shranjevanje paradižnikaKako ohraniti sadje z zelenjavo iz vrta sveže tedne ali mesece? Zbrali smo koristna priporočila in nasvete za vas, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju ustreznih pogojev za shranjevanje posevkov.

Kako shraniti zelenjavo

Krompir

shranjevanje zelenjave v kletiNe uporabljajte hladilnika za shranjevanje krompirja, drugače škrob, ki prihaja v to, se bo spremenil v sladkor in zelenjava bo postala sladek okus. Ostanke zemlje iz sadeža krtače očistite in jih postavite v temno hladno mesto, kjer se temperatura ohranja pri 4-5 ° C. Najbolje je, da krompir shranite v kleti, na nedostopnem področju za svetlobo, s plastičnimi škatlami, obloženimi s plastjo mokrega peska.

Za razliko od druge zelenjave, krompir, sadje potrebujejo malo več toplote, tako da so posode z njimi je treba namestiti nad nivojem.

Ne hranite z jabolkami v eni posodi, saj plin oddaja etilen plin, pospešuje postopek poškodb krompirja.

Česen in čebula

shranjevanje čebule in česnaNikoli se ne shranjujeta niti česen niti čebula (ne šalotka) v hladilniku. Potrebujejo hladen in suh prostor z dobro prezračevanjem in temperaturo 5-8 ° C. Popolnoma vreče za vreče, v katerih se v trgovino dostavi serija zelenjave (popolnoma diha). Če nimate posebne vreče, vzemite posodo. Postavite česen v njem in ga shranite v shrambo. Uporabite lahko tudi torbo, samo poskrbite, da ima dovolj ventilacijskih lukenj.

Nekaj ​​zanimivih dejstev o opombi:

  • krompir oddaja vlago, ki pospešuje čebulo, tako da jih ne shranite;
  • Zelena čebula in šalotka lahko hranite v hladilniku;
  • Česen v prahu lahko pripravimo iz česna, ki služi kot odlično začimbe.

Želite prenehati jokati pri rezanju čebule? Pred polaganjem zunanjih plasti ohladite pol ure. Izrežite korenino na zadnjem mestu, saj povzroča največ solz.

Kako shraniti pese, korenje in parsnip

skladiščenje korenčkaKorenje, pastinak, pesa in druge korenina mora biti tudi jasno, kulture od tal in trgovine v hladnem in temnem prostoru (npr kleti). Če odrežete vrhove z listi, zelenjava ostane sveža veliko dlje.

Korenje in druge korenovke dobro skladiščite v plasteh v škatlah s peskom ali šoto. Naj bodo na najnižjem nivoju kleti, najhladnejši od vseh.

Če imate preostanek pesa, iz njega pripravite borsch in jo zamrznite. Da bi dobili bolj nasičeno barvo, dodajte malo kisa. Rdeča pesa se lahko zlahka nariše, če je vnaprej kuhana.

Vroča paprika

shranjevanje vročega popraVroča paprika se posuši na stari način na vrvici. Razporedite ga tako, da se stroki ne dotikajo drug drugega. Na ta način boste zagotovili dobro kroženje zraka in poper se posuši pravilno.

Paradižnik

shranjevanje paradižnikaParadižnik je shranjen pri sobni temperaturi, ki je zunaj neposredne sončne svetlobe. Primerno za neogrevane prostore ali prezračevano klet. Če so zelenjava še vedno zelena, jih položite v plitvo polje, ločite vsako plodo s papirjem, nato pa bodo zorili. Pri temperaturi 12 stopinj ta proces traja približno 26 dni. Če dvignete na 20 ° C, traja le dva tedna. Nikoli ne shranjujte paradižnika v hladilnik, če želite ohraniti svoj prvotni osvežilni okus.

Solata

shranjevanje zelenjavSolata se ne skladišči že dolgo, je pokvarljiv proizvod. To je edina zelenjava, ki jo priporočamo, da se pred čiščenjem v hladilniku izperite in posušite. Ponavadi se izdelki sperejo tik pred kuhanjem. Kot posledica delovanja vode naravna zaščitna prevleka, ki preprečuje nastanek plesni, se uniči.

Liste zelene solate sperite s hladno vodo in posušite na kuhinjski brisači (če ni posebne centrifuge za sušenje zelenja). Potem odstranite zeleno solato v plastičnem vsebniku z ventilacijskimi luknjami.

