bagaimana untuk mengira kawasan tersebutDalam kehidupan moden, kadang-kadang setiap orang perlu mengetahui kawasan plot, apartmen atau bilik. Dan bagaimana untuk mengira kawasan itu? Ia seolah-olah segala-galanya adalah mudah: kita mengambil barangan mengukur, mengukur, dan di sana sendiri akan pergi. Tidak, tidak. Untuk melakukan ini dengan betul akan membantu bukan sahaja pengukuran, tetapi juga beberapa nuansa yang sangat penting.

Pengukuran

pengiraan kawasan konfigurasi yang berlainanDalam pengiraan kawasan, pertama sekali, pengukuran wilayah adalah penting. Ini adalah permulaan yang betul, yang akan memberikan hasil. Hasilnya harus tepat, oleh karena itu, perlu untuk mengukur dengan tepat, dengan kesalahan minimum atau tanpa itu sama sekali. Untuk mengukur, anda perlu:

  • mengukur pita dengan kunci;
  • pemegang;
  • pensil;
  • buku nota atau buku nota;
  • penguasa panjang (meter);
  • kalkulator.

Roulette tanpa selak akan membawa kerumitan tambahan. Jangan gunakan kertas jika anda menulis banyak. Mereka mempunyai harta yang hilang. Oleh itu, lebih baik jika anda menulis semuanya dalam buku nota atau buku nota tunggal.

Ia tidak perlu diukur sepanjang papan skirting. Hanya cukup untuk mengetahui panjang dinding, dan ini boleh dilakukan di mana saja, katakan, jika perabot itu menghalang. Anda boleh mengukur di bawah, di atas, di tengah. Perkara utama – sama selari dengan siling dan lantai. Jika semata-mata ia akan menjadi sukar, kemudian hubungi orang lain untuk membantu.

Perhatikan selari ketat, diagonal, dengan cerun penguasa, anda tidak dapat mengukur dalam mana-mana hal. Tonton ini, kalau tidak hasilnya tidak betul!

Premis tanpa protes akan lebih mudah diukur. Dengan tunjangnya sedikit lebih sukar: anda perlu membahagikan bilik menjadi beberapa angka. Kirakan kawasan masing-masing, dan kemudian tambahkan. Selalunya ia berlaku.

Panjang ini atau dinding itu adalah sisi angka. Sesetengah orang berfikir bahawa anda perlu mengukur segala-galanya: panjang, ketinggian dan sebagainya. Tidak, apabila kita menemui kawasan bilik, maka kita hanya mengira lantai. Kawasan bilik adalah kawasan lantai dan tiada lagi.

Mengira kawasan tersebut

pengiraan kawasanBilik-bilik berbeza dalam bentuk lantai. Ia adalah perbezaan yang dinilai: tokoh yang betul atau yang salah. Malah sebuah tebing pintu kecil membuat angka terakhir.

Kawasan ini diukur dalam meter persegi. Untuk mengira meter persegi, anda mesti mengalikan 1 meter dengan 1 meter.

Kawasan bilik dengan bentuk yang betul

kawasan bilik dengan bentuk yang betulKatakan lantai bilik anda mempunyai bentuk yang betul: segi empat tepat atau persegi. Anda dengan tenang mengukur panjang semua pihak, menulis keputusan dalam buku nota. Kini anda boleh mula mengira. Kuadrat segiempat dicari oleh formula: sisi didarabkan oleh sisi. Rumus kawasan segiempat tepat: bahagian yang lebih kecil didarab dengan yang lebih besar.

Walaupun anda melihat bahawa bilik anda mempunyai bentuk persegi atau segi empat tepat, maka mengukur semua sisi, bukan dua daripadanya! Tiba-tiba ada penyimpangan? Ia sering berlaku apabila, seperti segi empat, tetapi sisinya masih berbeza panjangnya. Ini disebabkan ketidaktepatan dalam pembinaan.

Oleh itu, untuk mengira kawasan bilik yang betul, anda perlu menggunakan formula kawasan persegi atau persegi panjang. Sebagai contoh, anda mempunyai satu sisi sama dengan lima meter, seperti yang lain. 5 darab dengan 5 dan dapatkan 25 meter persegi. Atau, satu – 5, dan satu lagi – 8. Kawasan itu adalah 40 meter persegi.

