buske svart stor vinbärIdag kanske det är omöjligt att hitta en sommarstuga där vinbäret inte skulle växa. Svart, röd och vit skönhet har vunnit trädgårdsmästarnas kärlek med läckra aromatiska och friska bär. Att årligen få en bra skörd, bakom buskarna i bären, behöver du ordentlig vård och tidig reproduktion av de sorter du gillar.

I vissa fall finns det behov av en vinbärtransplantation:

  • om buskar börjar störa närliggande grödda träd eller buskar;
  • Om busken är föråldrad och kräver föryngring
  • om du vill transplantera ingreppade sticklingar eller skott;
  • om marken under den vuxna busken är utarmad och växten lider av brist på näringsämnen.

I vart och ett av ovanstående fall är reglerna för vinbärstransplantationen och arbetsordningen samma.

Currant överföring regler

pit dimensionerFörplantningsväxter föregås av valet av en plats för en framtida buske eller bär. Vinodlar älskar upplysta varma områden och tolererar inte blackout, så buskar ska vara placerade borta från träd, stängsel och uthus. Tomten under framtiden bär grävas för att ta bort ogräs och rötter av gamla växter.

  • På den valda platsen görs gropar i 2-3 veckor på ett avstånd av 1-1,5 meter från varandra. Fruktbar jord, humus (kompost), kalcium, fosfatgödsel eller träaska fylls i groparna. Den beredda jorden bör vara lös och näringsrik. För röda vinbär i näringsblandningen är det önskvärt att lägga till sand och till botten av gropen för att lägga ett litet lager av grus för dränering.
  • Storleken på brunnarna är önskvärt att motstå minst 50-60 cm i bredd och 30-40 cm djup, men det är mer lämpligt att fokusera på storleken på rötterna från vinbärsbuskar.
  • Den transplanterade busken kräver noggrann förberedelse. Klipp av hälften av de unga skotten och skär gamla grenar till marken. Kruset grävas snyggt och avlägsnas från hålet. För skott behöver du inte dra en växt – du kan skada rötterna eller grenarna. Om du inte kan extrahera vinbäret från första gången, gräver den i en cirkel igen vid 1,5-2 bajonett bajonett i djupet.
  • Om busken är hälsosam kan den utgrävas med jordklor och transplanteras. Om busken är sjuk måste du noga undersöka alla rötter, ta bort skadad eller torr, ta bort larverna från skadedjur och insekter som lever i växtsystemets växtsystem. Bearbeta plantans rötter med en lösning av kaliumpermanganat (mangan).
  • Häll tillräckligt med vatten i gropen för att göra den friska blandningen en flytande substans. Det är nödvändigt att fördjupa busken i slemmen och håll den i vikt, stänk den torra jorden 5-8 cm över bushens rygghals.
  • Häll busken igen, så att jorden är komprimerad runt rötterna.

Vidare, efter det transplanterade husdjuret, ordnas regelbunden vård: ofta bevattning, sprinkling och toppdressing.

Hösttransplantation

Alla trädgårdsmästare plågas av frågan: när är det bättre att transplantera vinbäret för att få en full grödor så tidigt som möjligt?
I norra regionerna är det lämpligt att transplantera vinbäret på våren, när snön kommer ner och en plustemperatur sätter in. Men om buskarna redan har börjat växa, ska transplantationen till en ny plats skjutas upp till hösten.

Hösttransplantation kräver tålamod, eftersom busken måste kasta bladen och sapflödet stannar i skotten.

För Rysslands mittzon är den mest gynnsamma perioden i mitten av slutet av oktober.
I norra regioner förskjuts termerna med 2-3 veckor. Om du gör förflyttning av buskar för tidigt kan vinbäret “blanda upp” årstiderna och fortsätta växa, kasta ut knopparna som kommer att frysa på vintern, försvaga busken. I varm och torr höst kräver transplanterade buskar regelbundet vattning.

Related  Effektiv, men samtidigt uthållig blåbär: en beskrivning av 8 populära sorter

Vinterskydd i detta fall är obligatorisk. Du kan hälla 2-3 hinkar av gammal humus blandad med löv av prydnads träd i botten av busken. Sedan bildas ett fritt lager av lös jord, där det är möjligt att bygga en vattenskål.

Kräfter av vinbär, planterade på hösten, för vintern anpassas på en ny plats och rotar, för att skörda på sommaren.

Cobs of currant, transplanteras på våren, rotar länge, anpassar och ger bara ett år senare. Runt busken på hösten kan du plantera vitlöksklyfta. När det stiger på våren, var 3-4 dagar att klippa fjädrar till 0,5-1cm, kommer lukten av vitlök att skrämma bort skadedjuren.

Transplantation på våren

På våren, vanligtvis rotade sticklingar, det vill säga de överförs från plantskytten till en permanent plats i bären. Om plantorna planterades på hösten, då på våren blir de kvistar med 2-3 löv från njurarna kvar över marken.

Om buskavlingarna förra våren, för ett år sedan, då vid transplantation bör fullbuskbuskar med 2-3 skott visa sig. Sådana unga buskar kan enkelt transplanteras, enligt de regler som beskrivits ovan. Men att gräva en växt är det nödvändigt med en jordklodd, då är det en minimal risk för skador på rötterna. Transplanterade i våren buskar kräver konstant vård och riklig vattning under hela sommaren.

Transplantation av vuxna vinbärsbuskar på våren utförs så tidigt som möjligt i mitten eller slutet av mars, så snart marken tinas.

Transplantation på sommaren

vattna vinbäretTransplantat vinbär på sommaren är inte önskvärt, men möjligt. När allt kommer omkring händer det att människor förvärvar en ny dacha och är ledsen för att de lämnar sina husdjur, där de har investerat så mycket värme och energi. I detta fall utgrövs vuxna buskar med jordklor, som borde vara så mycket som möjligt. För att transportera buskar till en ny plats, används hinkar, bassänger och lådor i enlighet med storleken på rötterna. Plantera en buske i den förberedda gropen, vattna det noga dagligen i flera dagar.

Related  Sjukdomar av körsbären och kampen mot dem: foto och beskrivning

Saplings av behållare kan transplanteras i bären när som helst på året och även på sommaren, vilket ger dem riklig vattning och snabb fertilisering. Omedelbart efter planteringen bör platsen under busken vara mulch med torv, kompost, humus eller sand, då kommer fuktigheten att vara längre. Om planteringshålen fylls väl, krävs gödseln av planterade buskar först efter ett år.

Artikel i ämnet: Gyllene vinbär – Regler om vård!

Hur man korrekt planterar en vinbär (video)