mogen körsbärUnder de senaste decennierna, på grund av spridning av sjukdomar odlare sten frukt står inför en kraftig nedgång i avkastningen och även nödvändigheten av att skära ner nyligen frodiga planteringar. Inte överraskande, bland de brinnande produkter domineras av körsbär sjukdomar och deras kontroll, foto och beskrivning av farliga sjukdomar för att hjälpa ägarna av privata tomter för att identifiera problem i tid för att ta itu med det och att införa förebyggande åtgärder.

Fram till mitten av förra seklet var orubbliga körsbär, som växte i trädgårdar i hela före detta Sovjetunionen, praktiskt taget inga allvarliga fiender. Och gamla beprövade sorter glädde regelbundet byborna, men inte de största och sötaste, men många bär. Men sedan 60-talet, i ett antal regioner, stod körsbärsträd och alltjämt i mitten av sommaren nästan utan löv, och bär var knutna mindre och mindre. Så visade sig den koccomikos som introducerades från norra Europa. Tre årtionden senare har ryska trädgårdsmästare träffat ännu en formidabel fiende av stenfrukter – monilios. Idag är dessa sjukdomar de viktigaste, men inte de enda fienderna av körsbärsodlingar på Rysslands territorium. Träd och skörd på dem hotas av en scab, en holey spot, tuggummi en förödelse och andra olyckor.körsbärssjukdomar

I zonen med den största spridningen av sjukdomar av körsbär och skadedjur är trädgårdsmästare i nordväst om landet, icke-svarta jordregionen och närliggande regioner. I relativ säkerhet, körsbärsplantering av territorier med varmare och torrare klimat, till exempel Kaukasus, Volga-regionen, Kuban och södra Chernozemregionen. Men även här, utan noggrann uppmärksamhet, vård och förebyggande, finns det stor sannolikhet för växtsjukdom.

Kakcomikos: En beskrivning av körsbärs sjukdom med foton

blumeriella jaapiiDen största skada på skörden orsakas av svampsjukdomar av körsbär. En av de farligaste och förtrollande är koccomikos. Spridningen av sjukdomen främjas av långa våta perioder när luft värms upp till 20-24 ° C. Sådana förhållanden hjälper orsaksmedlet till infektion, svampen Coccomyces hiemalis, att utveckla obehindrade, multiplicera och skada växter.

Sjukdomen manifesterar sig på sommaren, och dess karakteristiska egenskaper är först och främst märkbara på lövverket:

 1. På bladplattornas sida bildas runda, brunaktiga eller rödaktiga fläckar.
 2. Gradvis expanderar de, vävnaderna i mitten torkar ut och på baksidan av bladet visas områden med en rosa beläggning.
 3. Berörda coccomicosis bladverk dör och faller ner under andra halvåret, vilket gör att grenarna är nästan nakna.

tidigt fall av lövverkAtt döma endast av yttre tecken, kan coccomicosis anses vara en sjukdom med körsbärsbladen. Men denna åsikt är fel! På grund av den tidiga förlusten av kronans gröna del är körsbärsträningarna försvagade och oförberedda för vinning. Som ett resultat dömer en del av skotten till våren, finns skador på stammen och skelettgrenarna.

Redan under det första året efter infektion minskar körsbäret avkastningen, kvaliteten på pilaf minskar. Om du inte hanterar sjukdomen brådskande, dör körsbär, som i bilden, de närmaste åren.

Förtidigt bladfall i mitten av sommaren bör allvarligt larm trädgårdsmästaren. Alla fallna löv insamlas nödvändigtvis och förstörs, och växterna behandlas med Bordeaux-vätska, järnsulfatlösning eller systemiska fungicider. Återbehandling utförs enligt instruktionerna inom 7-14 dagar fält först.

svamp sjukdomDe viktigaste åtgärderna för att bekämpa svampsjukdomar hos körsbär syftar till att förstöra patogenen och förhindra dess spridning till friska träd.

Som en försiktighetsåtgärd i riskzonen, och även i vått väder, vilket bidrar till spridningen av körsbärsbladfläck, körsbär sprutning utförs på våren, innan offentliggörandet av blomknoppar och slutligen massa blommande växter.

