guelder-vrtnica na vrtuKalina buldenezh – drevo, ki je široko razporejeno v srednjem pasu. Visoka dekorativna in nezahtevna pogojev je postala počaščen gost v vrtovih in parkih. To staro sorto so cenili vrtnarji tudi pod Catherine II za bujne bele socvetje, podobno kot snežna kepa. Ime sorte je Boule de Neige – prevedeno iz francoščine in pomeni “snežne kepe”. Prvič opis francoske gneče Lemoine, ki je prinesel to sorto,

Opis sorte

Kalina buldenezh je vrsta Kalyna vulgaris in je široko razširjeno drevo z višino do 4 metrov. Z dobro skrbjo ta rastlina živi do 50 let in več in vsako leto je vesela z dolgim ​​cvetenjem. Cvetno buldenezh globoko socvetje v začetku poletja. Cvetenje je dolgo, od 2 tedna do meseca. Cvetovi cvetov najprej imajo zelenkasto vezavo, nato pa postanejo svetle bele, na koncu cvetenja pa roza.

Značilna lastnost sorte je popolna odsotnost vonja v cvetju. Rastlina je zimska trdna, vendar lahko v hudih zimah delno zamrzne. Rootni sistem površinskega tipa.

Posaditev sadike

kraj zasaditvePričakovana življenjska doba cvetočih bukov in njenega cvetenja so v veliki meri odvisna od pravilne lokacije sajenja in naknadne oskrbe. Najbolj primeren kraj za njo je dobro navlažena tla in lahka penumbra. Zaželeno je, da se spomladi ali jeseni presadijo, saj so v poletni toploti sadike slabše ukoreninjene. Kraj sajenja je pripravljen vnaprej:

 • kopati jamo, ki ni manjša od 0,5 x 0,5 m;
 • na drenažo spodaj – odlomki opek, drobljen kamen, pesek;
 • pripravite hranljivo mešanico iz komposta, pepela, kompleksnih gnojil in vrtnih zemljišč.

Drobljenje je potopljeno v jamo na hribovju iz hranljive mešanice, raztegne korenine, poglobi nekaj centimetrskih korenskih ovratnikov in napolni preostalo zemljo. Po sajenju obilno zaliti in po pogrezanju nalijejo več zemlje. Zgoraj je lahko pristajalno mesto zgrajeno tako, da se zemljišče ne izsuši hitro.

V skupinskih nasadih se vsako sadik potrebuje vsaj 4 kvadratne metre, saj je drevo močno razširjeno.

Skrb za viburnum

nežno cvetenje gulover-roseSkrb za viburnum bullpen je spomladansko in jesensko obrezovanje in redno zalivanje v suhem obdobju. Spomladi se drevo pregleda in razreže zdrobljene, suhe in obolele veje. V jeseni se opravi obrezovanje obrezovalcev – prekomerno zgostitev in naraščajoče krone se odstranijo. S pomočjo oblikovanja obrezovanja lahko drevo pretvorite v grmovje – odrežite prtljažnik do nivoja panj. Spomladi bodo začele rasti številne lateralne poganjke iz korena.

Vse spili po rezanju je treba razkužiti z raztopino bakrovega sulfata in maščobe z vrtnim dima.

V razmerah sredinske cone se v oktobru izvede obilno namakanje viburnuma z vodo. Njegov namen je spodbuditi rast korenin in preprečiti zamrznitev pozimi. Pred zalivanjem drevesa je zaželeno hraniti.

Gnojila in gnojila

Za bogato in dolgotrajno cvetenje je treba redno hraniti guelder vrtnico. V prvih 2-3 letih ima rastlina dovolj hranil, ki so vdelane v sadovnjaku. V naslednjih letih ga hranimo spomladi z dušikovimi gnojili ali kompostom, jeseni pa fosforjem in kalijevimi gnojili. Gnojila je mogoče posejati v krogu blizu cevi, opustiti z grablje in obilno zaliti. Da bi vsa hranila padla neposredno na korenine, uporabite še eno metodo:

 • vzdolž celotnega oboda krušne ploščice naredi luknje v globini zemlje 20-30 cm s pomočjo vrtnega vrtalnika, lomilca ali lesenega kosa;
 • v vsakem vlijemo malo gnojila;
 • celotna norma, izračunana na drevesu, se deli s številom lukenj;
 • se krog debla prelije z vodo.

