Bijeg od pljuskanja od smeđih igalaMnoge vrste i sorte smreke su potrebne u pejzažnom dizajnu. Nismo iznimka – smreke s ljuskavim, iskrivljenim ili širenim krunama.

U prvoj polovici XIX stoljeća otkriveno je i proučavano crnogoreno zimzeleno grmlje istočno i jugoistočno od Azije. U vrtu, kultura se cijeni zahvaljujući:

  • ukrasna zelenkasto-srebrna debela igla;
  • izvorni oblik krune;
  • otpornost na smrzavanje, omogućujući zimovanje u srednjoj traci;
  • neodrživa skrb i uvjeti uzgoja;
  • dugo, u prirodi koja doseže 600 godina života grma.

Opis smreke

Igle od smrekeVezano za obitelj cvjetnice Juniper (Juniperus squamata) ne može se nazvati velikim. U usporedbi s najbližom vrstom, biljka ima malu krunu, čija veličina i oblik ovise o raznovrsnom priboru. Snimke od smreke s plamenom proklizavaju, neke sorte visi u obliku, a ponekad se rašire po tlu, stvarajući svojevrsni gusti tepih igle.

Granice grma imaju česte grančice i prekrivene su tvrdim šiljastim iglicama duljine do 8 mm. Hvoinki sa zelenim straga i srebrom zbog karakteristične trake u usnama lica na vrhovima nalaze se tri. Igla igla je savijena za pucanje, ima karakteristike za smreka aroma.

Poput ostalih predstavnika tog roda, mliječni slatkiši ne posjeduju veliku stopu rasta. Već godinu dana biljka visine i širine raste samo nekoliko centimetara. Emerging odraslih biljaka ovalne kukova koje sadrže jednu sjeme, sazrijevaju u drugoj godini, dosegnuvši promjera 6-8 mm i postupno mijenja boju od crvene do zelenkasti debele purpurne crne boje.

Briga za smreke od smreke ne razlikuje se od brige za druge predstavnike roda. Biljka je najbolje posaditi na svjetlo, zaklonjena od hladnih vjetrova. U srednjem pojasu i na sjeveru, kako bi zaštitili grm od mraza.

U teškim zimama, iglice postaju smeđe i umiru, kora je napuknuta, male grane i izbojci prošle godine se suši.

Opis popularnih sorti smreke krljuštima

Kompaktna veličina, neobičnog oblika visi mladice, srebrno-zelena, a u nekim slučajevima čak i zlatne igle – Razlozi za popularnost borovice ljuskave i sortama izvedenim iz divljih biljaka.

Related  Sadnja lososa u prigradskim područjima u Sibiru

Juniper crvena tepih (plavi tepih)

Juniper crveni Plavi tepihZa stvaranje na mjestu, čak i tepih plavkasto-srebrne boje će pomoći crvenom tepihu. Grozni, relativno brzo rastući grm ove sorte razlikuje se po izgledu mladih, visećih izbojaka i plemenitih nijansi bodljikavih tvrdih igala.

Zajednički pogled na smreke Plavi tepihBiljka, ako je barem minimalno održavanje, lako se ukorijeni na roller coaster, granica, stvara slikovit mjesto na rubu bare i sadnja veće biljke biraju svjetlo, bez rizika od proljetne poplave zemljišta i predviđeno njega. Raznolikost je izdržljiva i u usporedbi sa srodnim usjevima, zbog niske nadmorske visine i pokrivača snijega lako podnosi mraz.Dekorativni oblik smreke vrste Blue Carpet

U rukama majstora Juniperus ljuskaši plava Tepih sorti zbog dugogodišnjeg formirovke ga pretvara u fantasy stablo s gustim zelenim kapama na bizarne shtambe.

Juniper scaly Meyeri (Meieri)

Mladi biljka od smreka od ljuskavog MeyeraVrijednost smreke od ljuskaste Meyeri je izvorni oblik krune s mladim mladim izbojcima. Grm uzgaja u Kini već početkom prošlog stoljeća i vrlo cijenjena u pejzažnom dizajnu, jedan je od najpopularnijih sorti smreke, koristi ne samo za uređenje parkova, vrtova i trgova, ali i za bonsai.Bonsai iz smrada s ljuskavim Meyerijem

Dinamičan oblik izbojka mladunčeta Meijera pomaže u stvaranju minijatura koje su jedinstvene po slikovitosti.

Zimzeleni grm dostigne maksimalnu dekorativnost tijekom razdoblja aktivnog rasta grana, tj. U drugoj polovici proljeća i ranog ljeta. U ovom trenutku postoji mladi rast sa srebrnastim iglama. Tijekom godine biljka raste 6-10 cm visine i može rasti do 2-5 metara u odrasloj dobi. Ovo je najveći predstavnik ove vrste.

Juniper scaly Holger (Holger)

Bush gustih grmlja HolgerHolger ima zajednički oblik krune s mlađim mladim izbojcima, kao i uobičajene značajke vrsta. Međutim, već na prvi pogled na ovoj ukrasnoj biljci teško ga je zamijeniti s drugim vrstama.

