Solig söt grönsakMelonets ursprungliga land, som tillhör pumpanjens familj, är Asien. Här, i heta sommarförhållanden, från Centralasien och till de tropiska områdena i Indien är det största antalet befintliga i världen kulturella och vilda arter av denna växt mogna. Det verkliga centrumet för melonutveckling, som en jordbruksmelonkultur, är den centralasiatiska regionen, Afghanistan, Iran och Kina och Indien.

Men för att se någonstans är det inte troligt att föregångaren till sorter och sorter av melon som idag mottas. För tusentals år av urval har kulturformer blivit påfallande annorlunda från att växa till dagens vildväxande art. Och melonerna, som blir allt större och söta, med karavaner och arméer från romare och andra erövrar har kommit till norra Afrika.

Det finns bevis för att i europeiska länder, förekomsten av melon och dess oförglömliga smak lärt bara i medeltiden och på territoriet i Ryssland, till exempel, i Volga-regionen, meloner som importeras från Persien och Centralasien, har vuxit XV-talet.

Centralasiatiska sorter av meloner: namn, foton och beskrivningar

Olika sorter av melonerÄven om många inte känner till de centrala asiatiska namnen på sorter av meloner, förvånar deras bilder otvivelaktigt både kännare av melonväxande och vanliga konsumenter. En sådan mängd former och typer av meloner, som i Usbekistan, Tadzjikistan och andra länder i regionen finns det ingenstans i världen. Här lyckades melonodlare att få inte bara de mest stora, upp till 25 kg i vikt, men också de mest utsökta melonerna.

I detta fall kan fruktens form vara helt annorlunda än oblatt och sfäriskt till långsträckt ellipsoidal. Färgpaletten på en slät eller fransad hud är också överraskande.

Populära sorter av melonerIllustrationen visar sorter av meloner, som har olika former, hudfärg och konsumentegenskaper:

  1. cassava melon;
  2. melon Bukharka eller Chogar;
  3. Ananasmelon eller Ich-Kzyl;
  4. en cassava melon Assan-bey;
  5. Chardjou melon eller Guliabi;
  6. cantaloupe melon.

Bland de centralasiatiska sorter av meloner har många års mognad, som är klar för användning direkt efter insamling med piskor, men det finns sorter, färsk lagras i minst 5-6 månader, och som bäst endast nästa vår.

Meloner av Kassab-typenMelonerna av Kassab sortotypen, på bilden kan namnen på sorterna av dessa meloner ses under siffrorna 1 och 4, även kallade vintern, eftersom deras mogning börjar mycket sent.

Vinterbeständig melon är användbar i slutet av vinternEfter skörden fläts frukterna med vass och hängs i torra rum eller under baldakiner för blötläggning och förvaring. Bara i mars blir den hårda grönmassan saftig och söt.

Related  Tomatsorter för växthus

Melon Chogary, nummer 2, eller så ofta som det kallas i ryska regioner Buharka har mycket tjock vit söt massa och ger oval med något spetsiga änden frukt, upp till 6 kg. På grund av den höga juicinessen kan dessa meloner sällan hittas långt ifrån Centralasien, men här är sorten efterfrågan och utbredd i stor utsträckning.

Gulab melon sorterMen melonen av Gulyabi, avbildad på nummer 5, är välkänd inom den tidigare Sovjetunionens territorium. Sällan, vilken växt kan spela en roll i filmfilmen. Denna typ av centralasiatisk melon hade tur att visas i tejpen “Station for Two”, dock under en pseudonym. Alla som tittade på den här filmen kommer ihåg de vanliga hjältarna som säljs av utländska hjältar. Faktum är att det inte finns något sådant, men den stora, upp till 3-5 kg ​​viktiga äggformade frukterna av Chardjou-melonerna var välkända i Sovjetunionen.

Denna mångfald är uppfödd i området Turkmenistan Chardzhuyskom skiljer tät vitt kött, söt, god hållbarhet och transporterbarhet, är det inte förvånande att från de uzbekiska och turkmenska SSR frukter fördes med tåg till den europeiska delen av landet, även i slutet av hösten.

AnanasmelonUnder det tredje numret på fotot ananas melon eller Ich-Kzyl ger medelstora ovala frukter. Massan av en sådan melon är från 1,5 till 4 kg. Och även om detta år sorten var inte bekant med ett brett utbud av gourmet och melon odlare i centrala Ryssland, rosa, kött vysokosaharisty denna delikatess melon uppskattas hemma i Uzbekistan.

Idag, under namnet ananas melon i detta land det erbjuds av uppfödare ripening sorter, som påminner om Ich-Kyzyl bildar exotiska anteckningar på gommen, och ett rutnät av sprickor på huden. Men på bara 60-75 dagar efter plantering modern variant kan även under Nechernozemie vänligen frukt melon odlare upp till 2 kg i vikt, till vilka de centralasiatiska meloner inte är kapabla.

