, till exempel cederträ, innehåller naturliga oljor som förhindrar ruttning, vilket ökar materialets livslängd. De är dyra, men de kommer att vara ännu längre.
 3. Ju tjockare styrelsen desto längre ruttar den inte. Till exempel, en två-tums larkvägg kan stå i 10 år utan någon vård.

Du kan också använda betongblock eller tegelsten, men kom ihåg att betong så småningom ökar jordens surhet.

Vissa till och med rymmer järnvägssvängare, men jag rekommenderar inte att du gör det här. Om gamla prover fortfarande kan komma upp, då vid tillverkning av nya, används kreosotbehandling, vilket är giftigt.

Planering och dimensioner

Plot planering och storlek sängarEfter att ha definierat olika träslag kan du fortsätta planera för framtida konstruktion:

 1. Välj ett ställe för vilket tillräckligt mycket solljus kommer att falla.
 2. Bäddens standardbredd är 120 cm. Denna storlek ger obehindrat tillgång till växter utan att behöva träda inuti;
 3. strukturens längd är inte grundläggande. Sektioner gör ofta 120×240 cm eller 120×360 cm.
 4. Djupet kan variera, men ska vara minst 15 cm. Rötter krävs från 15 till 30 cm, så det idealiska djupet är 30 cm.
 5. Innan du installerar en säng, kontrollera att marken inte är komprimerad. För detta ändamål det Lossa trädgård gaffel till ett djup av 15 -. 20 cm för förbättrad rotbildning vissa trädgårdsmästare bort det översta lagret av jord (vid ett djup av spadar), sedan nästa skiktet är grävt och omrördes tillsammans med den första.

Konstruktion av en upphöjd säng

För att stödja designen, montera trästolar i varje hörn (och var 60 cm för långa sängar). Jag rekommenderar att du gör det här från insidan – så stöden blir mindre märkbara.

Pelarna borde grävas ca 60% och lämnar överdelen ovanför marken. Se till att alla har samma höjd, annars kommer sektionerna att vara ojämna.

Sätt sedan den nedre raden på brädor och kontrollera att de är alla på samma nivå. Efter det naglar du resten. Det är bäst att använda galvaniserade naglar eller skruvar.

För att bekvämt kunna röra sig mellan sängar, lämna en passage på 60-70 cm.

Jord för fyllning

Fyll sektionerna med en blandning av jordjord, kompost och andra organiska material (t.ex. gödsel) för att säkerställa att plantorna är i en näringsrik miljö.

Observera att marken i sådana sängar torkar ut snabbare, vilket är användbart under vår och höst. Men på sommaren täcker det översta lagret av jord med halm, mulch eller hö.

Frekvent vattning är nödvändig för alla växter på daisen. Speciellt handlar det om de tidiga stadierna av deras tillväxt i upphöjda sängar.

Vilka växter kan planteras

kombinerade landningarNästan alla grödor kan odlas i upphöjda sängar. Grönsaker är de vanligaste, men också framgångsrikt plantera frukt, buskar och jämnt träd. Kom bara ihåg att vissa växter kommer att växa bortom deras avsnitt, och detta bör beaktas vid planeringen av platsen.

Användbara tips

rätt sittplatserNågra allmänna rekommendationer gör att du kan maximera fördelarna med trädgården.

Kontinuitet. Tidig ersättning av plantor garanterar kontinuerlig produktion. När en gröda har skördats har du färdiga plantor för transplantation till de gamla. För bästa resultat använd snabbt mogna sorter för att få maximal frukt under en säsong.

tät plantering av grönsaker av olika mognadTät plantering. Växa olika kulturer tätt tillsammans för att spara utrymme. Växter bör vara så långt att deras löv berör varandra, skyddar jorden från solens strålar. Detta kommer att förhindra utträdande av ogräs och behålla fukt, vilket eliminerar behovet av att ofta vatten, gräva och mulka marken. Eftersom växterna, som de mognar, kommer att pressa varandra, hämtar tidigt mogning i första hand, vilket ger andra utrymme för full utveckling. Till exempel kombinera salladslöv med säsongsbetonade grönsaker som tomater, broccoli eller paprika.

flera arter av växter på samma sängOlika kulturer är allierade, inte rivaler. Växter har olika rotlängder. Att plantera dem nästa är nyckeln till bättre användning av hela sängvolymen. Till exempel kan du kombinera bönor med korta rötter och rödbetor, som har en djup rotning. Genom att göra detta eliminerar du konkurrensen mellan kulturer. Det är också fördelaktigt att plantera krävande mängd näringsämnen grönsaker (kål, gurka) med mindre krävande i detta avseende bönor eller morötter.

Hjälp att växa. Om det finns ett stängsel i den norra sidan av trädgården, kommer de högsta plantorna som planteras där inte att skaka en skugga på resten. Låt inte de krusiga sorterna växa kaotiskt och ta upp värdefullt utrymme. Hjälp dem att växa i rätt riktning:

 1. Gurkor klättra upp det trelliserade staketet. Som ett resultat är hängande frukt väldigt bekväm att samla in.
 2. Tomater mognar snabbare och ger mer tomater om de är över marken, knuten till ett stöd.
 3. Ärtor och bönor dras alltid till himlen. Byt ut ett stativ eller trådnät, och de kommer att börja vikla runt det.

Vissa tunga växter, till exempel meloner och vattenmeloner, behöver hjälp i riktad tillväxt. Tie deras skott till stödet för att få dem att röra sig i rätt riktning. Underhålla stora frukter med remsor så att de inte kommer och faller före tiden.

jordgubbsängarNäringsrik mark, tillräcklig sol och bra dränering är alla nödvändiga förutsättningar för en framgångsrik utveckling av trädgården. Skapa din egen trädgård, som alltid kommer att glädja dig och dina vänner med färska grönsaker och frukter till bordet.