Kandang ayam besarMembina rumah ayam hari ini tidak sukar – banyak bahan binaan dan lukisan pelbagai reka bentuk. Memaparkan cara mengatur susunan rumah di tangan dengan tangan anda sendiri, foto-foto akan membantu membuat rumah untuk ayam mudah, rasional dirancang dan selamat.

Matlamat dan objektif susunan dalaman koperasi

Pencahayaan kandang ayam semula jadi, mangkuk minum, palung makanPeruntukan terancang untuk kandang ayam atau premis yang baru dibina dijalankan:

 • dari bilangan dan umur burung di mana perumahan dikira;
 • dari musim ketika rumah sepatutnya digunakan;
 • dari keperluan pembersihan dan pembasmian kuman secara teratur.

Untuk ayam mesti mengatur tempat untuk tidur, memberi makan dan menghilangkan dahaga. Sekiranya terdapat ayam atau ayam di rumah, mereka disediakan dengan sarang selamat.

Untuk mengekalkan keadaan fungsian veterinar dan kebersihan dan stabil bangunan itu, ladang ayam mesti berhati-hati:

 • pada pengudaraan di rumah kaca;
 • mengenai penebat, kalis air dan pemanasan struktur, terutamanya jika bangunan itu juga akan berfungsi pada musim sejuk;
 • mengenai pencahayaan kandang ayam;
 • mengenai pemilihan bahan yang betul yang tidak hanya tersedia dan murah, tetapi dengan mudah boleh dibersihkan dan kering dibersihkan.

Perkara pertama yang mereka jaga sebelum memasang kandang ayam dan melengkapkannya dengan berlubang, feeders dan waterers adalah mikroklimat yang sesuai untuk burung.

Bagaimana untuk mencipta iklim mikro yang selesa di henhouse?

Bawang ayam untuk ayam penjagaan musim sejukKesejahteraan burung, pertumbuhan dan produktiviti bergantung kepada suhu di dalam bilik, pencahayaan, kelembapan udara dan kesegarannya. Walaupun dengan penyelenggaraan ayam musim panas adalah penting bahawa kandang ayam dilindungi dari kelembapan dan draf. Oleh itu, selepas memasang bingkai dan pelapis dinding, penebat hidro dan haba lantai, dinding dan bumbung mesti dijalankan.

Menggunakan bahan buatan dan helah kecil, susunan dalaman kandang adalah lebih murah, yang akan memberi kesan positif kepada kos daging dan produk telur. Untuk kerja plastik buih lembaran yang murah dan mudah dipasang, bulu mineral, filem berbaris filem dan bahan lain yang sesuai:

 1. Jika laman web ini merancang untuk menjaga ayam hanya pada musim panas, reka bentuk ini akan membantu mengelakkan draf yang berbahaya untuk meletakkan ayam, ayam dan haiwan muda, dan melindungi burung dari terlalu panas pada hari-hari panas.
 2. Apabila perlu untuk melengkapkan rumah hen musim sejuk dengan tangan mereka sendiri, dalam iklim jalur pusat satu penebat haba kecil, dan perlu memikirkan sistem pemanasan.

Apa sahaja fros di belakang dinding, suhu di dalam henhouse harus kekal positif. Optimum, jika tidak jatuh di bawah 7-10 ° C

Untuk mendapatkan apa-apa kesan dalam rumah ayam, sistem pemanasan jenis autonomi dibuat atau disambungkan ke sistem pemanasan rumah.

Related  Rasa yang berguna ialah madu akasia

Menggunakan lampu inframerah untuk menerangi dan memanaskan koperasiBaru-baru ini, petani ayam semakin beralih perhatian kepada lampu inframerah atau panel yang digunakan untuk memanaskan koperasi. Mereka adalah ekonomi dan cekap, mudah dipasang, mereka tidak merengsakan pencahayaan ayam dan tidak panas di udara, tetapi kawasan di bawah sumber radiasi inframerah. Walau bagaimanapun, apabila melengkapkan rumah ayam dengan peranti sedemikian, harus diingati bahawa dari burung kepada mereka tidak kurang dari 50 cm, dan lebih baik untuk menutup mentol mentol dengan penutup pelindung kisi.

