veverica v sneguKakšno je vreme jutri ali nekaj dni? Naši predniki so živeli v harmoniji z naravo in se naučili napovedati, kaj bo prinesla prihodnja sezona.

Oblaki, ptice, živali in rastline – vsi so naravni ključi za razkrivanje vremenskih presenečenj. Pregovori, izgovori, ljudske napovedi in vraževerje so bili posredovani skozi generacije lovcev, kmetov in ribičev, ki so se opirali na naravne znake, da bi napovedali pretirano nevihto ali resnost prihodnje zime. Študija pregovorov, vključno s vremenskimi vplivi, se imenuje paremiologija. Večina jih je bizarna in nerealna fables, ki nimajo nobene znanstvene podlage, drugi pa imajo resnico resnice.

Kako so živali povezane in vremenske napovedi

Vedenje živali je odvisno od vremena. Debelina kože, količina podkožne maščobe, možnosti za kraje, kjer skrivajo skrivališča za hrano, in kako gradijo svoje zimske laže, se uporabljajo za predvidevanje zimskega vremena. Indijski Američani so opazovali, kako bibrci napovedovali mraz. Verjeli so, da je debelejša in groba boberova koža, težje bi bilo, če bi bila zima.

boberObstaja še nekaj ameriških znakov, povezanih z živalmi:

  • če vidiš, kako bober nosi palice v ustih, bo to težka zima in bolje bi šel na jug;
  • če so skakice preveč debele, počakajte na hladno zimo;
  • ko so v jeseni veverice redke, to kaže na močno prehlad, medtem ko veverice v decembru govorijo o blagi zimi;
  • Če veverice skrivajo svoje zaloge visoko v vdolbinah dreves, vedite, da bo veliko snega;
  • ko proteini začnejo priti v zgodnje skupine, počakajte na res močno zmrzal.

Ptice so odlični napovedovalci

kokošiPri pticah so kmetje že dolgo naučili napovedati prehlad. Običajno se verjame, da ko bodo ptice migrirale zgodaj, bo zima hladna in trda. To dokazuje tudi gosta pernata postelja purana. Če so se divji purani navdušili nad vejami dreves in niso hoteli pustiti – se približuje sneženje.

Če se petelin izprazni pred piščancem, bo zima blag, vendar če bo piščanca začela moliti pred tičem, bo zima ostala trdna, kot kamen.

Insekti in vreme

gnezdo hornetV dolgih letih opazovanja smo ugotovili, da lahko hladno vreme napove celo žuželke. Na primer, ko čebele zgradijo svoje čebelnjake v zaščitenem prostoru (garaža, skedenj), pričakujte močno mraz.

Related  Kako izolirati korral za piščance za zimo

dlakasta gosenicaMenijo, da bo višina gnezda gnezda pokazala na znamko, do katere bo zimski čas narasel naslednjo zimo. Dlakaste gosenice, o katerih smo že govorili, so priljubljene pri napovedovanju vremena med žuželkami.

Katere rastline lahko pripovedujejo o vremenu

Verjamemo, da so težka jabolka in debela čebula srajca, pa tudi zgoščeni cvetni brsti, pomeni pristop hladne zime. Američani pravijo: “Get težek zimski plašč, če se cvetni brsti oblečejo na plašče.” O hudih prehladih tudi koruzna lupina govori, če je debelejši in gostejši kot običajno.

obilje gobČe gobe rastejo v izobilju, to kaže na obilne snežne padavine. Brez gob – brez snega.

Zgodnji padec listja kaže, da bo jesen in zima blag. Ko listje traja dlje kot ponavadi, bo hladno udaril ob polni moči. Na primer, če je prišel oktober, in listopad pokrov še vedno visi na vejah.

želodOplodna žetva želoda, vrtnice, gloga in drugih jagod pomeni, da se približuje neugodna zimska sezona. Mnogi oreški, nasprotno, govorijo o lahki zimi.

Raven, na katero plevel raste, postane točka, na katero se nato razvijejo.

Zdaj znate malo več o tem, kako lahko napovedujete vreme, ne da bi se uskladili s vremenskimi poročili. Omeniti je treba, da je vremenski folklor v svojih napovedih daleč od nepredvidljivega, vendar je izredno zanimiv.

Folklorni znaki in vreme – video