Cvjetni sloj perennialsDizajn krajolika – ne područje na kojemu možete voditi isključivo vlastiti ukus. Bez obzira na sveukupnu dekorativnost, boju jedinstva i zahtjevne zahtjeve za uzgoj određenih biljaka, nemoguće je ukrasiti cvjetnjak iz trajnica. Nemojte žuriti “u bazen s glavom”! Upoznajte se s najvažnijim načelima dizajna krajolika prije ukrašavanja cvjetnjaka trajnica u ljetnoj rezidenciji!

Cvjetni kreveti: definicija i konfiguracija

Cvjetnih zovu parcele, kombinirajući dekorativnolistvennye, dekorativnotsvetuschie, zeljaste i grmolikih biljaka, vrt staze i malih arhitektonskih oblika. Mogu biti redoviti – sa strogim kompozicijskim crtama, ili krajolikima – s glatkim obrisima.

Veličine cvjetnih kreveta su vrlo različite – od 1 četvornih metara do 1000 četvornih metara ili više. Udio biljaka s malim arhitektonskim oblicima i zelenim travnjakom također se može razlikovati. “Zlatni omjer” je onaj u kojem je prva znamenka veća od druge, a zbroj prve i druge znamenke jednak je trećem: 3: 5: 8; 8:11:19 i drugima.

Prema obliku i načinu uređaja, cvjetni vrtovi podijeljeni su u podvrste:

 • Modularni cvjetni vrtovi
  Cvjetnjaka, koji kombiniraju zelenila, ukrasne asfaltiranje (kamenje, pločice) i mali arhitektonskih oblika (vaze, fontane i kontejnera).
 • mixborders
  Mješoviti cvjetni kreveti proizvoljne širine i konfiguracije. Najčešće traka, slomljena uz zid kuće, vrtna staza ili ograda.
 • Trakavice
  Cvjetne cvjetnice, ujedinjene nekim općim načelom: boja, visina biljke, oblik lišća i sl. U pravilu, oni se smještaju u izolaciju, gdje ih se najbolje gleda.
 • rabatki
  Dugački, relativno uski kreveti (omjer duljine i širine je oko tri do jedan), jednobojni ili ukrašeni geometrijskim uzorcima. Često su dio složenog cvjetnog gnijezda trajnica.
 • rubnici
  Kontinentalne trake (10-50 cm) kompaktnih, usporenih biljaka. Često se koristi za granicu pojedinih dijelova složenog cvjetnog vrta.
 • kamenjarima
  Cvjetnjaka, u kojima je kombinacija biljaka i kamenja. Inače poznat kao kameni vrtovi.
 • Rock vrtovi
  To su cvjetni kreveti, čija je osnova sastava biljaka alpske i subalpinske flore, postavljene na podignutu platformu.

Grupiranje biljaka

cvijeće ispred ribnjakaU svijetu postoje stotine vrsta višegodišnjih biljaka, a svi oni imaju različite zahtjeve za uzgoj uvjete: neki skroman – neki zahtijevaju redovito njegu, neke zahtijevaju obilan zalijevanje – neka se ne može tolerirati prekomjerne vlage …. Stoga, da biste se brinuli za neke biljke ne ubijte druge, pravilno ih grupite! Osim toga, razmislite o vašem zaposlenju. Razmotrite koliko ste vremena spremni posvetiti se cvjetnim aranžmanima.

Općenito, na zahtjev, trajnice su podijeljene u tri skupine: nepretenciozne, umjereno dugotrajne i radno intenzivne.

