dlakavi gosenični vremenski napovedovalecO dlakavi gosenici – se imenuje tudi voluhov ali droben črv, medved – obstaja prepričanje, da je sposoben napovedati prihod pozimi zmrzali. Ali je to dejstvo ali izmišljen znak, vam bomo povedali o tej znameniti gosenici in kako “brati” njegovo barvo.

Legenda pravi: trup kosme gosenice sestoji iz 13 ločenih segmentov rjave barve z rdečo ali črno. Širše rjave površine, mehkejša bo prihajajoča zima. Če prevladuje črna, bo zima huda.

Kako je “medved” dobil svojo slavo

barva las z dlakavo gosenicoJeseni 1948 je dr. S. Carran, strokovnjak za insekte pri ameriškem naravnem zgodovinskem muzeju, s svojo ženo odšel v narodni park “Bear Mountain”, kjer je preučeval dlakavne gosenice.

Carran je zbral kar največ goseničarjev, določil povprečno število rjavih segmentov in predvidel, kdaj bo prišlo zimsko vreme. Ta eksperiment je v New Yorku objavil njegov reporter prijatelj.

preučite kosmato gosenicoNjegova raziskava dr. Carran se je nadaljevala naslednjih 8 let in poskušala znanstveno utemeljiti ta vremenski znak, ki je stara kot hribi okoli Beara. Zaradi široke javnosti je dlakasta gosenica postala najbolj prepoznavna gosenica v Severni Ameriki.

Malo teorije

medvedka nosiGosenica, ki jo je raziskoval dr. Karran, je larvalna oblika molznice “Pyrrharctia isabella” ali “Dipper Isabella”.

To je žuželk srednje velikosti s rumeno-oranžnimi krili s črnimi pikami. Razdeljena v severnem delu Mehike, Združenih držav in južne Kanade. Na molekularni stopnji se ne razlikuje od drugih, vendar pa je nerazvita ličinka, imenovana volneni medved, ena od redkih gosenic, ki jih ljudje lahko prepoznajo.

Dejstvo je, da gosenice niso pokrite z lasmi, temveč s kratkimi strdki trdih las. Spirkajo se v votlinah znotraj stebelnega drevesa in pod lubjem, tako da lahko v jeseni pogosto vidite križišče cest in pločnikov.

Spomladi so medved zaviti v zapestnice in se v njih spusti v molje. Konci trupa gosenice so praviloma pobarvani v črni barvi, srednji pa v rjavi barvi. To je njihova značilna barva.

Ali lahko kosmate gosenice napovedujejo zimsko vreme?

Zima bo hladnoOd leta 1948 do 1956 je Carran ugotovil, da se je povprečno število rjavih segmentov gibalo od 5,3 do 5,6 od skupno 13. Tako je rjava trak zasedla več kot tretjino celotne površine telesa. Zime, ki so se zgodile v tem obdobju, so bile mehke in Karran je prišel do zaključka, da je v starodavnem prepričanju logika in se lahko izkaže za resnično.

Toda raziskovalec ni imel iluzij o tem. Vedel je, da so njegovi poskusi preveč nepomembni. In čeprav so mnogi verjeli v svojo teorijo, je ostala le izgovor za nasmeh med večino. Carran in njegova žena ter skupina prijateljev sta vsako jesen zapustili mesto in zbirali nove gosenice. Ustanovili so tako imenovano Društvo prijateljev dlakavega črva.

Po 30 letih od zadnjega srečanja Društva je raziskovanje nadaljeval Muzej narave Narodnega parka Bear Bear. Od takrat je odnos do izračunov in napovedi postal bolj resen kot prej.

tekmovalne goseniceV zadnjih desetih letih je bil v Banner Elk v Severni Karolini organiziran letni festival jesenskih krznenih črvov. Kulminacija dogodka je dirka goseničarjev. Nekdanji župan proučuje zmagovalca in naredi napoved za naslednjo zimo: bolj rjavi segmenti, mehkejše pozimi. Če prevlada črnci, bo zima huda.

Večina znanstvenikov podcenjuje znamenje volne gosenice, če upoštevamo samo predsodke. Verjamejo, da je popolnoma nesmiselno gledati na mrzlico množice goseničarjev na istem mestu že več let, poskuša dokazati ljudske pripovedi.

Entomolog Mike Peters s Univerze v Massachusettsu ne podpira splošnega mnenja. Po njegovem mnenju obstaja povezava med resnostjo zime in rjavo barvo medveda. Obstajajo dokazi, da število rjavih pasov označuje starost gosenice. Zato lahko sodimo dolgotrajno zimo ali zgodnjo pomlad. Le to se nanaša na preteklo obdobje in ne na naslednje leto.

Vsako leto kosmati črvi izgledajo drugače. Odvisno je od regije, v kateri živijo. Če nenadoma naletite na volneno gosenico, preverite njeno barvo in naredite svojo napoved o prihajajoči zimi.