på bilden vitkålFörändringar i klimatet komplicerar odlingen av grönsaker. Hur i förhållandena med naturliga fenomen som inte är standard för att se efter vitkål och få en bra skörd?

Vitkål är en kalltålig, fotofilös växt. För sin fulla utveckling och mognad krävs en lätt dag på minst 13 timmar. Beroende på regionen mognar de tidiga och medelmåttiga sorterna inte tidigare än 70 dagar eller mer. Hur växer vitkål för att få en bra skörd i någon region? För att göra detta följer du några regler.

Hur man väljer och förbereder vita kålfrön?

Den växande regionen spelar en viktig roll vid valet av frön för sådd. Norr om platsen, desto mer tidigt behöver man välja sorter. På förpackningen innehåller beskrivningen villkor för sådd och vägledande skörd av grödan.

Men som regel anges dessa uppgifter om det gäller strikt efterlevnad av agrotekniken för vård och odling. Sådana kränkningar, liksom de misslyckade klimatförhållanden – torka, tung och långvarig nederbörd, långa frost – ha en negativ inverkan på jordbruksmetoder för odling av kål.

Huvuduppgiften att förbereda vita kålfrön är att förbättra spiring och ytterligare hälsosam tillväxt av spirorna. För detta ändamål utförs ett antal åtgärder med frön:

 • kalibrering;
 • härdning;
 • Stratifiering – hålla fuktiga frön en viss tid vid låga temperaturer;
 • Blötläggning i en desinfektionslösning;
 • Uppvärmning
 • Behandling med spårämnen;
 • Groning.

Processen kan beskrivas enligt följande. Efter kalibrering placeras torra vita kålfrön i 15 minuter i en het (ca 45-50 C) vatten. Sedan, för en minut sänker de den i en kall vätska. Guide lösning med spårämnen och sätt in dem i 12 timmar. Efter tvätt med rent vatten och lägg i kylskåpet i 24 timmar. Det återstår att torka fröna och såga.

Jordberedning för sådd och plantor

På plantor sås frön i lådor. Men för att göra växter lättare att överföra till en öppen mark, är det bättre att plantera varje frö i en separat behållare.

vita kålplantor i kassettbehållareDe kan köpas om det inte finns något sätt att självständigt utrusta landningskassetterna. Rotsystemet i detta fall är inte stressat, eftersom det försiktigt förflyttas till den beredda brunnen med en jordklump. Även om kål inte är svåra för transplantation, kommer detta sätt att plantera dig att skörda tidigare.

Related  Petunia Typhoon – de viktigaste egenskaperna hos växten

Planerar en plats för att plantera vita kålplantor, det är värt att komma ihåg vilken kultur som var föregångare. Det är önskvärt att här före detta växte lök, siderater, spannmål, morötter, gurkor och potatis.
Det är nödvändigt att utesluta plantering av grönsakskulturen i stället för korsfamiljen – rädisor, rädisor, olika slag och sorter av kål, betor, rovor och tomater.

Plot för kål är förberedd i förväg, det är bättre från hösten. Om jorden är sur, införs kalkningsmedel. Neutrala jordar är mest fördelaktiga.

På våren läggs organiska och mineraliska gödningsmedel med en hastighet av 1 m2:

 • Träaska – 3-4 glasögon;
 • Reproducerad organisk – 1 hink;
 • Urea – 1 matsked;
 • Superfosfat – 2 matskedar.

Marken grävas, rensas från ogräsens rötter och förbereder sängar, introducerar gödningsmedel. Varianter av sängbädden kan vara flera, allt beror på trädgårdsmästarens preferenser och fysiska styrka. Plantering i en låda, Det är en separat säng för varje planta rektangulära bäddar 1 och 2 och ett antal andra. Viktigt att när vattning vatten inte strömmar till samma bush och likformigt fördelade över hela ytan genom att vattna alla växter.

Om regionen domineras av torra vindar eller det finns problem med vatten, kommer jordfuktigheten att bli hjälpt genom snabb lossning och mulching.

Hur korrekt planterar vita kålplantor

plantering kål plantor i markenI de förberedda sängarna gör man hål. Det är viktigt att deras djup är något mer än höjden på växtens rotsystem. Om hålet visade sig mer än nödvändigt, läggs en del mark i den. Det viktigaste är att djupet inte är mindre än roten. Annars kommer växten att falla och ta rot.

