blåbär bärBergskidor i Nordamerika omfattas av hundratals buskar av denna växt. Invånarna i höga berg och mosar av blåbär är kända för sin utsökta smak samt en lyxig utsikt. På ett miniatyrträd växer en oärlig uppsättning grunt (upp till 1 cm) mörkblå med en blåaktig blomma av bär. Sugary och söt eftersmak av denna delikatess finns kvar i minnet under en lång tid, vilket uppmuntrar många turister att återvända hit igen och igen.en rik skörd av blåbär

Denna bär är känd under sådana pseudonymer som gonobol, durneyha och vattendryck. Sådana bisarra smeknamn av blåbär har erhållits tack vare platser där växter växer som bosätter sig i det i grannskapet.

livsmiljö

frukter av blåbärAtt möta den grenade busken, som når 1-3 m i höjd, kan ofta vara i ett kyligt och fuktigt klimat. En regnig sommar är garantin för en rik skörd för honom. De måttliga breddgraderna i Ryssland, Västeuropa, Kaukasien, Sibirien, Uralerna och Fjärran Östern är dödens födelseort. Ändå är Kanada och USA hennes infödda platser. Forskare i Tyskland och Polen har lärt sig att odla och visa blåbärshybrider, ett foto av några av dem ges nedan.

en underbar vattenflaskaVodopyanka tillhör de anspråkslösa växterna i Vereskov-familjen, så det känns bra i sura och utarmade markar. Dess huvudsakliga livsmiljö är:

 • torvmossar;torvmossar
 • blandade skogar (nålar, tall och lark);
 • moss-täckta backar;
 • vagga;
 • tjocktarv av pine stanic;tallskog
 • Tundra.

I närheten av blåbär växer Ledum oftast. På grund av den specifika och berusande aromen som omsluter busken, fick han sådana ovanliga folknamn.

Växa denna vilda bär kan också vara i landet. Men i början bör du välja lämpliga och bästa sorter av blåbär för Moskvaområdet för att få bra resultat. Här är några av dem:

 1. Blyukrop och Bluewold. Ett utmärkt val för detta klimat, eftersom bär har en fast och tät struktur.blåbärssort Blyukrop
 2. Patrioten. Förskjutits specifikt för dessa platser.Blueberry Patriot
 3. Duke. Han lämnade Nordamerika, där liknande klimatförhållanden.blåbärssort hertig

Trädgårdarna rekommenderar att man inte slutar på en form, men planterar flera på en gång. Om på grund av vädret förloras, kommer de andra att förbli. Dessa sorter tolererar framgångsrikt en kraftig temperaturminskning. Sådana avvikelser (-7 ° C) tål även plantans färg. I denna region kan du skörda redan under de sista dagarna i augusti.

Bär bör samlas ihop för att inte bryta de giftiga bladen av Ledum. Om detta händer måste du ta bort frukter från korgen som kommer i kontakt med det och desinficera dina händer.

Beskrivning och fördelar

Ett vanligt misstag hos många – de förvirrar duva med blåbär, så det är viktigt att känna till alla tecken på dess beskrivning. Utanför är dessa nära “släktingar” likartade. Insidan är emellertid helt annorlunda. Blåbär har en massa av burgunderfärg, och durnichi har en ljusgrön färg. Samtidigt är vattnet i vattenpipa större. Det lämnar inte heller fläckar på kläderna. Externt blåbär kännetecknas av följande egenskaper:

 1. Bush. Unga stammar har en grön färg, men med tiden förvärvar de en brun nyans. De växer upp raka och väldigt tjocka.blåbärsbussning
 2. Lämnar. Rigid med starkt valda ådror på en ljusgrön bakgrund. Kanterna är svagt krökta och längden på var och en av dem är ca 3 cm. Insidan av elliptisk bladform har en blåaktig vaxartad beläggning. Vid kallt väder skaffar de en ljus röd färg och faller sedan av.
 3. Blommor. Vita, svagt ljusrosa, långsträckta klockor med en kantad kant. Växa blomställningar av 2-3 blommor från en petiole. En kort pedunkel under en kanjurs vikt böjer sig. De första skotten visas i maj och pryder de majestätiska bergssluttningarna för en hel juni.blåbär blommar
 4. Frukt. Ripen i juli, och de kan samlas in till slutet av september. Vikten av den 1: a frukten är ca 3 g, och diametern är upp till 1-2 cm. Det ser ofta ut som en boll i form. Även om det finns sorter av blåbär med päronformade, elliptiska och cylindriska bär.blåbärsfrukt En lyxig mörkblå sammet med en blåaktig nyans gör det till en dyrbar pärla av träsken. Vattnet grönt kött lämnar bakom en söt, jämn socker, smaka med surhet.