Visina Holgerovog smreka u odrasloj biljci ne prelazi 80-100 cm, a širina krune malog grmova je za jedan i pol metara. Ali čak i uz tako skromnu veličinu, usta ove smreke teško je zanemariti zbog dugotrajne svijetle, zlatnožute boje mladog rasta.

Related  Koje biljke najbolje odabrati za zaštitu na mjestu

Dekorativne igle od kuglice HolgerPoput srebrno-zelenog grmlja prekrivenom suncem, izgleda sjajno iu skupini iu jednom slijetanju. Ne zaboravite da je smreka na mjestu – ne samo životni ukras, ali i moćan pročistač zraka. Stalno prenosi prisutnost brojnih nečistoća, biljka dezinficira okolnu atmosferu.

Kompaktan zimzeleni grm pogodan je za uzgoj u kontejneru.

Juniper Scaly Dream Joy (Dream Joy)

Juniper kuglasti San Joy“Sanja i radosti”. Ime ove listove koroma rječito predstavlja postrojenje s vrlo kompaktnom krunom, ukrašavanje zbog svijetlo zelene ili žute igle na vrhovima mladih grana. Poput izbojaka prekrivenih svijetlim vatrom, one postaju zelene s primjetnom plavkastom bojom dok odrastaju. Zrnca krunice od smreka od pjegavog Drim Joy u visini ne raste više od 60-80 cm, širina grma je 120 cm.

U vrtu za ukrasnu zimzelenu kulturu trebali biste pronaći svijetlo mjesto s dobro gaziranom tlom.

U sadnju sorta je bolje dati mjesto na čelu, na mali grm nije izgubljeno za „spinove” većih biljaka.

Juniper kuglasta plava zvijezda (plava zvijezda)

Juniper šljunčana plava zvijezdaU 50-tih godina prošlog stoljeća, jedan je od nizozemskog vrtić neobičan grm s izvornim iglama zvjezdaste dogovoru viđen među plantažama smreka pokriven krljuštima Meyer i nedostatak određenih sorti za opuštene puca. Biljka je bila vidljiva, a njegova mutacija je fiksirana. Dakle, deset godina kasnije na raspolaganje vrtlare i krajolika dizajnera pojavio čudan smreka Blue Star, koji je postao jedan od najtraženijih u velikoj obitelji zimzeleno grmlje.

Juniperus squamata Blue Star StandardBiljku se razlikuje vrlo gusta kruna, koju čine gusto nabijene srebrnaste igle uzlazne, snažno granajuće izbojke. Visina srednje veličine, koja se često pripisuje patuljastim vrstama, doseže jedan metar, promjer krune dostiže 2,5 metra. Kultivar karakterizira slab rast. Tijekom godine dimenzije grma se mijenjaju samo 3-5 cm.

Na dugogodišnjoj formaciji na bazi biljaka od smreke ljepljive Plave zvijezde, moguće je izraditi ukrasne oblike koji se ne nalaze u prirodi.

Juniper crvena plava švedska (Plavi Svid)

Juniper crvena plava švedskaGrm se razlikuje od srebrnastog ili zelenkasto-plavih iglica, kompaktne čučnjeve krune i visećih zavoja. Postrojenje je nezahtjevno, raste lako na siromašnim tlima i relativno zima. Crvena Svid pripada malim predstavnicima roda. Deset godina zimzelena biljka doseže visinu od samo 50 centimetara i širinu od oko metar. Maksimalna moguća veličina bušenja ne prelazi pola metra visine i širine 2,5 metara.

Karakteristična značajka raznih oblika ljuštene plave šveđane – postaje gotovo siva zima, bodljikav čelik s plavkastim iglicama dužine do 1 cm.

Grm koji nosi malu sjenu bolje raste u svjetlu, ne boji se mraza i pogodan je za uzgoj u gradu gdje je zrak pretjeran s plinovima i teškim metalnim solima.

Related  Pravilno sadnja i briga za zumbula kod kuće

Juniperus scaly Juniperorp (Hunnetorp)

Juniperus scaly HunnetorpŠljunčani javor Hannetorp je popularan kod krajolika i vrtlara u Srednjoj Europi i Skandinaviji. Zimzelena četinjača se odnosi na vrste s sporim stopama rasta, s kompaktnom krunom polu-okomitog oblika i kratkim šiljastim iglicama srebrnasto-zelene boje. Prema nekim izvorima, ova biljka je vrsta Blue Svida.

Juniper Floreant Floreant

Juniper Floreant FloreantNa temelju Blue Star klesanice, izvorna raznolika sorta je dobivena sa svijetlo žućkasto-zelene igle, ne samo da se koncentriraju na krajevima izbojaka, ali razbijanje raspršene po cijeloj kruni.

Patuljasti grm, maksimalno raste do visine metra i promjera od dva metra, nazvan je nogometni klub. Danas krupni smreka Floreant s hemisferičnom, oblikovanom krunom, volimo mnoge obožavatelje vrtnih crnogoričnih kultura.

Juniper u prirodi – video