Pencahayaan dan pengudaraan di henhouse

Jika lampu inframerah sepatutnya digunakan bukan sahaja untuk pemanasan, tetapi juga untuk pencahayaan, walaupun cahaya malap mereka boleh mengganggu burung pada waktu malam. Oleh itu, selepas berakhirnya hari cahaya 15 jam, ayam-ayam itu disediakan dengan kegelapan untuk rehat penuh.

Pencahayaan buatan koperasiJimatkan elektrik, pergi ke pencahayaan buatan, anda boleh dengan membuat tingkap di rumah ayam. Apabila menjaga ayam di kampung musim panas, sistem rumah ayam tidak akan berubah banyak, tetapi jika ia adalah persoalan pembinaan sepanjang musim, ia perlu untuk menjaga bingkai yang kuat dan tidak tergelincir.

Apabila perkiraan rumah ayam di dalam dijalankan, seperti dalam foto, seseorang mesti membuat pengudaraan oleh tangan mereka sendiri. Ia akan membantu menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, dan juga akan membantu menormalkan kelembapan dan suhu, yang meningkatkan proses aktiviti unggas yang penting:

 1. Untuk bilik kecil, berbilang burung boleh dihadkan kepada sistem bekalan paling mudah.
 2. Pengudaraan dalam koop ayam besar haruslah mandatori dan menangkap semua kawasan ruang tamu.

Susunan dinding dan lantai koperasi

Sebagai tambahan kepada penebatan ruangan itu, ia berguna untuk peternak, yang merancang untuk menjaga ayam di musim panas, untuk menutup dinding dengan lapisan mortir kapur. Ini akan memberikan perlindungan terhadap jangkitan biasa, parasit dan memudahkan pembasmian kuman.

Untuk tujuan yang sama, dalam pembinaan sebuah rumah untuk ayam, pintu atau menetas untuk membersihkan lantai kandang dari tempat tidur lama, sampah dan puing-puing lain disediakan. Apabila menjaga ayam di tempat tidur yang dalam, satu lapisan kapur dicurahkan ke lantai, sampah itu sendiri tidak lebih tipis daripada 10 cm yang diperbuat daripada habuk atau kering bersih. Untuk tempoh cuaca sejuk, lapisan meningkat dan, apabila peningkatan pencemaran, sentiasa berubah.

Related  Mengetahui rumput madu untuk lebah, anda boleh mendapatkan rasuah yang baik

Bagaimana untuk membina sarang dan roosts di rumah ayam?

Pemasangan sarang dan roosts di rumah ayamSatu bahagian penting dari kandang ayam yang dilengkapi dengan betul adalah sarang untuk ayam dan lapisan brood. Mereka boleh dibuat dari papan lapis, papan kurus atau bahan lain yang sesuai, tetapi jika mungkin, petani unggas berpengalaman menggunakan apa yang ada. Burung menguasai bakul rotan, bekas plastik yang sesuai dengan jumlah dan baldi. Bahagian bawah dalam sarang tersebut dipenuhi dengan semua sampah itu.

Bilangan sarang dikira satu demi satu untuk lima ekor burung. Letakkan mereka sedemikian rupa sehingga meletakkan ayam-ayam tidak terganggu. Kebanyakan sarang dipasang dalam satu atau dua tahap pada jarak jauh dari pintu masuk ke kandang.

Apabila susunan rumah kaca itu dilakukan dengan tangan mereka sendiri, di dalam, seperti dalam gambar, mereka melekapkan selesa untuk ayam goreng. Ia boleh menjadi tiang atau bar berukuran kira-kira 50 mm. Jika tuan mengambil bar di segi sekatan persegi atau segi empat tepat, sudutnya dibulatkan, dan seluruh permukaan diperlakukan dengan kertas pasir.

