Danica je globularna thujaMale kompaktne vrste thuja izuzetno su potrebne u dizajnu krajolika. Tuya zapadni Danica – biljka s gustom zaobljenom krilom do visine 80 cm i promjera oko jedan metar odnosi se na patuljaste oblike.

Takav zimzeleni grm nužno se nalazi u blizini alpskog brijega, u ukrasnoj granici, u skupnim sadnicama među cvjetnim trajnicama i kao samostalna biljka među kamenjem ili zemljanim pokrovnim vrstama.

Opis Danice

sadnice Thuya DanicePolako rastuća sorta, dostižući maksimalnu veličinu ne većeg od 15 godina, uzgajali su sredinom prošlog stoljeća danski botaničari. Od tada, Thuya je postala jedna od najpopularnijih u dizajnu malih parcela gdje je teško pronaći mjesto za veće usjeve.

Tuya danika i cvjetnicePrema opisu, Thuya Danika je crnogorični zimzeleni grm čija kruna se sastoji od mnoštva gusto nabijenih mekih izbojaka. Većina grana usmjerena je prema gore, što maloj postrojenju daje dodatnu “fluffiness”. Mlade iglice, koje pokrivaju krajeve izbojaka, imaju igličastu formu. Kasnije, uzima se oblik pahuljica koji drže drvo. U ljeto, zapadna Danica kruna je obojena u bogatim zelenim tonovima. Do jeseni, igle se okreću smeđe i ostaju tako do proljeća.

Biljke su izdržljive. S kompetentnom skrbi, kao i ostale vrste, Thuya Danika može doseći dob od 150 godina.

Naravno, danas ne postoje takve stare kopije. No, na raspolaganju amaterima krajobraznog dizajna pojavio se Tuya Danika Aurea, još originalniji od tradicionalne biljke. Ovaj grm nije zelena, ali sjajno-zlatne iglice. On, koji podnosi mraz do -29 ° C, jednako je zima vezan i istovremeno više ovisniji o sunčevoj svjetlosti. Neobična nijansa igala u hladu blijedi, a kruna običnih i zlatnih crnogorica postupno gubi oblik sfernog, postaje labav, neuredan.

tuya Danika pored berbe jabukePoput svih četinjača ovog roda, ova vrsta cvate gotovo neprimjetno. Povremeno se pojavljuju smeđe-smeđe čunjke zaobljenog oblika i promjera ne više od 6 mm. Međutim, sjemenke nisu prikladne za reprodukciju. U kulturi, ovaj kompaktni oblik se širi samo pomoću reznica.

Related  Konjice od crnogoričnih biljaka – zimzelene oaze u krajoliku

Sadnja i skrb za Danicu u obliku kugle

Danica brigaDa bi se uzgajala thuja bila je bujna i svijetla, važno je pronaći njeno pravo mjesto. Četinjači se savršeno osjećaju na suncu i nose poluobranu, ali padaju pod debelim krunama drveća ili u sjeni kuće, biljke će riskirati da izgube svoje ukrasne kvalitete.

Zbog toga, za Danica kuglasti grm bush, otvoren je sunčani položaj s labavim, aktivno gaziranim tlom. Važno je da korijenski sustav biljke ne pati od približnih ili ustajanja vode. Budući da su mladi primjerci manje otporni na prehlade i proljetne opekline, mjesto treba zaštititi od vjetra:

  1. Ako trebate saditi tui za rubnik, jame ispod grmlja kopaju na udaljenosti od 30 cm jedna od druge. To će omogućiti da krune susjednih biljaka prijeđu i formiraju jedan nizak zid.
  2. U jednim plantažama, tuuju zapadni Danica posadi se na udaljenosti od 50 cm od drugih biljaka. Takva mjera pomoći će grmu da stvori lijepu, glatku sferičnu krunu.

Thuya Danika uz putTui može dugo provesti bez navodnjavanja, ali najbolje raste na navlaženom plodnom tlu. Jama za sadnju grmlja je malo više od korijenskog sustava u kontejneru. Na dnu izvadite odvod od rastresene opeke, kamene mrvice ili ekspandirane gline. Tlo za punjenje sjemenske jame pomiješano je s mineralnim tvarima i dobro prožetim organskim tvarima. Nakon punjenja zemlja se lako nabrijeti i zalijevati, a krug pod krunom gusti se s tresetom ostavljenim nakon košnje, žetona ili drugog sastava.

Nakon sadnje, skrb za Danju, kao na fotografiji, zalijeva, ublažava i prati stanje krune.

U vrućoj sezoni grmovi bi trebali dobiti vodu. Kako bi potopili korijenje, ispod svake biljke izlijemo 10-20 litara. Grunt pod timijan blago popustiti i zaspati krmača. S produljenom sušom i toplinom, krunu se može navodnjavati toplom vodom.

Related  Slijetanje wagela i njegovanje na otvorenom terenu

tuya Danika u pejzažnom dizajnuU proljeće, četinjače se hrani posebnim smjesama koje omogućuju da igle budu što je moguće svjetlije.

Karakteristična značajka biljke je niska stopa rasta, ostavljajući samo 4-5 cm u širini i visini. Dakle, gnojivo nema ozbiljnijeg utjecaja na rast krune.

Obično, cijenjena u dizajnu krajolika, tuja Danika ne treba specijalno obrezivanje. Međutim, bez rezanja starih, mrtvih ili pogrešno uzgojenih grana ne može učiniti. Sanitarni obrezivanje se provodi u rano proljeće. Tijekom njega:

  • ukloniti suhe grane;
  • odsiječe grane, slomljene vjetrom ili snijegom,
  • izrezali su igle, osušene svijetlim proljetnim suncem.

Thuya Danica pod snijegomMlade biljke u jesen bolje su prekrivene lapnikom, koji će ih zaštititi od mraza i sveprisutnih glodavaca, često uzimajući sklonost prostoru ispod krune za zimski boravak.

U mraku su grmlje pokrivene snijegom. Da bi se osiguralo svijetle boje krune, polje snježne zime pomoći će pokriti s jastučićem ili netkanim materijalom.

Tui Danica u krajoliku

tuya danika u krajolikuNisko-throated thujas s krunom, koji ima prirodni globularni oblik, nije mogao naći svoje mjesto u vrtu.tuya Danika kao živicu

Thuya Danica pored crnogoriceAko veće vrste zahtijevaju puno prostora, složene njege i redovite frizure, patuljasta tuja zapadne Danice, kao na fotografiji, može se lako predstavljati:

  • na stjenovitom brežuljku u najsitnijem vrtu;
  • kao dio niske guste rubnice;Tuya Danika na redovitom cvjetnom krevetu
  • u kontejneru koji se lako može staviti na terasu ili loggiu, koristi se za ukrašavanje prostrane dvorane ili terase;
  • na cvjetnom krevetu u okviru gubavih trajnica;tuya Danica na ležaljku
  • na pozadini visokih ukrasnih listopadnih grmova ili sjaja visokih cvjetova.

tuja Danica u mješovitim skladbamaNepretenciozna dekorativna ephedra, čak i uz takve skromne dimenzije, uvijek postaje ukras svakog vrta, a njegovo povlačenje ne oduzima puno vremena, niti nastojanja vrtlara.