 1. skupina. Višegodišnje nepretenciozno cvijeće za cvjetni krevet
  To je grupa biljaka koje ne zahtijevaju rasvjetu, vlagu i vrstu tla. Oni su otporni na bolesti i štetnike, za mnogo godina da dobro rastu na jednom mjestu, bez transplantacije, ne boje hladnoće. Da bi održali ljepotu cvjetnjaka zasađen s trajnicama nepretenciozan dovoljno minimalno vremena i truda – navodnjavanje u sušnim razdobljima i godišnji liječenja proljeće.
  Postoji mnogo biljaka ove skupine. To Akonit Brunner, helenium, geranij (livada i ploskolistnaya), gorčica, Doronicum, goldenrod, mošus sljez, Sedum, fizostegiya, Staha, neke vrste maka i tako dalje.
 2. skupina. Umjereno naporno cvijeće za cvjetni krevet
  Ova skupina biljaka koje ne zahtijevaju svakodnevnu njegu, ali trebaju posebne uvjete uzgoja, kao i trajnice koje treba zasaditi van svake dvije do tri godine.
  Druga skupina uključuje aquilegia, armeria, arabis, kukuruzni kukuruz, karanfil, gaylard, geranium, gentian, delphinium lily (različiti hibridi). To uključuje iris, clematis, makule, kamilice, zvono, polianth ruža, phlox, kadulja, echinacea.
 3. skupina. Radno intenzivno cvijeće za cvjetni krevet
  To je kultura koja zahtijeva pažljivu svakodnevnu njegu, složenu poljoprivrednu praksu, posebne uzgojne uvjete. Biljke treće skupine sklone su bolestima, boji se prehlade i raznih nametnika.
  Ovaj većina lukovice, ljiljani, gladioli, gotovo sve, hyacinths, dahlias i krizanteme, begonija, Kempfer, noćurka i drugi.

Lijepa cvjetna postelja trajnica: longline sadnja

Raslojavanje (multilevel) sadnja omogućuje domaćini okućnica ankete sve biljke na optimalan dekorativni oblik i biljke se – dobiti potrebnu količinu sunčeve svjetlosti, bez natječu jedni s drugima.

Stoga, prije sadnje, skupite sve biljke visine – dajte svakoj skupini svoje mjesto:

Related  Doznajemo zašto se zeleno cvijeće špageti

Ako je postavljen ovalni ili okrugli cvjetni gnijezdo trajnica, tada se najviša biljka može saditi u sredini. Oko njih biljka biljka srednje visine. Mala mjesta ispunjavaju mjesta koja su ostala prazna. Ako govorimo o sadnji tipa mixboarda, onda podignite visoke biljke u pozadini i niske biljke u prvom planu.

Ako želite, uzmite nekoliko visokih biljaka ispred ili ih premjestite na stranu za jednu emisiju. Oni će postati čvorišta ukrasa. Izbjegavajte ravno. Eksperimentirajte!

Planiranje radova. Shema cvjetne postelje od trajnica

Prije nego što počnete saditi, na papiru morate nacrtati shemu cvjetnih posteljica. Ispravno dizajnirane sheme cvjetnih cvjetnica trajnica – pola uspjeha cijelog događaja!

 • Veličina cvjetnog vrta
  Počinje raspodjelom područja slobodnog mjesta. Razmislite o tome koliko prostora želite poduzeti pod cvjetnim vrtom. Ako želite, upotreba „klasičnom” omjeru, pri čemu oko 13% površine mora izdvojiti za stambene kuće i gospodarskih zgrada, 20% za kućanstva dvorište i vrt staze, 12-15% ispod cvijeta, 33% ispod i 23% vrta ispod vrta.
 • Kontura cvjetnog vrta
  Odredite željeni oblik i nanesite uzorak na obris cvjetnjaka.
 • Smještaj visokih i niskih biljaka
  Zabilježite mjesto na crtežu visokih (80-150 cm), srednje (40-70 cm) i niskih (do 30 cm) biljaka.
 • Udaljenost između biljaka
  Prilikom izrade plana, uzmite u obzir da većina trajnica godinama raste na jednom mjestu, što znači da moraju ostaviti slobodni prostor “za rast”. Da biste osigurali da cvjetnjak ne izgleda prazan, možete privremeno ispuniti prazninu prekrasnim godišnjim dobima.
 • spektar boja
  Da biste pravilno odabrali shemu boja buduće cvjetne garniture, upotrijebite komade papira u boji, prema tonu koji odgovara boji odabranih biljaka. Ako izrezete i položite papir “grmlje” nema želje – obojite shemu s obojenim olovkama.
 • Prijenos sheme “u naturi”
  Premještanje projekta planiranja zemljišta “u prirodu” bit će lakše ako se shema papira dijeli na kvadrate, a zatim, uzimajući u obzir prihvaćenu skalu, zadavadratit i zemljište. Možete širiti zemlju oštrim klinom ili vapnom u prahu. Nakon toga, za prijenos svih linija kruga na zemlju neće biti teško. Bit će potrebno samo identificirati točke u kojima će, prema planu, biti smještene ove ili one biljke.

