Barbaris Tunberga KoboldBarberry grmovi su popularni među krajolikom dizajn majstora zbog svoje živopisno obrubljen lišće i lijepe plodove. Uz njihovu pomoć možete stvoriti neobične skladbe i pretvoriti jednostavan farmstead u raj.

Kako odabrati šumaricu za vrt

Danas postoji oko 200 vrsta ove biljke. Između njih, oni se razlikuju ne samo po boji lišća, već iu snazi ​​rasta, oblika i svrhe. Prije sadnje ove biljke na njezinu parcelu, potrebno je pronaći odgovore na takva pitanja: kako uzgajati žutika, kakav je stupanj prikladan za vašu regiju, kakav će oblik biljke izgledati lijepo na mjestu ili u vrtu?

Živica od žutikaZa alpske brežuljke prikladni su raznoliki patuljasti grmovi koji mogu oživjeti čak i najslabiji kutak. Ali za stvaranje konstrukcije zubara ili zelene ograde bolje je zaustaviti kod Barbaris Ordinary ili Ottawa. Ove sorte dostižu visinu do 3 m, pogodne su za frizure i brzo vraćaju zelenu masu. Biljke su jednostavne za njegu, imaju snažan korjenov sustav, savršeno podnose hladnu zimu i vruće ljeto.

Prije kupnje željene sorte, prvo morate pogledati fotografije bobica borovnice u odraslom obliku, odabrati željenu boju, veličinu i tek onda otići na tržište ili u trgovinu.

Tajne reprodukcije žutika

Barbaris u sastavuNa načinima umnožavanja žitarice može se naći mnogo korisnih informacija, ali treba istaknuti neke od najpopularnijih među vrtlarima, amateri i profesionalci:

 • Reznice.
 • Reprodukcija sjemena
 • Reprodukcija po slojevima.
 • Podjela grma.

Svaki je put karakterističan za ono što se primjenjuje u određeno doba godine. Za reprodukciju reznicama, sredinom kolovoza odrezane su mlade, zrele grane. Odrezani grančice tretiraju se s korijenjem i posadom u labavom, navlaženom tlu. Ako je predviđena suha jesen, onda je bolje posaditi biljku u stakleniku ili mali staklenik, koji će omogućiti kontrolu vlažnosti i štiti stablo od naglog hlađenja tijekom noći. Zatvorenu sobu treba svakodnevno provjetravati i ne dopustiti višak vlage. Također je važno otpustiti tlo jednom tjedno i ukloniti korov.

Related  Kako dogovoriti cvjetni krevet ispred kuće s vlastitim rukama?

Voće žutikaUzgoj žitarica iz sjemena zahtijeva puno strpljenja i znanja, ali ove biljke će biti jake i otporne na klimatske uvjete. Radovi sjemenja provode se u jesen. Prvo morate sakupiti zrele sjemenke iz jakih i lijepih biljaka, odvojiti kamen i isperati je pod tekućom vodom. Sjemenki se osuši i samo posijano u posudu s tlom, koja se sastoji od pijeska i treseta (1: 1). Kutija s kamenjem pokopana je u tlu i ostavljena tamo do proljeća. Sjemenke prolaze kroz stratifikaciju i u proljeće daju prijateljske izbojke.

U proljetnom sjetvu klijavost sjemena neće biti visoka, a većina sjemenki će klijati samo iduće godine.

Da bi se sjeme uspješno provelo slojevitost, možete staviti kutiju s usjevima u hladnu, mračnu sobu, ali trebate kontrolirati vlažnost i temperaturu (ne manje od -1). Početkom rujna odaberite najmoćnije biljke i posadite na vrt. U proljeće sljedeće godine snažne sadnice mogu se prenijeti na stalno mjesto i slab dopust za sadnju jeseni. Voće takve biljke u tri godine, nakon pojave.

Sadnice žutikaReprodukcija po slojevima najjednostavniji je način koji čak i neiskusni vrtlari mogu učiniti. Veliki postotak korijenja kod uzgoja slojeva nalazi se u proljeće. Za postupak treba odabrati mlade, sasvim zrele grane i ravnomjerno ih postaviti u utore koji se nalaze blizu trupaca. Granice su učvršćene kopčama žice, žljebovi su navlaženi i prekriveni zemljom, ostavljajući vrh pucanja iznad tla. Početkom rujna korijene grane oblikuju bujni sustav korijena. Mogu se odvojiti od biljke majke i zasaditi na stalno mjesto. Fructify takav biljka će biti iduće godine.

Mlada bush barberryDijeljenjem grma pribjeći se u slučaju da je biljka narasla i potrebno je ograničiti područje njegovog staništa. Postupak možete provoditi u bilo kojem trenutku. Kako bi se izbjegao stres biljke, a ne izgubiti usjev, to je bolje to učiniti rano proljeće (početkom ožujka) ili kasnu jesen, nakon pada jeseni. Majčinska grmlja mora biti iskopana sa svih strana kako bi pokrila većinu konja. Nakon kopanja motornog pila sa pilom u nekoliko dijelova kako bi se iskoristili korijeni za svaku biljku. Dubina svake slijetne jame mora biti najmanje 0,5 m.

Svaka jama treba biti opremljena sustavom odvodnje. To će štititi biljke od preopterećenja i pomoći korijenskom sustavu da se brzo smiri na novom mjestu.

Nakon sadnje biljke su prekrivene zemljom. Voda i zbijanje zemlje čvrsto u blizini trupa krug, tako da čvrsto okružuje korijene.

Related  Zapanjujuća smreka Lime Glow u predgrađu

Barbaris: Uzgoj i njegu

Cvjetajuća bobica žutikaMnogi noviji vrtlari pitaju se: kako biljka žutika, tako da se brzo ukorijenila i oduševila bogatom žetvom. Da biste to postigli nije teško, ako slijedite preporuke za uzgoj i sadnju žutika.

 • Barbaris preferira zemlju s normalnom kiselinom. Ako je kiselost tla iznad 7 PH, onda se mora tretirati vapnom. Vrlo je jednostavno to učiniti: dodajte oko 300 g hidratiziranog vapna ili čašu drvenog pepela u jamu. Važno je da se pepeo od drva. Nemojte dodavati pepela od hrastovine.
 • Nakon proljetne podjele grma ili transplantacije, potrebno je voditi prva dva mjeseca i tijekom ljetne vrućine.
 • Barberry preferira svijetle mjesta, ali dobro raste u hladu. Vrste s svijetlim lišćem u sjeni gube dekorativnost.
 • Kako bi se stvorila lijepa živica, potrebno je biljke grmlja izračunati s dvije biljke po 1 m.
 • Pogodite biljke poželjno pod korijenom jednom godišnje (u proljeće).
 • Česti otpuštanje je zalog dobar sustav korijena i širenje grana.
 • Mulching će pomoći ljeti zadržati vlagu u krugu blizu cijevi.
 • Redovito obrezivanje grmova žutika pomoći će očuvanju lijepe estetske pojave biljke.

Uzgoj žutika i briga za to mora biti provedeno u skladu s primljenim uputama, tako da grm radovati se svojim svijetlim lišćem i plodovima igračaka.

Barbaris: sadnja, briga, reprodukcija – video

https://www.youtube.com/watch?v=615q1GbXNwg