Vårplantering av fruktträdplantaVarje trädgårdsmästare vill se sin trädgård frisk, vacker och rikligt fruktbar. Nyckeln till god tillväxt, frodig blomning och skörd är de rätt planterade fruktträd på våren.

Tyvärr har inte alltid webbplatsens ägare ansvarsfull inställning till detta förfarande välja ett träd första lediga platsen, på något sätt att organisera plantering hål eller placera växter alltför ofta inte med tanke på deras spridning. Vänta snart för fruiting och en bra skörd i detta fall är inte nödvändigt. Hur och när man planterar plantor av fruktträd på våren? Finns det några hemligheter som gör det möjligt för växter att ta rotar snabbare och börja växa?

Tidpunkten för plantering av fruktträd på våren

Först och främst är det nödvändigt att ange planteringstiden. I litteraturen är det ofta påpekat att trädplantering föredras för höstträd, men det bör noteras att denna rekommendation gäller södra regioner.

I samband med en lång varm höst vinterhärdiga träd och buskar har tid att acklimatisera och slå rot, tillräckligt väl bestående vintern och början av våren börjar växa. Den norra delen av trädgårdsområdet, desto högre risk för frysning av trädet.

Därför utförs plantering av fruktträd på våren oftare i norra regioner. Samtidigt är det möjligt att spara plantor av även de mest termofila grödorna, och överför även växter med ett öppet rotsystem till jorden. Det är sant att en sådan landning har en funktion. Den bör utföras så tidigt som möjligt, så att plantan börjar sin växtsäsong i jorden på fast bostadsort. Fortfarande “sovande” träd är inte känsliga för den aktiva solen och eventuella frost.

Planterar ett plantor med ett slutet rotsystemNär våren planterar fruktträd och buskar, som redan föreföll lövverk? I själva verket kan vi i vårförsäljning idag köpa växthus med redan öppnade knoppar och till och med löv. Vänta på sådana buskar och träd kan inte. Men det är bäst att släppa dem:

  • vid uppkomsten av stabil värme, när det inte finns någon fara, särskilt på natten, av frostskott av skott och rotsystem;
  • i molnigt väder, när det finns mindre risk för solbränna på njurarna och lövverk, inte van vid direkt sol.

Särskilda datum för plantering i vårfruktträd och buskplanta planteras beroende på klimat och väderkaraktäristiken hos regionen, marksammansättningen och platsen. Snöflingan är som regel mindre aktiv i låglandet, jorden torkar ut sämre, vilket skjuter upp plantering.

Framställning av plantor för planteringOavsett tid för plantering av plantor av fruktträd på våren börjar förberedelserna för arbete på hösten, välja en plats för växter i förväg och förbereda planteringshål.

Planeringen av plantering av fruktträd och buskar på platsen

Letar du efter en plats för den framtida fruktträdgården måste man komma ihåg att för växter är det oerhört viktigt, inte bara jordens och vattnets bördighet utan även belysning. För unga växter är platsen vald så att plantorna hålls i ljuset i minst en halv dag. Samtidigt måste de bräckliga träden ge skydd mot den kalla vinden.

För snabb acklimatisering rekommenderas det att plantera fruktplantor som de växte i plantskolan. Bestäm trädet på trädet på världens sidor kan vara, börjar vid två års ålder längs längden på sidoskotten. På södra sidan tenderar de att bli bättre utvecklade än från norr.

Men hur man planterar en fröplantage av fruktträd på våren om en växt av tre år eller äldre med en asymmetrisk krona kommer från plantskolan? I det här fallet är det mer användbart att använda det så att de korta grenarna ser söderut ut. Om ett par år, med hänsyn till korrigerande trim, blir kronan enhetlig och regelbunden.

Mastering av en ny webbplats gör nybörjare sommarboende ofta ett allvarligt misstag. När de planteras på våren av fruktträd tar de inte hänsyn till att kronans höjd, bredd och funktionerna i jordbrukstekniken i de planterade arterna kan vara mycket olika. Unga ser välpreparerade trädgård och växa tillsammans, men efter ett par år upptäckte att stora päron helt överskuggas dvärg columnar äppelträd, och under tak av körsbärs bärbuskar är inte synliga.