Related  Bladlöss på vinbäret – vad ska man göra?

blåbärsfruktSamla vatten full – en hel konst. De tjocka grenarna i busken håller små bär i fångenskap. Därför måste du arbeta hårt för att få din egen. Som ett resultat kan frukter framställas med kompote, sylt, vin, juice, sylt, potatismos och kvass. Det är mycket användbart att äta färska bär. De innehåller många vitaminer, mineraler och antioxidanter som:

 • förbättra synen
 • öka hemoglobin;
 • lägre blodsockernivåer (i diabetes mellitus);blåbär i diabetes mellitus
 • störa bildandet av cancerceller;blåbär mot cancerceller
 • bidra till produktionen av galla;
 • öka immunitet
 • slappna av i tarmarna
 • utveckla aptit
 • ta bort toxiner från kroppen.

En sådan imponerande sammanfattning av denna representant för släktet Vaccinium uppmuntrar många trädgårdsmästare att odla bär på sina hushållsplottor. De första 3 åren dekorerar den lyxiga grönska på trädgården bara trädgården och endast för 4 års avkastning, och kommer att bära mer än 90 år. Vilken typ av blåbär att välja för din bostad?

Trädgården

trädgård blåbärUrsprung kommer från blåbärsträdgården från de nordöstra delarna av Kanada och USA. Det är i detta område att många myrar, barrträd och lövskogar är koncentrerade, som för det mesta översväms med vatten. I ett så fuktigt klimat når buskar mer än 2-3 meter i höjd. Därför tjänar de som mellannivå för en tät växande skog.

Till skillnad från andra representanter för Heather-familjen är blåbärs tall inte giftig (utan skadliga estrar och hartser), så det kan planteras nära ett hus eller en trädgård. Dessutom är från blad och skott förberedda avkok, te, liksom andra medicinska droger. Den särdrag hos denna mängd berusade bär är:

 1. Räta stammar av brun nyans, inte lutande på marken. Tjockleken på grenarna är 1-4 cm.
 2. Ett fibröst rotsystem som hålls kvar på markens yta. Det finns inga sughår på rötterna.
 3. Grenarna lutar inte till marken och kan inte rota i marken.
 4. Frukten är större och sötare i smak.
 5. Produktivitet från en buske (ålder till 8 år) är mer än 5 kg. Samlingen börjar den 15 augusti.

skördar av blåbärNackdelen med långa sorter är instabiliteten att frost. Men Berkeleys sortiment tvärtom stannar skarpa temperaturförändringar, men försämras under transport och långtidsförvaring.beskärning av blåbärs trädgård

Buskar av långa växter bör ofta skäras för att öka tillväxten av ett ungt träd. Gör det under första halvåret av det tredje året. Skär behovet av svaga, drabbade och lågväxande stjälkar, vilket ger max 5 skott.

Blyukrop

mognar blåbär BlyukropDen kan odlas både för personligt bruk och för kommersiella ändamål. Sorten uppföddes av amerikanska uppfödare. Av alla industriområden i Västeuropa är mer än 60% av blåbäret Blyukrop. Detta val beror på följande egenskaper hos kulturen:

 1. Rippa frukter inte på en gång. Samlingen börjar i slutet av juli och hela augusti.
 2. Utan problem tolererar det frost (-30 ° С och vid blommande -7 ° С) och torka. Tål temperaturfluktuationer. Beständig mot invasion av skadedjur och sjukdomar.
 3. Höjden på busken är från 1,6 till 2 m.
 4. Stora bär (2 cm i diameter) har en elastisk, tät struktur. En särskiljande egenskap är en ovanligt ljus beläggning.
 5. Under transporten spricker de inte och sprids inte. Utmärkt lagras.
 6. Utbyte från 5 till 10 kg per buske.
 7. En frodig krona av stora stora löv fungerar som en häck för trädgården. Faktiskt för tidig eller sen säsong.

Related  Känna till den fantastiska körsbärsortimentet av chokladfabrik

högt utbyte av BlucropeDen här hybridens naturliga livsmiljö är klimatet för Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Mer måttliga breddgrader, där det finns berg, myrar och skogar.nedbrytningskrets

Denna kultur kan förökas genom avelsmetoden. Den långa grenen bör grävas i en speciellt beredd fossa 3 m från busken och knuten till baren.

patriot

Berry Blueberry PatriotEn annan sort som är resistent mot frost och stannar säkert temperaturen på -30 ° C. Formen av blåbärsfruktpatrioten liknar en ellips, planad från ovan och nedanför. I jämförelse med deras kongenar, Patriotens frukter under mogning är röda, och inte ljusgröna. Mogna bär får en kungblå färg med en blåaktig blomma. De samlas i rika kluster, så den primära skörden ska inte avlägsnas mekaniskt. Patriot sorten mognarFördelarna med patriotkulturen inkluderar:

 1. Rotsystemet är resistent mot fytofthora, såväl som ruttning.
 2. Kan självbestämma. Om du plantar buskarna nära, leder det till korsbestämning.
 3. De första frukterna är stora, men efterföljande partier är något mindre.
 4. Högt utbyte. Upp till 7 kg från en genomsnittlig växt. Hösten på busken når 2 m.

opretentiös till jorden gradeDenna mängd gonobol växer i mycket ogynnsamma, praktiskt taget utarmade jordar, för att den kan anpassa sig till svåra förhållanden. Det tål fuktiga jordar som är utsatta för översvämning.

