berapa banyak gram dalam gelasResipi masakan hampir selalu mengandungi kombinasi seperti: 140 g tepung, 150 g gula, 5 g garam. Keputusan sesuatu soalan, berapa banyak gram dalam satu gelas setiap produk, membolehkan untuk mengukur kuantiti tanpa adanya skala.

Memasak adalah seni yang memerlukan ketepatan dalam perkadaran ramuan. Berdasarkan pengalaman, pengukuran jumlah produk dapat dilakukan dengan bantuan teh, pencuci mulut, sudu meja atau gelas. Dan kemudian anda boleh memasak dengan selamat pai resipi, pizza atau kek.

Kapasiti unit pengukur

Untuk mengukur semasa penyediaan hidangan, berapa banyak dalam segelas gram, gunakan 2 jenis bekas ini:

  1. Muka dengan jalur – yang diketahui sejak zaman Peter I. Hari ini, cermin mata ini banyak digunakan di kantin dan kereta awam. Terima kasih kepada strukturnya, mereka lebih kuat daripada yang lain. Kapasiti air dalam kaca klasik adalah 250 ml, dan ke rim – 200 ml.
  2. Diukur – digunakan untuk mengukur produk atau cecair semasa memasak. Selalunya ia mengandungi 200 ml air.

Satu lagi ukuran berat, yang biasanya digunakan untuk memasak – ruang makan, pencuci mulut dan satu sudu teh. Perlu diperhatikan bahawa kapasiti air dalam sudu adalah 18 ml, dalam sudu pencuci mulut – 10 ml, dan dalam teh – 5 ml.

Bagaimana untuk mengetahui berat produk pukal

Jumlah bahan yang tepat sangat penting untuk dimasak. Sebagai contoh, dengan nisbah air dan tepung yang salah dalam proses penaik, adunan akan berkemungkinan besar tidak berfungsi atau ia tidak akan lazat sama sekali.

Biasanya produk dengan jisim lebih daripada 100 g diukur oleh gelas. Mari kita tentukan berapa banyak gula dalam kaca.

Gula mempunyai banyak berat kerana struktur kimia molekulnya. Tetapi dalam kaca ia kurang daripada cecair, kerana susunan fizikal zarah.

gelas gula yang tidak lengkapUntuk menentukan berapa gram dalam segelas gula, anda perlu mengetahui ketumpatan produk dan jumlahnya. Sehingga rim, 200 cm3 boleh ditampung di dalam bekas ini. Ketumpatan gula adalah 0.8 g / cm3. Untuk mengira beratnya, kalikan kepadatan dengan jumlah: 0.8 x 200 = 160 g Jumlah dalam gelas ke rim mengandungi 160 g gula.

Related  Giant blant insekter – bille Hercules

segelas gula penuhSekarang mari kita hitung berapa banyak gula dalam kaca ialah 250 ml. Kami membiak ketumpatan 0.8 g / cm3 dengan isipadu 250 cm3. Hasilnya adalah 200 g gula.

segelas tepung penuhMari kita kembali ke soalan, berapa gram tepung di dalam gelas? Ketumpatan tepung adalah 0.65 g / cm3. Jumlah cawan pengukur ialah 200 cm3. Kami membuat pengiraan mudah sebanyak 200 x 0.65 = 130. Dan kita melihat bahawa cawan pengukur memegang 130 g produk.

Begitu juga, hitung berapa tepung dalam kaca 250 ml: 0.65 x 250 = 162.5 g.

Mengenai sudu, adalah penting untuk tidak melupakan bahawa produk longgar yang halus akan membentuk slaid, ketinggian yang boleh menjadi 5-6 cm. Atas sebab ini, 1 sudu besar boleh mengandungi berat tepung yang berbeza:

  • tanpa slaid – 20 g;
  • bukit kecil – 25 g;
  • slaid besar – 30 g.

Satu sudu teh dengan ketinggian kecil boleh memegang 10 g tepung. Berdasarkan saiz ketinggian, beratnya boleh berkisar antara 9 hingga 13 g.

Kadang-kadang dalam bentuk ukuran berat menggunakan balang. Selalunya ia adalah kapasiti setengah liter atau liter. Digunakan untuk memasak besar.

Untuk menentukan jisim bahan longgar, anda boleh menggunakan meja khas. Dan kemudian anda akan memahami berapa banyak tepung di dalam gelas, sudu dan balang. Dan juga belajar berat produk lain.jadual langkah dan berat produk pukal

Jika resipi itu mengatakan 200 gram tepung, berapa banyaknya? Kami melihat jadual: dalam 1 gelas 200 cm3 mengandungi 130 g tepung. Hilang 70 gram, hampir separuh gelas itu. Oleh itu, untuk mengukur 200 g, anda perlu menggunakan 1.5 cawan produk.Gelas dengan air dan kaca dengan serpih oat

Dalam ketiadaan gelas, berat bahan boleh diukur dengan sudu.