Če z vrta zberete solato, naredite to le zjutraj. V nasprotnem primeru se bo hitro zrušil.

Bučke

shranjevanje bučkZucchini ne marajo mraza kot korenasta zelenjava. Hraniti jih je treba pri temperaturi od 10 do 18 stopinj. Če je prostor hladnejši, se bodo poslabšali in če bo toplejši – bo postal trd in vlaknat. V svojo spalnico lahko postavite bučke pod posteljo, vendar pod pogojem, da je prostor vedno hladen.

Kako shraniti sadje

Najboljši način za shranjevanje jabolk

shranjevanje jabolkJabolka lahko shranite v hladilnik za kratek čas. Postavite jih v izvlečeno sadno škatlo in pokrijte z vlažno brisačo.

Nikoli ne puščajte jabolk v posodo na kuhinjski mizi, razen če jih boste v bližnji prihodnosti jedli. Tudi pri temperaturi + 10 stopinj, plodovi zorijo 4-krat hitreje kot pri nič. In če je soba večja od 20 ° C, bo plod postal prevelik v nekaj dneh.

Za dolgoročno konzerviranje napolnite jabolčne celofanske vrečke in jih položite v plastične škatle. Stolpec termometra naj bo na ničelni oznaki, nato pa plodovi ne bodo izgubili lastnosti in se v šestih mesecih ne bodo poslabšali. Če nimate posebne kleti za korenovke, je mogoče doseči podobne pogoje. Če želite to narediti, postavite dvojno kartonsko škatlo z jabolkami v hladnem hodniku ali v kleti.

Če se jabolka zamrzne, potem ko se odmrznitev sprosti sok. Pazite, da temperatura ne pade pod ničlo.

Berry skladiščenje

skladiščenje jagodičjaNikoli ne perejte jagode, če jih ne nameravate takoj pojediti, voda odstranjuje tanko zaščitno epidermalno plast od lupine. Na žalost ta pokvarljiv izdelek ne bo trajal dolgo. Vendar po potrebi zavite jagode v papirnato brisačo in jih položite v tesno zaprto posodo. Očistite na hladnem suhem mestu ali v hladilniku največ 2-3 dni.

Tropsko sadje

Tropsko sadje hitro izgubi okus v hladilniku ali pri nizkih temperaturah. Če je možno, shranite banane, avokado, agrumi in ananasa, lubenice, jajčevce, kumare, papriko in fižol na 10 stopinj.

Zelišča

shranjevanje zeliščDill in peteršilj sta stala do dva tedna, če sta stebla potopljena v kozarcu vode in prekrita s plastično vrečko. Večina drugih zelišč (in zelena), se lahko na kratko shranjeni Neopren v hladilniku v dobro zaprti plastične posode z veliko tekočine, da se prepreči prezgodnje staranje. Za daljše skladiščenje uporabljajte papir, prepusten vlagi in celofan.shranjevanje zelišč

Shranjevanje svežih zelišč

Večina svežih zelišč se hitro ohladi v hladilniku. Morali ste opaziti, kako se pili brazilski ali peteršilj. Ta listnata zelišča (kot tudi cilantro, meta in koper) so najbolje postavljena v kozarec hladne vode, kot je šopek cvetov. Izrežite stebla in spremenite vodo vsakih dveh dni. Le lističi, ko jih potrebujete. To bo spodbudilo še večjo rast. Prav tako lahko posušite ali zamrznete zelenjavo, lahko pa jo tudi konzervirate v kisu ali uporabite za omako pesto.

Sušenih zelišč ne smete postaviti v bližini peči ali v neposredni bližini gorilnikov. Toplota in pare bosta skoraj popolnoma izgubili okus. Kot vedno izberite suho in hladno mesto.

Splošni nasveti

Nekateri splošni nasveti so gotovo priročni. Ne pozabite, da zamrznjena rabarbara, sladka koruza in zeleni fižol po odtekanju ne izginejo okusa, zato jih varno shranite v zamrzovalniku.

Kumare, pesa, brusnice, paradižnik in skoraj vse sadje (zlasti breskve) so odlične za konzerviranje. Kot je eden ameriški pevec na tej temi pel: “Moja babica vedno obdrži kos poletja v bankah.”

Video priporočila za ohranjanje pridelka