Lepe in koristne cvetlice nasturtiumaIzjemno lepa kapucinska roža je tudi zdravilna rastlina. Celoten nadzemni del je uporaben. Posebna nasičenost uporabnih snovi zdravilnih rastlin med cvetenjem. Razumemo terapevtske lastnosti nasturtiuma in kontraindikacij za njegovo uporabo.

Uporaba nasturtiuma v ljudski medicini

V ljudskem zdravstvu uporabite vse dele rastlineZdravilni učinek rastline je povezan z njegovo kemično sestavo. Opaziti je, da so v nezrelih sadežih nasturtiuma prisotni:

 • rastlinski antibiotiki;
 • eterična olja;
 • organske kisline.

Cvetovi vsebujejo barve in karotenoide, vitamin A, kot v korenju. Listi in stebla nasturtiuma vsebujejo veliko različnih bioaktivnih snovi, mikroelementov in redkih bioaktivatorjev – izokvetsitrin in glukansturcin. Prisotnost posebnih snovi naredi infuzije in bučke kurativno in preventivno za telo.

Odlomek cvetja nasturtiumaVse te komponente nam omogočajo, da govorimo o koristnih lastnostih nasturtiuma, ki ima naslednja dejanja:

 • baktericidni;
 • vazodilatacijski;
 • protivnetno;
 • antitusive;
 • protiglivično.

Najprej vsi deli rastline vsebujejo veliko količino askorbinske kisline, vitamina C. Zato vse infekcije, povezane s hladno ali pomanjkanjem vitamina v kompleksnem zdravljenju, uporabljajo infuzije in rastlinske izvlečke. Bolnikom je priporočljivo, da se grlo raztopijo z razredčeno tinkturo, sokom ali juho. Zato bo uporaba vitamina čaja z nasturtiumom ugodno vplivala na skorbut.

Prednosti uporabe natrijevega bujona za prehlad in kašelj lahko ocenimo s prisotnostjo antibiotikov, ki pomagajo obnoviti sluznico dihal z globoko zadušnim kašljem.

Morda je zelo koristno prejemati čaj z nasturtiumom za starejše:

 • izboljša delovanje srčne mišice;
 • upočasni prezgodnje staranje;
 • izboljša potek menopavze.

Solata z nasturtiumomŽveplene spojine, vsebovane v rastlinski surovini, olajšajo stanje skleroze. Tropeolin, prisoten v rastlini, povečuje krčenje srčne mišice. Kalij je bistveni element za delovanje srca. Eterično olje upočasni proces staranja. V prehrani starejših ljudje so salate in začimbe z dodatkom nasturcija kot profilakse proti senilni demenci. Zmanjša vročine v menopavzi, saj se raven hormonov vrne v normalno stanje.

V ljudski medicini se nasturtium uporablja za razdražljivost in depresivno stanje. Pri vnetju urogenitalnega sistema sprejem recepta olajša bolnikovo stanje. Uporabite ga za težave z izpadanjem las. Skupaj s koprivami, ki se v tednu kopičijo v lasišče tinkture, vodi do izboljšanja.

Medicinski pripravek, ki vsebuje nasturtiumNasturtium v ​​medicini je že sprejet. Medicinska industrija proizvaja droge, katerih aktivne sestavine so tudi izvlečki iz nasturtiuma. Uporabljajo se kot zdravila za številne bolezni. Vendar je treba še posebej opozoriti, da se učinek na hude bolezni potrdi:

 • tumorji;
 • koronarna insuficienca;
 • ateroskleroza.

Related  Pregled hitro rastočih večletnih grmov za žive meje v državi

Učinkovitost zdravilnih rastlin raziskovajo znanstveniki po vsem svetu. Morda v bližnji prihodnosti čakamo na nova odkritja.

Čaj nasturtiumaKot pri vseh zdravilnih rastlinah ima nasturtium kontraindikacije. Ne smete začeti jemati zdravila brez posvetovanja z zdravniki. Poleg individualne nestrpnosti do nasturtiuma s strani posameznikov je lahko tudi nenadzorovana uporaba čaja ali lupine v velikih količinah. To bo povzročilo prebavne motnje in bruhanje. Prepovedana je uporaba čajev ali dozirnih oblik, če obstajajo gastritis in razjede na želodcu. Uporaba tinkture in drgnjenje na koži, morate zaščititi oči, saj imajo vsi pripravki iz nasturtiuma pekoč občutek. Terapevtske lastnosti in kontraindikacije nasturtiuma, tako kot drugi rastlinski preparati, imajo zamegljeno mejo. Zato morate zdravljenje začeti previdno.

Ustrezno nabiranje surovin

Priprava cvetja nasturtiumaObiranje rastlin se izvaja v cvetenju. Cvetovi se zbirajo, ko ne začnejo zbledi. Zbiranje naj bi se zgodilo zjutraj, ko je rastlina posušila od jutranja rosa. Hkrati se rože posušijo v temni, dobro prezračeni sobi. Idealno je sušiti cvetje v suhem sončnem vremenu na podstrešju. Če pride do sušenja v prostoru, morate za hitrost postopka namestiti ventilator. Po tem se surovine pakirajo v papirne vreče ali škatle.

Konzervirano seme nasturtiumZeleno sadje se po cvetenju pobere v približno enem tednu. Okusijo kot kapre. Lahko jih konzerviramo, zamrznemo ali posušimo v senci. Suho sadje je treba odstraniti iz lupine in shraniti v papirnate vrečke. Rok uporabnosti rastlinskih surovin ne presega 18 mesecev.

Video o koristnih lastnostih nasturtiuma