monilisk bränningI allt högre grad står trädgårdsmästare inför det faktum att bland körsbärsgröna grönsaker verkar bruna fläckar plötsligt torkas från den moniala brännskadorna. Hur man besegrar körsbärmonilias, hur man behandlar drabbad plantningssjuka?

Ägarna till trädgårdsland, inte tidigare inför ett problem, tror felaktigt att de nyligen vissnade träden var i en remsa av vårfrost eller plötslig kallt regn. Några skyller sig själva och tar tecken på sjukdomen för bränning från ett felaktigt utvalt insektsmedel. Faktum är att orsaken till skottens död är en skadlig svamps handling från familjen Monilia.

Vad är en monilär förbränning av en körsbär?

körsbärmoniliasisOlika underarter av denna parasit bosätter sig på äppelträd och päron, kväve, persikor, aprikoser och plommon. Stenfruktgrödor, som inkluderar körsbär, lider mest. Moniliasis av körsbär, i fotoet eller gråfruktrot, distribueras nu i stor utsträckning i många regioner i tempererade klimat.

I Ryssland påverkar infektionen trädgårdarna:

 • i mitten av den europeiska delen;
 • i Sibirien
 • i nordväst om landet;
 • i Fjärran Östern;
 • i Kaukasus
 • i uralerna.

förorenad trädgårdKörsbärsträdgårdar i Ukraina och Vitryssland är smittade med monilias. Problemet har blivit nästan allestädes närvarande. Spridningen av monilisk förbränning av körsbär främjas av kallt väder och regn. Med en luftfuktighet på 95-100% är den optimala temperaturen för parasitutveckling 15-20 ° C.

Den långvariga våren, åtföljd av nederbörd, väcker uppkomsten av sjukdomen även i de områden där tidigare massmembranationer av gråmögel inte observerades.

Hur är infektionen av växter?

körsbärsblommorConidia svamp under blommande genom pistilen tränger in i blommans insida. Snart växer myceliet. Myceliet påverkar pedicel och skott. Som en följd, i stället för den typ av bär som fylls, tittar odlaren på den snabba torkningen av de unga grenarna.

Formade äggstockar, får löv och skott en brun eller tegelbrun färg. Bären mumifieras och förblir på trädet. Om de drabbade delarna av växten inte avlägsnas i tid visas nya sporer av svampen på dem, och infektionen upprepas. Även uppvärmning och upphörande av regn kan inte stoppa processen för spridning av parasiten. Även om de yttre tecknen på sjukdomen i detta fall är smörjda eller dåligt märkbara, men vid första tillfället kommer patogenen hos körsbärmonolaget som redan finns i vävnaden, som i bilden, att manifestera sig.

utveckling av moniliasisUnder gynnsamma förhållanden, för en varm årstid, ger svampparasiten flera generationer och fånga hela trädgården. Vintersporer väntar på smittade grenar, torkade löv och obehandlade bär som inte ses från träd. Identifiera deras närvaro kan vara på gråbruna fläckar på barken, mumifierade frukter och löv. Med vårens ankomst kommer en ny infektionsrunda.

Monilial bränna körsbär och farligt som lätt kan överföras till en kultur närbesläktad, såsom körsbär, plommon, Filt körsbär, plommon, aprikos och persika.

Infektionsspridningen underlättas inte bara av det fuktiga vädret utan också av insekter som parasiterar på körsbärens blommor och äggstockar. Inte nog med att de bryter mot integriteten av vävnader och försvagar fruktträd, skadedjur, till exempel körsbär vivel, bladlöss eller mal, bär en svamp redan sjuka växtdelar till friska.

allvarlig skada på körsbärenTillsammans med coccomicosis anses monolär brännskada på stenkulturer anses vara en av de mest destruktiva sjukdomarna. Redan under det första året efter infektion förlorar horticulturisten lejonens andel av grödan. Man bör komma ihåg att behandlingen av kirsebärmoniliasi med folkmekanismer inte genomförs.

Om du inte tar brådskande åtgärder, sprider sjukdomen blixtsnabbt på kronor träd som växer nära och inom några år kan förstöra stora, tidigare friska och stabil fruktbärande plantager.

Hur man hanterar katastrofen, som kommer ikapp med ett ökande antal amatör- och industrianläggningar? Finns det några botemedel mot sjukdomar och sorter av körsbär som är resistenta mot moniliasis?

Hur man behandlar körsbärmoniliasis?