I det här fallet bör man komma ihåg om de eventuella toxiciteten hos de sprayade produkterna. De återstående frukterna på grenarna avlägsnas, händer, andningsorganen är skyddade med handskar och andningsskydd. För att maximera effektiviteten av drogerna måste de falla på torrt blad och fungera obegränsat i 2-3 timmar. Därför är det bättre att välja en vindlös, rättvis morgon eller kväll när det inte finns någon risk för solbränna för behandling.

Related  Hur man odlar Begonia knöl från frön, knölar och stekar hemma – expertråd

Monilios av körsbär: Bild av sjukdom och kämpa med det

körsbärmoniliasisMoniliosis monilial eller bränna redan bekant för trädgårdsmästare mittzonen i Ryssland, Kuban, svart jord, de södra delarna av Sibirien och Ural. I vissa områden skadlig svamp infekterade nästan all plantering körsbär, men andra än så, en svampsjukdom av körsbär som orsakas av Monilia cinerea, takläggning som farlig för andra fruktgrödor.

Primär infektion i trädet sker under blommande när svampens sporer tränger in och spjuter genom pistilen och pedikeln i djupet av trävävnaderna. Men märker kirsebärens vårsjukdom tar trädgårdsmästare ofta sina symptom på effekterna av frysning eller misslyckad hantering av kemikalier.

Faktum är att torkning under påverkan av att sprida svampgrenar, blommor och unga blad är som om de bränns. Och lesioner av moniliasis från sidan ser ut som stora, solida fläckar i kronorna på nyligen helt friska träd.

trädet är skadatSekundär infektion sker genom den frukt i vilken svampen sporer mogna. Utanför ser björnen torr, mummifierad, ofta täckt med gråaktig beläggning. De håller fast vid grenarna och, om de inte tas bort, förblir fram till våren och blir en ny infektionskot.

Bidrar till våt vår-sommar väder, oregelbunden beskärning av kronan och kränkningar av jordbruksteknik. Om förebyggande av sjukdomen och dess behandling inte ges medveten uppmärksamhet, i flera år har träden visat och dött.

För att minimera antalet infektionsfält är det nödvändigt:

 • ta bort de fallna bladen, och marken under träden lossnar noggrant;
 • Klipp, ta ett stycke friskt trä och förstör de drabbade grenarna av monolitos;
 • ta bort och bränna kvarvarande frukt.

lövverket torkarPå våren, före öppningen av knopparna, sprutas körsbärsplanteringar med en Bordeaux-vätska eller annan kontaktsvampdämpare. Reprocessering utförs under andra halvan av blomningstiden. Särskild uppmärksamhet ägnas åt växter som redan har attackerats av skadliga svampar tidigare. Om kirsebärsträdets sjukdom uppmärksammas på våren i tidigare friska träd, kommer det att vara nödvändigt att tillgripa hjälp av systemiska fungicider, till exempel Skora, Topaz eller Fundazol.

Related  Varför körsbäret torkar efter blommande och hur man sparar ett träd

Körsbärsblom och sjukdomsbehandling

klyasterosporiozHålplatsen ligger på den tredje mest skadliga platsen. Klyasterosporiosis refererar också till svampsjukdomarna hos körsbäret och påverkar inte bara löv och skott, utan även blommor. I början manifesterar sig sjukdomen genom utseende av bruntbruna fläckar. När de växer torkar vävnaderna upp och smuler, vilket ger stora runda hål. Den sjuka lövverket torkar och faller av, de drabbade bären fyller inte och vissnar inte. Sporer av skadlig svamp vinter:

 • i marken;
 • på de återstående mummifierade frukterna;
 • inuti sprickor på barken;
 • på växtrester.

Förutom regelbunden rengöring och förstörelse av fallna löv och beskärning av kronan, för förebyggande och behandling av sjukdomen, strömmar körsbär och jord runt våren med en lösning av kopparsulfat eller Horus.

Att utveckla enligt beskrivningen, som i bilden, kräver kärnans sjukdom akuta åtgärder. I detta fall används fungicider av komplexa verkan eller Bordeaux-vätska. Fullskalig bearbetning utförs i flera steg, som börjar med det gröna konstadiet, slutar med sommardagar, när drygt 20 dagar är kvar före skörden.

