Cvjetajte japansku kameliju u loncuMeđu predstavnicima obitelji Theaceae, Camellia Japanese ili Camellia japonica zauzima posebno mjesto zbog nevjerojatne ukrasnosti, raznolikosti postojećih sorti i mogućnosti raste i na otvorenom i kod kuće.

Izvorna zemlja biljke je planinska šuma Kine, kao i otok Tajvan, južne regije Japana i Korejski poluotok. U prirodi japanska kamelija izgleda kao stablo srednje veličine ili grm s visinom od oko 6 metara.

U postrojenju:

 • rijetkost, ali vrlo glomazna kruna;
 • oštrenih eliptičnih lišća do 11 i širine od oko 6 cm, s kožastom sjajnom površinom na kojoj su jasno vidljive divergentne vene;
 • veliki pojedinačni ili upareni cvjetovi koji izlaze iz sinusa.

Različite vrste camellije u vrtuDanas, prirodne sorte japanske kamele, kao na fotografiji, dale su cvjećarnicama tisuće izvornih sorti, koje se razlikuju po bojanju cvijeća, njihovoj veličini i formi.

Nije neuobičajeno:

 • uočene i prugaste korume;
 • polu-dvostruki oblici s pahuljastim žutim sredstvom;
 • frotir cvjetovi camellije japanski, koji se ne razlikuju od elegantnog vrtnog ruža.

Plavi kameli cvijetCvijet ostaje šareni i sočan gotovo mjesec dana, a zatim, nakon oprašivanja, na svoje mjesto pojavljuje plod, unutar kojeg se sazrije nekoliko velikih sjemenki.

Uvjeti za održavanje sobnog cvijeta japanske kamelije

Ako se u vrtu kamelija osjeća ugodno i nije previše zahtjevno za njegu, tada je u prostranim uvjetima velika biljka cvjetnica test znanja i strpljenja cvjećara.

S nedostatkom pažnje ili nepismene skrbi, camelija japanski kod kuće može odbaciti pupi koji su već formirani. I ponekad se biljka oslobađa čak i od lišća.

Najbolje je uzgajati kamelija u konzervatoriju ili konzervatorijuNajbolja kultura se aklimatizira u zimskom vrtu ili stakleniku, gdje je dodijeljeno mjesto gdje tijekom cijele godine trajanje svjetlosnog dana neće biti manje od 12-14 sati. Ako Camellia nema osvjetljenje, on odbija cvjetati ili vrlo neugodno.

Dok pupoljci oblikuju pupoljke, nemojte dirati, pomicati ili okretati lonac. Cvijeta ljepotica može se dijeliti s pupoljcima, ali kad cvjetovi japanske kamelije otkrivaju, to može biti sigurno:

 • preurediti na najbolje mjesto u sobi;
 • staviti na otvoreni zrak, gdje kruna neće biti ugrožena izravnom sunčevom svjetlošću;
 • stavite na svjetlo lože.

Related  Točno vrijeme za sadnju zumbula u vrtu jamstvo je obilnih cvjetanja u proljeće

Camellia voli vlažan zrakU proljeće i ljeto, kada biljka aktivno raste, kamele su udobne s normalnim temperaturama kuće, ali od jesenskih uvjeta moraju se mijenjati. Pupi su položeni na 5-6 ° C, a dug i bujno cvjetanje istočne ljepote može se postići na 8-12 ° C.

Za Camelliju je veća vlažnost zraka važna, može se održavati uz pomoć improviziranih sredstava, kućanskih aparata i redovitog pranja krune vrućom vrelom vodom.

Zalijevanje, gornji oblačenje i druga briga za japansku kamelija

Da bi se stvorio kompaktan grm, obrezivanjeBriga za camelliju japanskih sastoji se od:

 • od točnog navodnjavanja, intenzitet i učestalost koja ovisi o sezoni i stanju postrojenja;
 • od hranjenja u proljetno-ljetnom razdoblju;
 • od obrade u drugoj polovici jeseni i dopuštajući spasiti kulturu kompaktne krune kod kuće;
 • od transplantacije obrastao grm.

Dok zeleni python cvjeta, ona treba povećanu pozornost. Voda biljka vrlo pažljivo, jer u hladnoj vodi s površine tla polako ispari i utvrditi vlagu tla na korijenima nije uvijek lako.

Ako korijenski sustav ostaje dugo u tlu zasićenoj vlagom, ne može se izbjeći truljenje i druge infekcije.

Camellia bonsaiU gustom vodu za navodnjavanje dodajte malo soka od limuna ili ocat, što poboljšava osjećaj japanske kamele i, kao u fotografiji, i daje svjetlost cvjetovima.

U fazi oblikovanja pupka, grm treba redovito uzdržavati u obliku složenog gnojiva za azaleje. Top dressing se provodi nakon 10-14 dana, a ljeti je moguće oploditi biljke samo jednom mjesečno.

Japanska transplantacija Camellia

Prijenos biljke u drugi spremnikMladi primjerci japanske kamele prenose se u novi lonac svake godine, ali što je stariji biljka, to je rjeđe potrebno za ovaj nepotrebni grm.

Provođenje transfera kamelija je potrebno prije aktiviranja rasta, inače je kultura duga i bolno aklimatizirana. Ako ne postoji hitna potreba za presađivanjem, možete pojednostaviti njegu japanske kamele, zamjenjujući samo gornji sloj tla u loncu.

Za prostran japanski cvijet kamelija, potrebna je kiselinska podloga s pH od 3,0-5,0 jedinica. Ako je tlo manje ili više kiselo, to će utjecati na stanje i cvjetanje grma.

Najlakši način za sijanje kapricijske biljke je stjecanje gotovog temeljnog premaza za azaleje, a zatim povremeno povećava kiselost dodavanjem limunske kiseline ili octene kiseline u vodu za navodnjavanje.

Related  Kako napraviti put u zemlji vlastitim rukama?

Kako raste kamelija – video