Efter att ha fått en vacker bukett vill du alltid att han står i minst några dagar. För att rosor ska stå i en vas under lång tid måste de och vattnet vara ordentligt förberedda:

 • du kan inte omedelbart ta med en bukett från frosten i ett varmt rum eller från en värme till ett rum med luftkonditionering. Plötsliga temperaturförändringar kommer att påverka negativt färgerna, så de bör lämna en stund i kylan (på vintern) eller värme (på sommaren), utrymme för anpassning, och först därefter in i rummet där de står,
 • Innan du lägger blommor i vasen måste du riva av eller skära av de nedre löv så att de inte rör vattnet. Helst bör stammen nedsänkas i vätska vid 2/3 av dess höjd;
 • måste också beskära spjällens spetsar och snett (2-3 cm) och helst i vatten, så att stångens insida inte får luft. Dessutom kan du dela tipsen. Det sneda snittet gör att rosen kontinuerligt får fukt och splittring i flera fibrer ökar dess volym;
 • Vatten är bättre att välja en permanent. Under den varma säsongen borde det vara kallt och i kylan – vid rumstemperatur. För att inte starta processerna för jäsning och ruttning i vattnet under lång tid, är det nödvändigt att tillsätta aspirin, borax, vodka eller alun till det.
 • För att förlänga fräschheten hos snittblommor kommer näringsämnen som läggs till vatten att hjälpa till. Som sådan kan du använda socker (20-30 g) och ättika (1 msk.) Baserat på 1 liter vätska.

För att hålla rosen i vasen längre, är det nödvändigt att ge en viss temperaturreglering av det omgivande rummet, nämligen kyla, men utan dragningar. Klippa rosor som kall luft, men tolerera inte solens direkta strålar.

Ytterligare åtgärder

vita rosorFör att förlänga beundringsperioden för en rosa bukett kan du utföra dagliga rutiner. Så, vatten i en vas eller annan behållare där det finns blommor, det är nödvändigt att byta dagligen, noggrant tvätta under en ström av vatten tips av stjälkar. Därefter är buketten aktiv, men sprutad snyggt och försöker bara fukta de yttre kronbladen, utan att påverka kärnknoppen. Vatten i vasen, naturligtvis, du behöver hälla en permanent, med tillägg av nödvändiga näringsämnen och bakteriedödande ämnen.

Förutom denna ros skulle omordnas på natten på en sval plats. Om de började blekna, är det möjligt att utföra ett sådant förfarande – doppa blommorna i kallt vatten temperatur av 7-12 ° C (knoppar måste vara ovanför vattenytan), lämnar för natten, på morgonen för att förkorta stjälkar och sätta buketten i färskt vatten med tillsats av ammoniak (2 h. l.). Detta kommer att tillåta lite tid att hålla rosen i vasen.

Specialiserade preparat

gula rosorFörutom folkliga sätt att förlänga livslängden och fräschheten hos snittblommor, kan du också använda kemiska medel idag. Handelsområdet erbjuder ett brett utbud av specialprodukter som gör det enkelt att lösa problemet med hur man håller rosor i en vas. Sådana preparat innefattar blandningar “Live Flowers”, “Bouquet”, “Live Rose”, “Chrysal”.

Urval av rosor

För att rosor i vasen länge bör blommor till buketten väljas korrekt:

 • en bukett ska göras vid inköpstillfället och inte köpa färdiggjorda;
 • rosor för en bukett ska väljas fräscha, med rena kronblad, fasta, “knäckande” till beröringsbenen. Om spetsarna på kronbladet med en mörk remsa – blommorna står länge och kan snabbt blekna.
 • snittets snitt ska vara lätt – det här är ett tecken på att rosen har klippts nyligen;
 • Knoppen ska stå direkt på stammen. Om han böjer, när blomman hålls bakom stammen, är rosen inte frisk;
 • Det är bättre att föredra blommor på korta tjocka ben, på grund av vilka de bättre kan dricka vatten och därför stå längre.
 • rosenbenen måste nödvändigtvis ha en “skjorta” – de extrema kronbladen är som regel grovere, täta, torra och inte lika vackra som de inre. Om det inte existerar är det troligt att flera ytterblad har blivit bundna och avlägsna för att skapa ett vackert utseende.
 • också ett tecken på en fräsch ros är en blank, levande löv av rik färg, belägen på reglerade grenar.
 • att välja rosor för en bukett, det är värt att föredra rosa och te sorter, eftersom svart, scharlakansröda och burgunder är mer löjliga.

Välj rätt rosor, gör färska buketter, ta hänsyn till rekommendationerna för deras bevarande i vasen – och dessa fantastiskt vackra blommor kommer att glädja dig mer än en vecka.

Video: Ett utmärkt sätt att återuppliva rosor i en vas