Related  Svaglavi stogodišnjaci zemlje – crnogorični drveće

lyapota)

boje

Prilikom izrade cvjetnih skladbi ne treba zaboraviti na osnovna pravila harmonije boja. Nije ništa za što kažu da je slika vrtova 99% određena bojom.

Prije početka rada proučite različite fotografije cvjetnih cvjetnih vlakana od trajnica i ocijenite svoje osjećaje. Sjetite se kako ove nijanse utječu na vanjskog gledatelja. Izračunajte sve pojedinosti i napravite svoj izbor!

Pažnja molim te! Nazivi popularnih biljaka i bojanje njihovog cvijeća mogu se vidjeti u tablici 1.

grafikon boja

“Sezone”: cvjetni sloj neprekinutog cvjetanja iz trajnica

ljepotaNažalost, biljke koje su mirisne tijekom cijele godine ne nalaze se u prirodi. Dakle, želeći stvoriti cvjetni sloj neprekinutog cvatnje, potrebno je koristiti biljke različitih bioloških skupina, jasno razumijevajući što i kada izgledaju najdjelotvornije. To često uzrokuje poteškoće. Uostalom, ako je ostvarenje cvatu snagu u toploj sezoni nema problema (visok, srednji i niski uzgoj višegodišnjih cvijeće za proljeće cvjetnjaka – ljetni period u bilo kojoj trgovini predstavljen u širokom rasponu), izbor boja za ukrašavanje kreveta tijekom zime često stavlja novak vrtlara zastoja. Postoji izlaz! Nudimo vam naše zanimljive promjene na temu “jeseni-zima”. Možda će neke ideje naći mjesto u vašem vrtu!

jesen

klumba-mnogoletnikov-oseniU početku jeseni, vrt će biti ukrašen srednjim i kasnim sortama kukuljica. Nakon što je usadio phloxes u grupe, i nakon što ih tukli bonanza, dobit ćete lijep sastav od trajnica koje zahtijevaju minimalnu brigu.

Izuzetno dobro na jesenskim krevetima i višegodišnjim lukovicama: botanički tulipani različitih sorti i njihovih hibrida. Iz godine u godinu oni će se proširiti, pretvarajući se u velike cipele.

Vrlo lijep na pozadini jesenjeg lišća će izgledati višegodišnjih biljaka za cvjetnjaka, pokupiti ton drva „kapa”: limun žuta Goldenrod, rudbekija narančasta, crvena i smeđa helenium.

Tall New England aster – jedna od najnovijih boja, bit će osnova za sastav vrtova u studenom. Zahvaljujući velikom broju “rezervnih” pupova u cvatu, oni lako izdržati svjetlo mraz. Crvena, bijela, plava i ružičasta, asteri neće izgubiti ukras do snijega.

Related  Čudo s crvenim grančicama – ljubičasto vrba

zima

zimskih trajnicaPrekrasne cvjetne gredice višegodišnjih “zimskih vremena” – nije fantazija, već stvarnost! Biljke koje su otporne na hladnoću, zapravo ne toliko, međutim, među njima postoje oni koji imaju jak emocionalni utjecaj na osobu!

Na primjer, poput “kraljice istoka” krizantema. Majestic, sa svijetlim dvostrukim cvjetovima, poznati su po iznimno dugoj cvatnji. Najnovije vrste krizantema počinju cvjetati u rujnu, a završiti, usred zime (na fotografiji: krizantemi na snijegu).

Kad padne pahuljasto snijega, pogledi na krčeve i kolchikove su povezani sa sobom. Njihov šareni ružičasti i ljubičasti cvjetovi izdržavaju teške mrazove. Posuto snijegom, samo se malo približavaju tlu, zatim se izravnaju i ponovno stave, kao da se ništa nije dogodilo.

U blagoj zimi ciklamen cvjeta od prosinca do veljače. Tako su lijepe da su čak i posvetili godišnji festival u Engleskoj.

Pravi simbol Nove godine bit će dekorativni grmovi. Zamislite atraktivnu snagu grimiznog voća cotoneastera na bijelom pokrivaču snijega, a zasigurno ćete ih zasaditi u svom vrtu. Uspješna kreativnost!

Video: kako napraviti mixborder sa svojim vlastitim rukama