En annan viktig punkt. Plantering av växten bör övervakas så att rosetten av kål inte är täckt med jord. Annars kommer tillväxten att upphöra och kulturen kommer att dö.

Related  Vilken typ av tomat är den mest produktiva?

Kålspiror odlade i en krukaInnan du planterar vitkål, vattnas det. Om plantan sitter i en separat kruka, sedan efter marken är mättad med fukt, med en hand vänds försiktigt upp och ned, gripa tag flata andra sidan den övre ytan av behållaren. I detta fall måste stjälken vara mellan fingrarna. Skakning av potten försiktigt, jordens klodsa tillsammans med roten kommer ut och förbli intakt i handflatan. Det är bara för att vända det ner, lägga sig i ett hål, tätt hälla jord och vatten.

Planteringsplanen för tidiga sorter är 40×25 cm, medium och sen – 40×60 cm.

Om en stark värme förväntas efter plantering av plantan, ta hand om kål, förutom mulchning, kommer jorden att bestå i att skydda unga löv från solbränna. För att göra detta kan du göra en liten baldakin, vars grund är en trä- eller metallram, täckt med ovävda material eller någon lätt tyg.

Nödvändiga villkor för odling av vitkål

För att få en bra skörd är det viktigt att bibehålla de grundläggande förutsättningarna för odling av vitkål:

 • Den optimala temperaturen för luft och jord under växtsäsongen och mognad; annars kommer det att leda växten till blommande och andra problem;
 • Tillräckligt ljus; plantera inte växter nära träd och andra skumma ställen; Kålen sträcker sig ut; Detta kommer att orsaka dålig bindning av gaffeln eller huvudet;
 • vattning; Kål är väldigt krävande för en tidig riklig vattning. men det är värt att komma ihåg att överdriven daglig fuktning kommer att leda till för tidig krackning av gaffeln;
 • Jordodling – lossning, mulching kommer att minska mängden vattning och ge fri luft tillträde till rotsystemet.
 • Mineral och organisk gödning;
 • Skydd mot skadedjur och sjukdomar.

Växande vitkål måste ta hänsyn till plantens kylafasta egenskaper. Till exempel beror frostmotstånd på ålder och typ av kultur. För utseendet av groddar tillräckligt 2-3 grader över noll. Men vänliga skott kommer att dyka upp i 4-5 dagar vid en temperatur på ca 20 grader Celsius.

Med inverkan av nattfrost, kryddade plantor, med ett utvecklat rotsystem eller planterade i jorden inte tidigare än 10-14 dagar, klarar det sig. Samtidigt bör termometern vara minst 3-5 grader under noll. Den optimala lufttemperaturen för växande plantor är 13-15 C, och marken – 2-3 grader under.

Related  Spruta fruktträd på våren måste göras i tid

Om det är svårt eller omöjligt att behålla de nödvändiga förutsättningarna på den öppna marken för utveckling och odling av kål är det värt att ta hand om anläggningen av växthuset. Det är viktigt att välja sorter som odlas för att växa i en sluten mark. Detta kommer att undvika många sjukdomar, särskilt svamp, som är karaktäristiska för familjen cruciferous.

Här kan du se vita kålvaror med foton.

2 sorter av vitkål

Vad är den särdrag att växa kål på ett sätt som inte är plantor?

oklippad metodVitkål odlad på ett frölöst sätt ger ett högt utbyte före schemat i 10-12 dagar. Frö såds 3-4 gånger i ett bo och omedelbart till en permanent plats. Vad är den här egenskapens särdrag?

Det är nödvändigt att vara mycket försiktig när man väljer platsen, eftersom det kommer att uppstå helt oskyddade växtspiror. Skydd mot skadedjur och sjukdomar är något svårare än i växthusförhållandena. Innan planteringen är det bäst att rensa jorden från rötterna av ogräs och skadliga insekter. Vitkål som odlas på detta sätt är hårdare, härdad och ger.

Fröerna förbehandlas och såddas i välberedd, mjuk fuktad jord, strö med torv. Efter spiring töms plantorna och lämnar den starkaste.

Odla en bra gröda av kål enkelt (video)