hektar tanahKita sering perlu mengukur kawasan sebidang tanah dan ingat betapa banyaknya terkandung dalam hektar m2. Alasan untuk ini boleh menjadi sangat berbeza. Sama ada kita mahu membeli dacha, atau memikirkan serius menangani pertanian, dan mungkin perlu untuk membantu menyelesaikan tugas sekolah kanak-kanak.

Ingat asas-asasnya

pengetahuan sekolahAsas untuk mengukur kawasan itu adalah meter persegi. Ini adalah segi empat, panjang setiap sisi yang bersamaan dengan satu meter.

Unit pengukur seterusnya dalam bidang pertanian adalah tenunan. 100 meter persegi. Ini juga persegi, sebelahnya adalah 10 meter.

Dan unit pengukuran ketiga adalah hektar. Ini sekali lagi menjadi persegi, sebelahnya adalah 100 meter. Berapa meter persegi dalam satu hektar mudah dikira. Jawapannya adalah 10,000 meter.

Ia tidak sukar sekarang untuk mengira berapa ekar dalam 1 ha – betul-betul 100

Di mana untuk memohon apa?

Kenapa kita perlukan unit ukuran yang berbeza untuk kawasan yang sama? Bukankah lebih mudah untuk mengukur segalanya, sebagai contoh, meter persegi? Tidak, ia tidak mudah.

Meter persegi digunakan untuk mengukur kawasan kediaman (pangsapuri, rumah, bilik), serta kawasan ladang anak-anak: bangsal, babi, koko ayam dan lain-lain.

saiz laman web dalam ekarSekiranya diperlukan untuk mengukur plot ladang subsidiari, seperti taman atau taman, adalah paling munasabah untuk memohon ukuran unit seperti tenunan. Saiz rata-rata tanah persendirian di negara kita adalah 5 hektar. Sebanyak lebih mudah dibayangkan daripada 500 meter persegi.

Hektar adalah unit ukuran bagi mereka yang ingin terlibat dalam bidang pertanian secara profesional.

ladang gandumBayangkan keadaan. Anda memutuskan untuk menanam gandum. Melakukannya pada beberapa ratus meter persegi, hanya tidak menguntungkan. Adalah dipercayai bahawa untuk penanaman setiap tanaman, terdapat kawasan minimum dan maksimum yang harus dirawat. Sebagai contoh, gandum yang sama – dari 100 hektar.

Sekiranya anda mula memupuk tanaman di tapak kurang daripada minimum yang disyorkan, maka anda akan mengalami kerugian.

Begitu juga dengan budaya lain. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli tapak untuk menanam buah-buahan dan sayur-sayuran selepas kerja, maka ukuran anda beratus-ratus. Tetapi jika penanaman produk pertanian menjadi tugas utama anda, jika anda sudah bersedia untuk membeli peralatan pertanian dan banyak lagi, maka perlu, maka ukuran unit anda adalah hektar. Dengan cara ini, apabila membeli peralatan pertanian, pengetahuan tentang unit pengukuran kawasan anda akan perlu lagi. Lagipun, dengan peralatan seperti traktor dan gabungan, penggunaan bahan api dan produktiviti diukur hanya di kawasan yang diproses dan kemudian anda akan memerlukan pengetahuan tentang berapa meter dalam satu hektar.

Di manakah semua unit pengukuran memenuhi?

pengukuran dalam hektarMalah, terdapat banyak contoh sedemikian. Tetapi di sini kita akan mempertimbangkan satu, yang paling dekat dengan tema pertanian.

Related  Tilberedende oppskrifter av ostemasse gryte kokt i ovnen

Bayangkan, anda membeli sebidang tanah di luar bandar, katakan dalam 10 hektar. Dan mereka membuat keputusan untuk membuat persatuan taman atau penempatan kampung di wilayah ini. Setiap tapak anda akan mempunyai 5 hektar. Untuk mengira bilangan tapak yang anda perlukan dan meter, dan beratus-ratus, dan hektar.

pengukuran dalam menganyamAdakah anda fikir ia cukup untuk menganggarkan: satu hektar adalah berapa ekar? Dan ke manakah anda mempunyai jalan? Adakah anda mempunyai hubungan antara bahagian sempadan? Di mana komunikasi akan pergi (gas, air, elektrik)?

Oleh itu, ternyata bahawa:

  • dalam hektar anda akan mengira seluruh plot tanah;
  • dalam tenunan, peruntukan yang akan anda jual;
  • dalam meter persegi akan dianggap komunikasi.

Jadi, pada rancangan projek perniagaan anda akan menjadi tiga unit pengukuran kawasan tersebut.

Pengukuran kawasan medan menggunakan navigasi kereta – video