Gunakan peranti pintar untuk mengira kawasan – video

Apabila bilik itu tidak teratur

kawasan bilik dengan langkanDalam kes-kes yang sangat kerap, ini adalah kesnya. Seperti yang telah disebutkan, walaupun terdapat langkan kecil di dalam bilik, maka ia tidak teratur. Lihatlah lebih dekat ini sebelum membuat kesimpulan mengenai ketepatannya. Sebagai contoh, anda mempunyai bilik segi empat tepat, tetapi ada protrusinya. Dalam kes sedemikian, tidak perlu mencari formula angka kompleks untuk mencari kawasan tersebut. Ia cukup untuk membahagi-bahagikan bilik itu, itu sahaja. Cari kawasan segiempat tepat, dan ukur kawasan rabung dan kiraan secara berasingan.

Selalunya, lekapan adalah tempat di hadapan ambang, mempunyai bentuk segiempat tepat atau trapezoid. Sekiranya trapezoid, kemudian darabkan separuh jumlah dua pangkalan (A dan B) dengan ketinggian (H). Bahawa di mana terdapat gambar pada gambar. Kami menganggap secara berasingan kawasan segi empat tepat, kawasan sawah, dan kemudian kami menambah kedua-dua kawasan ini. Jadi anda boleh menghitung meter persegi bilik sepenuhnya.

langsirTetapi bagaimana jika langkanya bukan dari bilik, tetapi ke dalamnya? Maka adalah perlu untuk mempertimbangkan bidang bentuk yang betul, menonjol hanya menunda. Ditunjukkan dalam gambar. Maksudnya, kita sedang mencari kawasan segiempat tepat besar (dalam gambar sebelahnya ditandai dengan warna merah), maka kita dapati kawasan tebing, bersama-sama dengan dinding, dan tolakkannya dari kawasan segiempat tepat.

Terdapat bilik yang boleh dipanggil berbilang angka dengan selamat. Ini, sebagai contoh, apabila bilik mempunyai bentuk poligon aneh. Di sini anda perlu berpeluh. Kami mengambil alih pemerintahan yang panjang dan pensil. Ia perlu untuk cuba membahagikan seluruh ruangan ke dalam angka yang betul, untuk mengira kawasan mereka dan meletakkannya bersama-sama. Dengan pensil, tandakan sempadan bersyarat angka-angka. Arahkan pensil di atas lantai dengan pensil.

kawasan bilik poligonBilik pereka tidak boleh dibahagikan kepada angka biasa. Selalunya terdapat unjuran separuh bulat. Kira meter persegi bilik, yang mempunyai bentuk ini, anda boleh. Formula bahagian separuh bulatan akan membantu. Ia berbunyi seperti ini: jejari yang didarab dengan angka pi (3,14), kuasa dua, dibahagikan kepada dua. Gambar menunjukkan tata letak bilik. Jarak dari A ke B ialah diameter lingkaran. Dari A hingga O adalah jejari. Radius adalah separuh diameter. Kawasan separuh bulatan ditambah ke kawasan segiempat tepat.

kawasan bilik dengan separuh bulatanLebih sukar, jika bukan separuh bulatan hanya ada segmennya. Urutan pengiraan jumlah kawasan tetap sama. Tetapi kerana segmen itu perlu berkomunikasi dengan sudut. Ia sukar, tetapi ia diselesaikan. Selain alat di atas perlu:

  • benang kuat;
  • protractor saiz sederhana;
  • kapur.

Kami mengambil benang dan mengikat kapur itu. Betulkan ujung lain benang ke lantai dan cuba memegang sepanjang dinding berbentuk busur supaya benang itu diregangkan. Kami cuba menyelesaikan pembinaan bulatan atau separuh bulatan. Oleh itu kita mendapat pusat dan jejari. Selepas kami selesai membina, kami menarik dengan kapur.

Sebelum memandu dalam kapur, pastikan ia terletak tepat di tengah-tengah arka.

Dari pusat menarik dua baris ke hujung arka. Kami mengambil protractor dan menetapkan sudut antara mereka. Akan membantu anda mengira kalkulator meter persegi dalam talian. Lebih baik lagi, kerana rumitnya rumit.pengiraan kawasan dengan unjuran separa bulat

Segala-galanya, kawasan segmen itu dijumpai. Sekarang anda boleh menambah kawasannya dan kawasan selebihnya.

Jumlah kawasan

Apabila kawasan semua premis dijumpai, ia mungkin dapat mengira meter persegi keseluruhan rumah atau apartmen. Hanya masukkan semua kawasan bilik. Ini akan menyebabkan jumlah kawasan.

Bagaimana mengira kawasan dinding – video