Liknande åtgärder vidtas för att avslöja tecken på bruna fläckar och rost på fruktträd. Och faktiskt, och i ett annat fall, trädgårdsmästaren står inför utseendet på bladen och äggstockar brun, rödbrun eller röda fläckar som är en manifestation av skadlig aktivitet svampar. Alla dessa sjukdomar påverkar avkastningen och konsumenternas egenskaper negativt, försvagar växterna. Därför vid minsta förhalning trädgård inte kräver bara kämpa med körsbär sjukdom, men också mot skadedjur som de drabbade växterna är önskvärda och ett lätt byte.

Körsbärsblomning: beskrivning av sjukdomen och dess behandling

cherry skorvDet mesta av skabbet, som också orsakas av svampar, förekommer på äpplen och päron, men på privata tomter kan påverka och stenkreatur. Om du som på bilden, en sjukdom på en körsbär, bör kampen mot den utföras så allvarligt som med monilios eller brunt fläck.

Mörk med sprickor i mitten av platsen växer inte bara på lövverket. De fångar hällbären och skarpt minskar grödans kvalitet, vilket gör frukterna praktiskt taget olämpliga för mat och för bearbetning.

Ett bra mått på förebyggande och kontroll av svampsjukdomar hos körsbär är:

 • insamling och förstörelse av fallna löv
 • tidig bildning och sanitära trimning av kronan;
 • gräva jorden under träden;
 • sprutning av växter och trunkar med en lösning av fungicid, kopparklorid eller Bordeaux vätska.

Related  Åtgärder för att kontrollera pulverformig mögel på krusbär och förhindrande av spridning

Liksom i andra fall utförs behandlingen i flera steg i enlighet med instruktionerna på de medel som trädgårdsmästaren väljer.

Gommoz: En beskrivning av körsbärs sjukdom med foton

körsbärsblomningTummen droppar som visas på stammen och grenarna av körsbären är också en sjukdom. Gummos eller förstärkning av tuggummi kan orsakas av flera anledningar:

 • solbränna;
 • exponering för frost;
 • felaktig användning av befruktning;
 • lämnas utan hänsyn till mekanisk skada på cortexen.

Vid ett första ögonkast är en fenomen som är ofarligt för växtlivet faktiskt en habbare av de mest obehagliga konsekvenserna. I det område där kambiumet är trasigt, hindras den korrekta utvecklingen av trä eller stoppas, men tillgången till skadliga svampar, andra patogener av sjukdomar av körsbär och skadedjur är helt öppen.bagage skada

I det här fallet är det lika viktigt att inte tillåta utseende av nya sprickor och också att läka de tillgängliga så snabbt och effektivt som möjligt. För att förhindra gummed efter sanitet beskärning och kronans form är trädgårdsarbete obligatoriskt. Den bildade skada är preliminärt bevattad med en 1% lösning av kopparsulfat.

Allmänna åtgärder för att skydda körsbär från sjukdomar och skadedjur

friskt trädTyvärr är svamp- och samtidig infektioner så utbredda idag att det inte kommer att bli möjligt att uppnå en bra skörd, hoppas bara på sorters egenskaper och rutinvård. Förebyggande och botande användning av fungicider på hushållsplaner är normen. Men även de mest effektiva sätten har sina svaga punkter. Svamp som redan under andra eller tredje året kan anpassa sig till ett tidigare effektivt läkemedel. Därför måste kemikalier bytas regelbundet, inte glömma övervakningen av jordbruksteknik och grundläggande uppmärksamhet vid plantering.

Förutom att man sprayar med fungicider behöver körsbärsträd:

 • i den sanitära beskärningen som utförts på våren;
 • i regelbunden föryngring av fruktträd till nivån på 3-4 år av trä;
 • vid rengöring av fallna löv och avlägsnande av även oätliga, torra frukter kvar på grenarna;
 • i behöriga gödningsmedel och obligatorisk bevattning av trädgården.

Om sjukdomen är farlig för stengrödor i regionen, är trädgårdsmästaren bättre på att säkra valet av regionala resistenta sorter och hybrider redan på scenen för att plantera en trädgård.

Mer om körsbärssjukdomar – video