Melon TorpedoMelon torped på bilden avser sorter av sena mognad, dess stora avlånga frukt, tack vare den form som växten fick sitt namn, är det väl tolereras i transport. I Uzbekistan, där denna gamla sort kommer från, som redan har minst tre århundraden av historia, kallas frukterna Mirzachul melonen.

Related  Hur man behandlar körsbärmonilias för att bevara skörden och trädet?

Vid den mogna frukten färgning av belagda fina mask sprickor skal blir blekgul skiftar i rosa, kött blir raffinerad arom, annorlunda sötma och saftighet.

Europeiska meloner: sorter, namn och foton av populära arter

Melon av en sort KolhoznitsaSpeciellt populär i öst är de tidiga melonerna i Handalaki, dess avrundade form och små storlekar, som påminner om de mest kända i vårt landssortiment melon Kolhoznitsa.

skördSom kan ses i bilden, melon sorter Farmer – en medelstor, som väger upp till 2 kg frukt med en vit eller gulaktig massa, även under svåra klimatförhållanden i Ryssland få en bra mängd socker. Trots uppkomsten av nya hybrider, tack vare den krävande och brådmogenhet, Farmer kvalitet på bilden för tillfället skörd meloner, är den mest massiva meloner av detta slag.

På bilden med namnen och sorterna av meloner vid nummer 6 presenteras en mer gammal mängd växter med en avundsvärd och orolig historia. Det här är en Muscovy-melon som härrör från Afghanistan eller Iran, som genom öde av ödet genom Armenien och Turkiet kom till Europa för att vara exakt, till bordet på chefen för den katolska kyrkan.

Melon av cantaloupe sortenSmaken är gömd under tjocka huden ljus massa Cantaloupe meloner, som på bilden, så tyckte påven, att frukterna av denna sort har sedan uppkallat efter den påvliga egendom i Cantalupo in Sabina, där hela melon plantagen delades.

Idag är cantaloupe melon den mest populära och populära sorten i Europa och USA, som har fungerat många uppfödare för att skapa nya, produktiva och opretentiösa sorter.

Som framgår av bilden har cantaloupe melonen en oval eller något planad form och är täckt med ett tätt nät av vitliga sprickor.

Meloner av EtiopienDetta ger Cantaloupe tillsammans med en melon av den etiopiska sorten. I denna melon, oval rund, som i cantaloupe, når frukt med grov lobate yta en massa på 3 till 7 kg. Men om “Papalmelon” -massan mättad orange skugga, så enligt beskrivningen är melonen Etiopiens massa vit, mycket saftig och söt.

Banan MelonEn banansmelon, eller en alltmer populär mängd cantaloup, som växer till 80 cm i längd, har en härlig smak och arom. Och frukten liknar inte bara en banan i form och färg av massan, men melonens smak är så mjuk, oljig, öm. Försök att växa på din sida bredvid potatis, morötter och andra grönsaker, det här är en ovanlig klass av melon.

Related  Varning, giftiga svampar: ett urval av kända arter

Armenisk gurkaDen närmaste släkting i denna ovanliga sort är melonen Silver eller Armenisk Gurka, som har en gemensam rot med cantaloupe, men är så olik den vanliga melonfrukten.

Från en kulturell melon i en mogen frukt, upp till 70 cm lång och väger upp till 8 kg, finns det bara en melonsmak, men ät den armeniska gurka fortfarande gröna. Dessutom är växten ytterst opretentiös med förhållandena för odling och fruktar till frost.

Exotiska meloner: foton och namn på sorter

Vietnamesisk melonAv ett antal släktingar är vietnamesisk melon utmärkt av ett ljust mönster av växlande ljusgula och bruna remsor. Detta är dock inte den enda dygden av sorten.

Inte utan anledning kallas en art från Vietnam ananasmelon. Hon har mycket god smak, stark karaktäristisk arom och mjukt behagligt kött. Många jämför den här sorten med de berömda södra och centrala asiatiska melonerna, men bara vikten av vietnamesiska meloner når knappast upp till 250 gram.

Melotropa grov- eller musmelonMelotry grov eller musmelon från Maldiverna hävdar att den är den minsta representanten för släktet. Hemma är vilda växter fleråriga lianor.

I Europa och USA nyligen kallas kulturen ofta som en dvärgvattenmelon och under det namnet växer melonsortet, på bilden, inomhus och i sluten mark. Frukt är ätliga men inte söta, men har en sur uppfriskande smak och är lämplig för konservering och konsumtion i fräsch form.

Horned melonKivano, en annan exotisk kultur, relaterad till meloner, kom till Europa från Afrika. Den gräsbevuxna vinstocken, som ger gula eller apelsinfrukter upp till 12-15 cm långa, är inte förgäves kallad en hornmelon, eftersom ljusa utstrålar smyckar koniska mjuka taggar.

Till skillnad från de vanliga sorterna av melon, där den ätbara delen är köttet, äter kivana en grön kärna, där det finns många vita eller ljusgröna frön. Sweetish saftig, som den uppfriskande gelén, kan massan av hornmelon användas som i ny form och används för att laga sylt, marinader och pickles.

Video om melonen av Torpedo