Sebagai contoh, 200 gram gula – ini adalah berapa banyak sudu? Jadual menunjukkan bahawa satu sudu mengandungi 25 g gula. Oleh itu, kita membahagikan 200 hingga 25 dan dapatkan hasil daripada 8 sudu besar.

Related  Gugusan chokeberry hitam dan abu gunung merah untuk musim sejuk

Jika ladang itu tidak mempunyai kaca, tetapi ada skala dapur. Dan menurut resipi anda perlu mengambil 1 cawan tepung – berapa banyak dalam gram? Kami melihat plat, di mana ia menunjukkan bahawa segelas 200 ml mengandungi 130 g produk. Dan kita menimbang jumlah yang diperlukan pada skala.

Pengukuran jumlah rempah dan aditif

mengukur rempahRempah biasanya digunakan untuk memasak hidangan panas, makanan ringan, salad atau baking. Walau bagaimanapun, jika anda menambahkan 1 gram tambahan produk ini, anda boleh merosakkan hidangan tersebut. Oleh itu, anda perlu mengukur dengan ketara jumlah aditif dengan menggunakan ukuran berat produk.

jadual langkah dan berat rempah ratusRempah adalah besar dan halus. 1 sudu teh mengandungi kira-kira 5-10 g rempah halus. Grind besar mempunyai indikator yang sedikit berbeza – 3-8 g Dalam jadual ukuran dan berat produk, terdapat indeks asas rempah dan bahan tambah yang sering digunakan untuk teh, pencuci mulut dan sudu meja. Dengan pengetahuan ini, anda tidak akan merosakkan hidangan dan akan dapat mengejutkan ahli keluarga atau tetamu dengan hidangan masakan baru.

Amalan ini akan meningkatkan “mata anda sendiri” dan membantu menyediakan hidangan dengan jumlah rempah yang optimum atau aditif yang lain.

Berapa banyak cecair di dalam kaca

gelas dengan cecairSekarang mari kita tentukan berapa banyak gram cecair dalam kaca faceted. Selalunya, jumlah cecair dalam gelas bersesuaian dengan jumlahnya. Dalam erti kata lain, dalam segelas kaca, sehingga rim, 200 g cecair terkandung, dan jika diisi ke atas, maka 250 g.

jadual langkah dan berat pelbagai cecairDalam resipi, anda boleh menemui pelbagai jenis cecair yang berlainan. Oleh itu, untuk menjimatkan masa anda, kami menyediakan pengiraan langkah-langkah dan berat dalam pembuatan sudu dan gelas.kami mengukur produk dengan sudu

Apabila mengukur, cecair mesti dicurahkan ke dalam bekas ke atas.

Bagaimana untuk mengukur produk likat

mangkuk krim masamProduk jenis ini mempunyai ruang luas permohonan. Oleh itu, perlu memahami cara mengukur parameter berat mereka dengan bantuan sudu, gelas dan balang, supaya dos yang betul diperolehi. Berikut adalah jadual langkah dan berat untuk bahan-bahan dengan konsistensi likat.jadual pengukuran produk likat

Untuk pengukuran produk likat yang lebih tepat dalam bekas, anda perlu dilapisi dengan slaid.

Jika ia ditulis dalam resipi, 100 ml krim masam adalah berapa gram? Menurut meja dalam gelas berukuran mengandungi 210 g krim masam. Bahagikan nombor ini dengan 2 dan ketahui bahawa dalam 100 ml terdapat 105 g produk.

Related  Nepatogus pažintis ar kas yra grybų parazitai

Penentuan jisim produk pepejal

produk pepejalDalam resipi, jumlah produk pepejal yang diperlukan biasanya ditulis dalam gram, tetapi sebahagian daripada mereka boleh diukur dengan sudu, gelas dan balang. Untuk kemudahan, anda boleh menggunakan langkah-langkah berikut dan berat produk dalam gram.jadual langkah dan berat produk pepejal

Apabila kelembapan dan keadaan produk berubah, jisimnya dalam jumlah yang sama juga berubah. Sebagai contoh, krim masam yang difermentasi lebih mudah daripada segar. Tepung, gula dan garam dengan kandungan kelembapan yang tinggi berat lebih daripada biasa.