Växande dill i behållarePsykologer säger att den typ av gröna krukväxter hjälper till att överleva vintertid. Om det på vindusbanan odlas dill och andra örter, kommer fördelarna med sådana plantager att bli många gånger större, eftersom växterna inte bara återkallar sommaren utan också kompletterar kosten med vitamingröna.

Trots sin anspråkslöshet i trädgården behöver dill mer uppmärksamhet vid villkoren för en lägenhet, men som svar på korrekt vård kommer säkert att vara med doftande lövverk och en lång vegetation. Hur odlar man dill hemma? Vilka egenskaper för sådd och vård av denna kultur finns, och vad kan förhindra en riklig skörd av grönska på vindrutan?

Val av en dill sort för en fönsterbrädan

Dill på vindrutanOm plantering av persilja eller selleri förväntas inträffa fram till nästa år, när växter dill från frön i ett torrt varmt mikroklimat i rummet, kan växten blomma, praktiskt taget inte bilda lövverk. Därför beror utbytet av trädgården på vindrutan först och främst på valet av sort för sådd.

Idag finns det flera dussintals värdiga sorter, väl etablerade på den öppna marken. För en krukväxter kommer växter som maximalt lång och rikligt producerar en grön massa att fungera.

Ett exempel på sådana sorter kan tjäna:

  • Asparges bukett.
  • Superdukat.
  • Strålbalk.
  • Obilnolistny.
  • Kibray.

Att bilda en tät grön buske av dillplantor på vindrutan känner sig bra.

Om nödvändigt kan aktivt växande skott plockas, snarare än att orsaka förgrening och utseendet på ett nytt lövverk.

Växande dill från frön hemma

Rises dill i krukorLiksom andra umbellatkulturer skiljer sig dill i tät spirning. Anledningen till detta är eteriska oljor som skyddar fröet, men saktar också sakta. Hur odlar du dill hemma och ger greenness till livet?

Related  Vi bekantar med typerna och sorterna av björnbär från bilden med beskrivningar

Om du inte vidtar speciella åtgärder, vänta på spridning, även om regelbunden vattning kommer att ha minst två veckor, och för att påskynda den biologiska processen innan du såddar fröna. För att göra detta, använd varmt vatten eller en lösning av biostimulerande medel, och i det senare fallet, efter en daglig vistelse i en lösning av Kornevin eller Ribav-Extra, kommer groddarna att förekomma i 3-4 dagar och spridningsgraden ökar till 100%.

Vilka behållare är lämpliga för odling av dill från frön? Under såning av dill bereda en bred behållare eller kruka med dräneringshål. Kapaciteten är vald så att flera växter planterade från mellanrum 7-10 cm, inte var för trångt. Dräneringsskiktet, 1,5-2,5 cm tjockt, är tillverkat av små expanderade ler eller stenkrummer.

Fennikel växer hemmaMarken för odling av dill hemma borde vara lös, behåller fukt, inte sur och bördig. En färdig jordblandning för vegetabiliska grödor eller plantor är perfekt lämplig, och det är möjligt att erhålla jord genom att blanda i lika stora proportioner trädgårdsjord, torv, sand och humus. Såning utförs i fuktig jord till ett djup av ungefär en centimeter. För att i första hand undvika överdriven plantningstäthet, stängs frön med ett intervall på 2-3 cm, strö på toppen av torvskiktet och försvårar jorden noggrant.

Som spridning uppstår de dessutom, så att plantorna inte stör varandra och inte sträcker sig på grund av brist på utrymme, näring och ljus.

Egenskaper av vård

Fänkål växer på balkongenEn sådan åtgärd är dock klart inte tillräckligt. Belysningen även i det söderläge är lägre än i trädgårdsplåstret, och luften är ibland torrare och varmare än det ideala temperaturområdet för grödan 16-22 ° C. Därför är det svårare att odla dill på vindrutan än på marken.

Related  Hur man tar hand om krusbär

Även om kulturen är kalltålig, och dillbuskar som odlas hemma kommer inte att förlora möjligheten att växa även när temperaturen sjunker till +8 ° C. Men att vara i ett varmt rum, med brist på vatten, vägrar växten att bilda löv och snabbt släppa blomma stjälkar. Dill reagerar perfekt på fukt, men här är det viktigt att komma ihåg: “Ju högre temperaturen, desto vanligare och rikligt vattnar.”

  • Om fönsterbrädan är tillräckligt kall kan överskott av fukt orsaka rötning av rotsystemet och plantans död.
  • Vid varmt väder eller när uppvärmningen är påkänns bristen på fukt snabbt av de slöta skotten som är missfärgade.
  • Vid temperaturer över +25 ° C bör dill på vindrutan sprutas regelbundet, vilket kommer att hjälpa anläggningen att klara av ökad torrhet av luft och värme.

Vattning utförs som jorden torkar upp i små portioner, vilket förhindrar bildandet av en tät skorpa på jorden.

Lush buskar av dill på vindrutanSå, när busken växer, lider de inte av brist på näringsämnen, två gånger i månaden matas de på vindrutan med dill. För att göra detta kan du använda komplexa tillsatser med ett litet kväveinnehåll, så att detta element inte ackumuleras i inkommande greens.

Belysningsförhållandena för odling av dill från frön

Unga växter behöver ljus och fuktGröna kulturer i lägenheten tilldelas de ljusaste ställena, se till att solens direkta strålar inte faller på krukorna.

Om dill sådd ens hemma går från mars till augusti, på väl upplysta windowsills växter skapa frodiga buskar och kräver inte ytterligare belysning.

Men oftast odlas dill hemma på vintern. Och här kan vi inte göra utan en artificiell belysning av landningar. Det är bäst att hänga en speciell fytolamp i en höjd av 50-60 cm från hemmaplaneringen, vilket ger spektrumet nödvändigt för växter. Om detta inte är möjligt kommer fluorescerande vita glödlampor att göra. Med tanke på belysningen bör ljusdag för dill på vindrutan vara på upp till 13-15 timmar. En sådan åtgärd är särskilt viktig vid framväxten, tills växterna höjs och förstärks.

Motta den önskade ljusstyrkan, buskarna böjer sig inte mot fönsterglaset, sträcker sig och ser försvagade ut.

Hur man odlar dill på vindrutan, så att flödet av gröna på bordet är oavbrutet? Till skillnad från persilja, under lång tid att släppa nya löv istället för att samlas, nära dill efter skärning, är grönarna praktiskt taget inte bildade. Därför, 14-20 dagar efter den första såningen, sås nästa sorts frön. I det här fallet kommer dillet alltid att ha färdigskörd dill med kommersiella gröna om 10 cm långa.

Related  Odling av purjolök på trädgårdsängarna, plantering och vård

Hur man odlar dill hemma på vintern – video