Stopenj gnojil, ki so navedeni na embalaži, ne sme biti presežen. Rastlina jih ne bo mogla izenačiti. To bo povzročilo rast plevelov in kontaminacije tal z nitrati in drugimi kemikalijami.

Pred začetkom cvetenja se viburnum lahko razprši s kompleksnim gnojilom, ki vsebuje bor. Ta mikroelement spodbuja obilno cvetenje.

Related  Krasi našo spletno stran s skalnatim brinčkom sorte Blue Arrow

Različice in metode razmnoževanja

listi gulover-rose v jeseniReprodukcija viburnumove kanade je mogoča le v vegetativnem smislu, saj je sterilna in ne daje semen. Razdelite ga na tri načine – s plastmi, tako da delite grmičevje in potaknjence.

Da bi dobili novo rastlino po plasteh, morate narediti naslednje:

 • V izviru blizu grmišča izkopljejo vzdolžne žlebove;
 • postaviti veje v njih;
 • pritisnite do tal z lesenimi sponkami;
 • zapolniti ta prostor z zemljo in jo poleti pustiti vlažno.

Do jeseni imajo plasti svoje lastne korenine, spomladi naslednjega leta pa se pojavijo kalčki. Med letom, ko postane močnejši in se rast korenin poveča, se lahko nova rastlina ločuje od matične rastline, med njimi pa se izkoplje izkopana lopatica.

Razmnoževanje viburnuma z drugo metodo – razdelitev grmovnice – je veliko hitrejše, vendar bolj boleče za celotno rastlino, saj so korenine bolj travmatizirane. Ta metoda je primerna samo, če je bila oblikovana kot grm, iz korenin pa je veliko vej. Če želite to narediti, je koreninski sistem delno koplje z lopato in rezanje gošče, tako da vsak del vsebuje korenine in veje. Potem so vsi deli zasajeni ločeno. Po sajenju se sadike zalivajo.

Najlažji način je razširiti okrasno viburnum s čebulicami s potaknjenci. Za potaknjenke se združi zdrave veje, odstranjene med spomladanskim obrezovanjem. Na vsakem rezu mora biti več ledvic. Pokopani so v tleh poševno na tak način, da je polovica ledvic v tleh. Njihova pozneje so nastala korenine. Rezila redno zalivajo. Ko se mladi grm s koreninami in vejami oblikuje iz potaknjencev, ga lahko odložite na stalno mesto ali pustite na istem mestu.

Zemljišče okoli sadik je treba ohraniti vlažno in krhko, tako da imajo korenine dovolj vlage in kisika.

Razbitin Kaline in boj proti njim

hroščNa listih guelder-rose so močno prizadeti trije škodljivci: listni hrošč, kraste in ušes.

Related  Vrste in sorte tuje, gojene na primestnih območjih

Listni hrošč grize liste v žile in je sposoben uničiti celo grmičevje. Za boj proti njej, Kalina 2-krat v sezoni poškropiti karbophos: v maju, da uniči ličinke, v avgustu, da se znebite odraslih posameznikov.

Za uničenje nožic in listnih uši se rastlina zdravi z Aktara, Fufanon, Agravertin. Z majhnim porazom lahko storite z ljudskimi sredstvi: infuzijo česna ali pepela z milo za pranje perila.

Tudi viburnum bullae trpijo s pepelasto plesnijo. Iz te glivične bolezni bo pomagal niz ukrepov:

 • pršenje z 0,5% raztopino bakrovega sulfata v zgodnji pomladi, preden listje cvetijo;
 • zmanjšanje namakanja, voda bi morala le pod korenino;
 • zdravljenje v vegetativnem obdobju s tekočino Bordeaux;
 • uničevanje plevelov, ki prenašajo prašnate plesni, predvsem pšenične trave.

Na incidenco viburnuma vplivajo množice nasadov in zgoščena krona. Na vsaki fotografiji zdrave žuželke viburnum drevo lahko vidite, da raste prosto, krona je precej tanka, in travo pod drevo je izrezano.

kalina buldomena na kmetijiIzvajanje teh preprostih priporočil bo pripomoglo k zdravemu in lepemu drevesu. Dekorativni viburnum bo živel v vašem vrtu že dolgo in vsako leto bo z veseljem čudovitih snežnih kep.

Kalina buldenezh v krajinskem oblikovanju, katere fotografija le malo odraža eksotično lepoto, se uporablja povsod:kalina buldomena v bližini hiše

viburnum bulden v vrtcu

guelder-rose v pokrajini

odrasla žuželka

Barva čudeža viburnum bullpenage – video