Blommande rädisoljaRadisolja – en årlig foder och honungskultur. Avser familjen cruciferous. Bredt använd som siderat – grönt gödselmedel. I frön av växten innehåller upp till 50% vegetabilisk olja. Den används i matlagning, livsmedelsindustri, farmakologi, kosmetologi samt biobränsleproduktion.

Oljedjuret har inte rotgrödor, bara blommor och frönDen oljebärande radisen är en växt ca 1,5 m hög. Bladen har en snittform. Oljedjurets frukt är en pod, 6-8 cm lång, fylld med frön. Till skillnad från ett rädisa vanligt rädisoljebärare bildar inte en rotskörd. Dess rot är en förtjockad stav i övre delen med grenar. Kultur uppskattas för intensiv uppbyggnad av grön massa vid kallt väder. Lämplig för sen sådd i områden med kallt klimat. Kan odlas på tunga lera jordar, torka resistenta.

Radish oljeväxter som siderat

Användning av olivradis som en siderataAnvändningen av olivadräd som sidodata de senaste åren har blivit strategisk viktig tack vare storskalig uttömning av mark.

Jordskydd och berikning

Olivgrönsaken har ett kraftfullt rotsystem. Den långa roten ger uppstigning från jordens nedre lager till ytan av näringsämnen. När den ruttas, omvandlas den gräva gröna massan till ett gödningsmedel som är rik på humus och organiskt.

Pancake rädisa är en av de mest effektiva grödor som används för att skydda jorden från erosion på våren och höstperioden, och om växterna är inte ren på vintern, de behåller snö, vilket bidrar till ansamling av fukt i marken och mindre frysning.

Kulturen har en bra effekt på jordens struktur, lossnar den och ger dränering även i djupa lager. Som ett resultat ökar jordens fuktighet och luftgenomsläpplighet.

Från rester av rötter, jorden är berikad med mineraliska element. I genomsnitt mottar per hektar markareal:

  • kväve – 85 kg;
  • fosfor – 25 kg;
  • kalium – 100 kg.

Related  Instruktioner för användning av insekticiden Aktara

Fytosanitära egenskaper

Underhållet i en växt av eteriska oljor främjar motstånd mot wreckers och fungous sjukdomar. Olja rädisa används för förebyggande kamp mot wireworm, potatis scab, rizoktanioz, nematoder. Den tjocka lövbrunnen skuggar jorden och undertrycker grodden av ogräs. Olive rädisa är den viktigaste grödan som används i kampen mot svåra att avlägsna ogräs, som vetegräs. De rottade topparna fungerar som en utmärkt odlingsplats för maskar och andra biologiska organismer som har en gynnsam effekt på jorden.

Använd inte oljebaserad rädisa som en siderat som en föregångare till kål.

Oliverad rädis som foderväxter

Såning av olivradis som foderväxterSom en foderkultur värderas rädisaolivolja för precision och konsekvent höga utbyten. Den genomsnittliga skörden är 300-400 c / ha, och vid applicering av gödselmedel är det möjligt att uppnå en indikator på 700 c / ha. Perioden från sådd till bildning är endast 40-50 dagar. För en säsong är det möjligt att göra upp till 3 klippning. Den gröna massan matas till boskap i fräsch form, ensilage, haylage, briketter, gräsmjöl är också beredda från den. Röda olivolja, vanligtvis med andra årliga örter, introduceras i kompositionen av vetok-havre och ärt-havreblandningar. Kulturen vid 3-4-bladet är ett bra komplement till majs.

Som foderkultur bör rädisoljedjur odlas i en blandning med solros, bönor och flingor.

Odling av olivadräd tillsammans med solrosOdlingen av olivrädgården gör det möjligt att gå på djuren i slutet av hösten. Plantering av växter fortsätter även vid en temperatur av + 5-6 ° C. Röda oljebärare dör inte vid frost till -4 ° C, och starkare växter kan tolerera negativa temperaturer till -7 ° C.

Enligt näring har rädisolja av kvaliteter som liknar blandade foder, alfalfa, sainfoin och klöver. Den har hög proteinhalt – upp till 26%. För jämförelse: i majs är denna indikator i nivå med 7-9%. Proteinet balanseras väl av aminosyror. Kulturen är rik på fosfor, kalium, kalcium, magnesium, zink, järn. Under blomningsperioden innehåller ett kilo toppar 30 mg karoten och 600 mg askorbinsyra.

Röda olivolja som honungsväxt

Den perfekta honungenRadisolja är en erkänd honungskultur. Dess främsta fördelar är lång blomning (upp till 30 dagar) och frigöring av nektar på en cool tid. Medosbor produceras i början av våren och mitten av sommaren, när andra melliferous kulturer redan har bleknat. Innehållet av sackaros, fruktos och glukosnektar är 20%. Honung har en stark arom och högläkande egenskaper.

På grund av den snabba kristalliseringen av honungen rekommenderas det inte att lämna honungen i honungskläderna för vintern.

Bees lovar bara färgen på olivrädgårdenBin föredrar att besöka fältet på morgonen och molnigt väder. På morgonen blommar blommorna på 6-7 på morgonen.

Related  För att odla bra plantor använder vi ett kokosnöt

Odling av en rädisa

Fröer av rädisa för såddSvaret på frågan “när man ska plantera rädisolja” beror på målen. Fröna kan sådas från april till mitten av september. De högsta avkastningsplantorna planterades i april. För foder och som siderate sås rädisa i rader efter 15 cm. Fröförbrukningen är 2-3 g / m2. Djupet av sådd är 2-4 cm.

Sen grödor kräver mer fröförbrukning. Vid sådd efter den 10 augusti blir normen fördubblad, eftersom höstens tillväxt väsentligt sakta ner. Sena grödor är inte lämpliga för sidering.

Vid blandad sådd med vårens vetch används förhållandet mellan rädisa frön och wiki 1: 6. Under detta system tjänar rädisstammarna som stöd för klättringsanläggningen.

För honung och frön sprids rädisoljeväxter med 40 cm mellan raderna.

De första skotten förekommer först efter 4 dagar, och på 40-50 dagar är det möjligt att producera det första klippfoderet. Blomning sker ungefär 40 dagar efter uppkomsten.

Vid sidodling under vintergrödor skärs räsan 3 veckor före sådd.

För förfall och bildning av humus från den gröna massan är det nödvändigt att jorden är fuktig.

När man förbereder jorden för vårkulturer, lämnas rädisen till frost.

Samling av frön i sen höstFrö skördas sen på hösten. Båtarna behåller sin form och torkningen av fröna sker under naturliga förhållanden, vilket sparar kostnaderna för konstgjord torkning.

I Ryssland kan du köpa rädisa frön av populära olivträd: Sabina, Nika, Prygazhunya, Brutus, Rainbow, Tambovchanka.

Video om sådd på hösten