Lokasi betul roostsBaris pertama roosts dibuat pada ketinggian 50 cm, yang kedua dan seterusnya – pada jarak kira-kira 35 cm dari yang sebelumnya. Adalah penting untuk tidak membiarkan burung duduk di atas satu sama lain, supaya ayam-ayam yang lebih rendah tidak tercemar oleh peluh orang-orang yang menetap di tingkat atas. Jarak minimum dari dinding ke dinding hendaklah 25 cm.

Ciri-ciri susunan pen bagi ayam

Pelari ayam dari mesh logamUntuk paddock burung di sebelah kandang ayam adalah perlu untuk mengatur kawasan yang dilengkapi. Jika ia dirancang untuk berkembang ayam di kotej musim panas pada musim panas, susunan khemah itu dirancang supaya kandang:

 • tidak keluar di bahagian selatan yang paling panas, tetapi pada masa yang sama tidak sentiasa terikat;
 • Ia kering, bersih dan ia tidak menimbulkan burung berbahaya untuk burung;
 • dilindungi daripada tetamu yang tidak diundang.

Satu contoh reka bentuk yang mudah untuk peternakan homestead ialah kandang ayam Dodonov, di mana rumah ayam bersebelahan paddock yang kecil tetapi bijaksana.

Paddock yang kukuh dan tahan lama diperbuat daripada logam, bahan halus yang diambil untuk kandang ayam, yang diregangkan dan diikat pada jawatan yang tersangkut di sudut-sudut tapak. Untuk mengelakkan masuk ke dalam haiwan domestik atau percubaan lapisan paling terdesak untuk meninggalkan rumah ayam, ketinggian penghalang mesti tidak kurang dari 1,5-2 meter.

Related  Bagaimana untuk membuat sangkar untuk arnab dengan tangan mereka sendiri di kawasan pinggir bandar

Laz dan gangway menyeberangi ayam dari kandang ayam ke penSaiz sel jejaring untuk kandang ayam sepatutnya menjadi seperti burung penasaran tidak boleh terjebak di dalamnya. Di sini adalah penting untuk mengambil kira perbezaan saiz ayam dan ayam dewasa dan pergi berjalan-jalan dengan ayam ayam.

Di wilayah ayam untuk ayam terdapat tempat untuk mandi abu-abu. Prosedur yang wajib dan sangat disukai ini membantu ayam untuk menghilangkan parasit yang mengganggu: kutu, kutu, pengumpan dan kutu.

Sebahagian daripada susunan henhouse di dalamnya – dibuat dengan tangan, seperti dalam foto, mangkuk minum dan makanan. Bekas sedemikian dipasang di kawasan berjalan kaki, di mana ayam musim panas menghabiskan sebahagian besar hari.

Petikan kecil susunan dalaman rumah kaca

Peternak ayam yang berpengalaman selalu mempunyai sedikit helah untuk mengatur koop ayam praktikal yang selesa:

 1. Adalah penting untuk memantau tahap dan jangka masa cahaya sehari di rumah kaca. Sekiranya pizza mengalami cahaya yang berlebihan, mereka menjadi agresif dan mula kurang saudara saudara yang kuat, merosakkan telur dalam sarang.
 2. Ia tidak perlu memasang sarang di tingkat lantai, sebaliknya ayam-ayam yang paling licik pasti akan memilih mereka untuk tidur.
 3. Untuk meningkatkan penebaran telur, cukup untuk meletakkan sarang di sudut paling gelap di kandang.
 4. Nase mempunyai langkan di dinding bertentangan dari sarang.
 5. Untuk burung-burung untuk memanjat lebih mudah ke tingkat atas roosts dan sarang, cerun dan tangga disusun untuk mereka.
 6. Minum dan palung makan dipasang sedikit di atas paras lantai supaya mereka mudah digunakan, tetapi burung tidak masuk ke dalam makanan atau ke dalam air.
 7. Ia adalah yang paling mudah untuk meletakkan palung makan dan peminum lebih dekat ke dinding antara sarang dan perches supaya mereka berada dalam garis langsung penglihatan pada bilangan maksimum penduduk koperasi.

Pengalaman kampung koperasi inovatif – video