Även vid planeringsstadiet bestäms en exakt trädarrangemang. Från denna plan kommer det senare att bero på växtens hälsa och avkastningen de ger.

Hur bestämmer man när man planterar minsta avståndet mellan fruktträd?

Vid plantering av fruktträd är det viktigt att hålla avståndetMät avståndet mellan plantorna, de styrs av den totala höjden av närliggande vuxna träd. Till exempel når en fruktbärande körsbär en höjd på tre meter, så mellan intilliggande träd av samma art och sorten bör vara minst sex meter. Detta skapar alla förutsättningar för utveckling, som ett resultat:

  • Kronor av odlade träd kommer inte att blockeras och kommer inte att dölja varandra;
  • ingenting kommer att förhindra pollinering av blommande träd, tillväxt och hälla av frukt;
  • mycket lättare att ta hand om grödan och skörda.

Dessutom är risken för infektion i trädgården med svampinfektioner och insektsskador allvarligt minskad med en sådan plantering av fruktträd och buskar på platsen.

Hur planterar plantor av fruktträd på våren?

Det räcker inte för att få kvalitetsplanteringsmaterial. Eventuell avling kan dö om förberedelse för dess plantering utfördes “genom ärmarna”. Planteringen av fruktträd som planeras till våren förutsätter att groparna under dem kommer att läggas på hösten. Om detta inte är möjligt, och en spade sommar besökare tas under våren, från det ögonblick att lägga gropen innan den kommer att få rotade träd, bör ta minst två veckor.

Förberedelse av gropen för plantorTvå- eller treåriga äpplen, päron, plommon och andra stenfrukter skiljer lite i storlek, så för dem att gräva en grop inte mindre än 80 cm i diameter och samma djup. Vid plantering av en växt med ett slutet rotsystem är det lämpligt att fokusera på behållarens storlek, vilket gör gropen 15-20 cm bredare och djupare.

För att fästa den nya trädgårdsinvånaren i botten av gropen, drivs ett fast stöd omedelbart in, vilket kommer att hjälpa anläggningen att behålla sin vertikalitet de närmaste åren.

Det är märkligt nog att vård av ett fruktträd börjar inte efter plantering, men före det från gödning och förberedelse av jorden där plantan kommer att falla. Sedan hösten kan färsk gödsel läggas till gropen, som blir perepreet för vintern och kommer inte att ha en brännande effekt på rötterna. Om jorden på platsen är för sur är den kalkad eller blandad med dolomitmjöl. Om så är nödvändigt blandas alltför tät jord med sand, och frödig svart jord läggs till sandig lamm.

BTill under våren plantering planta fruktträd inte är i kontakt med gödsel eller granulärt medel, ett skikt av gödningsmedelspulver med en liten mängd av bördig jord.

Utjämning av plantorna i enlighet med rotationshöjdenHur planterar man fruktträd i de beredda groparna på våren? Steg-för-steg-körning:

  1. Rötterna av växter med ett öppet rotsystem sprids, om nödvändigt, blötläggs över natten, för att återställa de blöjade tonusområdena.
  2. På kott av bördig jord är plantan inställd så att rötterna är fritt placerade i gropen och rotnacken är fem centimeter över markytan. Du kan kontrollera korrekt plantning av plantorna med en spade.
  3. Träet ströms med jord, vilket inte tillåter tomhet mellan rötterna och under stammen.

Att plantera ett plantor med ett slutet rotsystem är mycket lättare. Du behöver bara sätta den fuktiga jorden i gropen, kontrollera nivån och häll ut substratets tomhet. Vid slutet av förfarandet måste unga träd och buskar vattnas.

Platsen kan inte täckas med markenSjälvförståelse av subtiliteterna i processen kommer att bidra till video om att plantera plantor av fruktträd på våren. En noggrann inställning till växtens behov och noggrann förberedelse kommer att bli en garanti för att den teoretiska kunskap som erhålls kommer att vara användbar i praktiken.

Regler för plantering av plantor – video