Eftersom sjukdomen beter sig aggressivt och i de senaste åren har fångat alla nya territorier måste åtgärder för att bekämpa körsbärs moniliasis vara omfattande, regelbundna och bestämda. De inkluderar:

 • sanitetsbeskärning av drabbade grenar
 • rengöring av fallna löv från under träden;
 • kronformning;
 • behandling av växter med kemikalier.

kronformningInnan du behandlar körsbärmonilias med kopparhaltiga preparat eller systemiska fungicider är det nödvändigt att trimma redan torkade skott. Om de svaga grenarna som drabbats av svampen, lavarna eller insekterna, avlägsnades inte grenarna på hösten, de skärs ut tidigt på våren innan njurarna öppnas. Då kontrolleras trädets tillstånd efter blomning. De första tecknen på lesionen är synliga efter 8-14 dagar efter blomningen. För att utesluta spridningen av infektionen ner i det friska träet hålls spjället och tar ett par knoppar under torkningsområdena.

Lövverk, äggstockar och små skott, fallit under ett träd, försiktigt uppsamlade och förstörda. Röda kapellens mark lossnar.

En bra förebyggande åtgärd mot spridningen av monilär förbränning av körsbär är den regelbundna bildandet av fruktträd. Avlägsnande av grenarna, vars tillväxt leder till en överdriven täthet av kronan minskar risken för kolonisering av kronan genom skadedjur och svampar. Särskilt i behov av sådan beskärning och föryngring är gamla, gradvis försvagning planteringar.

Alla växtrester från sjuka körsbär, inklusive grenar, mummifierade eller sönderfallna frukter på sommaren, samt lövverk, brännas nödvändigtvis.

Om detta inte är klart, kommer svampen lätt att övervintra och med vind, droppar av regn eller med hjälp av insekter fortsätter att sprida och förstöra plantager.

Behöver behandling med kopparBeskärning och vidhäftning till agrotechnology saktar utvecklingen av infektion, men endast genom sådana kontrollåtgärder kan körsbärmonilierna besegras. Det är mycket mer effektivt att kombinera dem med komplex behandling av trädgården med specialiserade svampmedel.

Mot moniliasis, liksom mot andra svampinfektioner på växter, används traditionellt använda preparat som innehåller kopparföreningar. De undertrycker parasitens aktivitet och återvänder växternas hälsa.

Dessutom är moderna systemiska fungicider, som verkar mot flera mikroorganismer som är farliga för fruktodlingar, utbredda idag. Både förebyggande och terapeutiska åtgärder innebär flera behandlingar per säsong.

Hur man behandlar moniliasis på körsbär som drabbades förra säsongen? För att förstöra moniliosens orsaksmedel utförs sprutor på våren före njurens öppning och på hösten efter att bladfallet är slutfört, när alla fallna löv beskärs och förstörs.

Med ett förebyggande syfte utförs sprutning:

 • vid det gröna konet stadium, det vill säga innan du öppnar blomknopparna;
 • efter blommande när äggstockar bildas
 • en månad efter den sista behandlingen, om instruktionen av den valda preparaten tillåter detta.

kräver användning av fungicidTill trädgårdsmästarnas förfogande idag finns en massa effektiva fungicider, men man måste komma ihåg att svampar kan anpassa sig till en eller annan komposition. Därför är det bättre att byta preparat och tillsammans med dem att använda insekticider på sommaren från insektsskadedjur som främjar spridning av infektionen till närliggande träd och fruktbuskar.

En av de effektiva åtgärderna för att bekämpa körsbärmoniliasis är det behöriga urvalet av sorter för plantering.

Först och främst bör du välja växter som är väl anpassade till klimatfunktionerna i regionen. Och även om uppfödare inte kan odla sorter och körsbärshybrider som inte alls är utsatta för en farlig sjukdom, finns det sorter som klarar av pesten bättre än andra.

Bland dem körsbär Anadol och Tamaris, Vitryska grade och harts Rossoshanskaya svarta och anspråkslösa, resistenta moniliosis körsbärs sorter för Moskva-regionen, till exempel, Turgenevka, ungdom, Radonezh, Shpanka Bryansk och Bystrinka.

Med rätt inställning till jordbruksmetoder, förebyggande behandling och ständig uppmärksamhet till staten landningar, även i områden med massinfektions moniliosis kan erhållas genomgående god avkastning och inte oroa sig för hälsan hos favorit hos många kulturer.

Video om moniliasis och sättet att bekämpa det