Busken försvårar mycket snabbt och kastar ut nya grenar. I detta avseende borde det bli allvarligt omskuren. Särskilt behöver tunna skott.

bonus

stora bär av sort bonusMillioner tyckte om Blueberry Bonus, en relativt ung kultur. Stora bär (d = 30 mm) och den ökande fruktheten i den sprungande busken är två anledningar till att plantorna är i sådan efterfrågan. För plantering, använd:

 • övervuxen bark;övervuxen bark
 • färska nålar av barrträd;
 • grenar av gran.grenar av gran

En viktig plats i beskrivningen av Blueberry Bonus-sorten bör ges jordens surhet. PH-hastighet för rotsystemet: 3 – 5,5. För att uppnå sådana indikatorer införs ortofosforsyra eller ammoniumsalt av svavelsyra i jorden sex månader före plantering. Bonussartens naturliga livsmiljö är täta tjocktar av barrträd och lövskogar. Efter att ha planterat sådan lyx på din personliga tomt kan du få en utmärkt “bonus” i slutet av sommaren.

Vinäger eller citronsyra spolar användbara ämnen från jorden. Därför rekommenderas trädgårdsmästare inte att använda dem för att oxidera marken.

Duke

blåbärssort hertigUr affärssynpunkt anses den amerikanska sorten av blåbärhertig ekonomiskt betydande (beskrivningen av orsakerna anges nedan). När de är lagrade, får bär en rik smaksmak. De gynnsamma egenskaperna hos hertigskiftet inkluderar:

 1. Frostmotstånd. På grund av den täta strukturen hos trä och njurar kan tåla temperaturer under 34 ° C. Men överdriven fuktighet och kallt klimat kan minska växtens fruktbarhet.
 2. Hög själv fertilitet, eftersom den inte pollineras av närliggande arter.
 3. Lämplig för långvarig lagring. Perfekt transporteras, eftersom den har en elastisk och fast hud.
 4. Blommar sent, men fruktar tidigt (från 15 juli). Så, våren frostar förstör aldrig blommande.
 5. Behöver regelbundet beskärning.

Related  Hur man tar hand om krusbär

amicable fruktmognadRipen frukt ganska vänligt och snabbt. Du kan samla dem i flera besök (2-3).

Fruktar mycket tätt stalker stalker. Under mogning under bärens vikt kan grenar bryta, så de måste binda.

Sunrise

blåbärssortiment SoluppgångFödelseplatsen för denna långa buske är den centrala delen av Kanada. I de nordliga territorierna i Ryssland kan Ukraina och Vitryssland blåbär Sunrise frysa (-25 ° C). Av detta drabbas ofta avgreningar och njurar.

Crohn är razlogaya, men sträcker sig till 2 m. Det finns få skott, så det behöver inte klippas. Det är viktigt att frukterna inte mumifieras från värmen. På kanten av den blåaktiga bären är en röd kant i form av en krona. Det liknar solens strålar i den östra himlen, vilket motsvarar sitt namn.

Blyugold

blåbärssort BlugoldDenna kompakta (upp till 120 cm i höjd) och medellång lövbuske odlas också för dekorativt trädgårdsarbete. Dessutom har Bluewood Blueberry en söttsyra smak som kan avnjutas redan i mitten av sommaren.  frostbeständig kvalitetDen tål hårda vintrar (-34 ° C) och är lämplig för klimatet i Rysslands nordliga regioner. Det bör dock komma ihåg att frukterna i den brännande solen:

 • torka upp, förvandlas till torkade frukter;
 • bli trög;
 • buskar har en sprudlande utsikt.

gren av Bluewold bärKycklingen är mycket liten, och frukten är medelstor med en lätt vaxbeläggning. Det är lättvuxet, eftersom det inte behöver organiska gödningsmedel, men mer i mineralgödselmedel.

Bär mogna tillräckligt snabbt, så de kan smula. De måste samlas i tid.

Rosa Lemonade

blåbärssortiment Rosa LemonadeFrån engelska översätts detta namn som rosa lemonad. Detta är sant, eftersom små bär (5-7 mm) har en ljusrosa nyans. Kött saftig med sur smak. Från en buske kan du samla upp till 5 kg skörd. Eftersom den växer i sydöstra delar av USA känns det säkert i värmen och i torkan. Dessutom, för att odla blåbär Pink Lemonade kräver inte överensstämmelse med markens surhetsstandarder. De anpassar sig i PH = 6 och högre miljö. En kraftig buske i höjd når 3 meter, men tål inte temperaturer under 24 ° C.

läcker blåbär dessertFör att kunna odla dessa fantastiska sorter av kanadensiska och amerikanska blåbär bör du dock veta några särdrag att plantera och ta hand om kulturen. Annars kommer utbrända pengar och bortskämda nerver vara den enda trädgårdsmästarens vinst.

Hur man väljer en mängd blåbär för din trädgård – video