tomater smittade med sena rödaBladmögel – en av de farligaste sjukdomar som påverkar växtgrödor. Bladmögel på tomater – en av de främsta dödsorsakerna i skörd av tomater i marken med en våt och / eller kallt klimat. Förhållandet mellan luftfuktighet och uppkomsten av bruna fläckar på växterna och frukten är så uppenbart att det inte är alltför utbildade odlare talar om “skadlig” dimmor och “giftiga” regn, även om dessa klimathändelser bara öka luftfuktigheten och därigenom bidra till reproduktionen av svampen. Och det var också en betydande ökning av antalet sjuka växter efter en kraftig temperatursänkning.

tomater med sen råttaGanska lång tid trodde man att mycel (mycel) av svampen Phytophthora infestans vinter främst i potatisknölar och tomater ha smittats från infekterade potatisplantor, men det var inte sant. Svampsporer är mycket resistenta mot frost och därför kan de smittas även med jord, för att inte tala om växtrester och lagras i varma frön. Och om fröen behandlas fullständigt före plantering, blir det extremt svårt att utrota alla infektionsfält i jorden och byggandet av växthuset.

Därför är sorter av tomater som är resistenta mot senblod av största intresse för alla som odlar denna gröda, både för hushållens behov och i industriell skala.

blightNaturligtvis kan vissa sorter användas för vissa områden och odlingsförhållanden.

Så, till exempel, sorter av tomater som är resistenta mot senblod i Ukraina rekommenderas andra, än någonstans nära Kaluga eller i Uralerna. Detta beror på jordens olika sammansättning och betydande skillnader i klimatförhållandena.

Om för kort och sval sommar kräver växande tomater i växthus, är det kanske värt att föredra hybridvarianter, skapade speciellt för odling under sådana förhållanden.

Vad är de

Det bör noteras att så tidigt som resistent mot fytofthorasorter erbjuds ofta mogna sorter av tomater.

Detta beror på att ju längre bushen lever, desto mer har den för det första risken att smittas, och för det andra kommer den att drabbas av mer temperatur- och fuktighetsfluktuationer och provocera utvecklingen av sjukdomen.

Related  Det är väldigt viktigt att veta när man ska plantera bönor i öppen mark i olika klimatzoner

tomater med sen råttaSå, till exempel, i många regioner med medelhög och hög luftfuktighet sedan slutet av juli är det extremt svårt att rädda tomater från sjukdom med sen råtta. Och sorterna, placerade som ihållande, blir bara illa en vecka senare eller blir sjuka mindre allvarligt. Men tyvärr påverkar infektionens närvaro fortfarande bevarande av grödan. En del av frukten har inte tid att mogna och mogna – för snabbt försämras.

Trots detta ger odling av resistenta sorter fortfarande en påtaglig effekt, men det är ibland nödvändigt att fastställa vilka som är riktigt bra för specifika förhållanden.

Någon år efter år, föredrar olika Bobcat, Cameo, Sunny kämpe, De Baran, vit fyller 241, Moskvich, morot, Moskva Lights, Otradny, The Little Prince, har någon att plantera huvudsakligen mognande hybrider, fokusera på vad att växter kommer att ha tid att skörda före sjukdomen.

Varianter: Arktisk ros och Moskva ljus

Till sorter av tomater som är resistenta mot senblod i förorterna är:

 • Gnome. Avser tidiga mognadsorter, utformade för öppen mark.
 • Alpateva 905 A. Den är konstruerad för odling utomhus.
 • Budenovka. Den avser medelstora sorter, är avsedd att växa både under filmskyddet och på det öppna marken.
 • De Barao. Senast mogna skördesorter med god smak och tekniska egenskaper.
 • De Barao är svart. Senast mogna skördar, skuggtoleranta sorter, avsedda för odling under film och på marken.
 • Skylark F1. Tidig modifierad hybridvariant med goda indikatorer på fruktslips, smak och tekniska egenskaper.
 • Oakwood (Dubrava). Tidig modning av högavkastande sort, avsedd för odling på marken.
 • La-la-fa F1. En hybrid medium-mognande sort, bra för alla typer av användning.
 • Union 8 F1. Hybrid tidig mognande sort. Lämplig för odling utomhus och växthus.
 • Metelitsa. Medium-mognande sort med god produktivitet och ökat kallt motstånd, är avsett för odling utomhus.
 • Tsar peter Helt resistent mot många sjukdomar är en genomsnittlig kylabeständig sort. Det är populärt med sommarboende, odlade både på marken och i växthuset.

Related  Vi studerar druvsjukdomar med foto och beskrivning

Hybrider eller icke-hybrider, importerade eller inhemska?

Många amatörskördare uppskattar de hybridholländska sorterna när det gäller resistens mot senblight, men växer grönsaker för sig själva, samma sommarboende känner igen de ganska låga smakegenskaperna hos “holländaren”. Ändå inhemska sorter anpassade till lokala förhållanden och på utvalda är motståndskraft mot sjukdomar är mer attraktiva – fler möjligheter att hitta sin egen version, både läckra och produktiv.

I allmänhet är de mest framgångsrika sorterna av tomater är resistenta mot bladmögel i förorterna – det är en kall-resistenta, eller tidiga sorter som mognar, vilket inte är förvånande med tanke egenheter klimatet.

I ännu mer “låg eld” -regioner värderas lågkvalitativa sorter av tomater som är resistenta mot senblod. Den orsakas av det faktum att den låga initiala anläggningen är mycket lättare att täcka från en plötslig frost, eftersom växthus – inte alltid det bästa alternativet, tomater “kärlek” ventilerade sängar och produktiv frukt på dem, oavsett klass.

Det är möjligt att lista flera inhemska lågväxande sorter av tomater som är resistenta mot senblod:

 • Gnome.
 • Fjärran Norden.
 • Alaska.
 • Polar Tidig modning.
 • Snödroppe.
 • The Bullfinch.
 • Rösten av vinden.
 • Subarktiska.
 • Snö saga.
 • Yamal.
 • Taimyr.

Det är inte svårt att förstå från namnen på de flesta av dem har skapats baserat på inte mycket varma och korta somrar och åtminstone en partiell odling under en film eller i ett växthus. Därför kan dessa sorter inte vara särskilt höga, och inte alla är bra för långsiktig transport. Men det kompenseras perfekt av anständiga smakkvaliteter och förmågan att odla tomater på platser där det ansågs omöjligt för flera årtionden sedan.

Related  När sår morötter på månskalendern

Video: Tomatsorter som är resistenta mot senblod