potatisOdling av grödor kräver lämplig vård för framtida skördar. Potatis sjukdomar kan orsaka allvarliga skador om nödvändiga åtgärder inte vidtas i tid. Vilka sjukdomar står inför jordbrukare och hur man hanterar dem?

Hur hanterar man phytophthora på potatis? Orsaker till sjukdomen

Potatis sen sköldDen mest populära sjukdomen är senblod. Dess prevalens beror inte på landets region. Sjukdomens nederlag minskar potatisutbytet med 50-70%.

På bilden, den sena rosten av potatis – orsakssambandet påverkar knölarna i större utsträckning, men sjukdomen uppträder också på toppar. Med sin natur är orsaksmedlet en svampliknande organism som är resistent mot temperaturer från 1 till 30 grader. Sporer kommer in i marken, varefter de träffar knölarna. Infektion kan inträffa under skörd – sporer från markytan överförs till knölarna. Infektion uppstår genom någon mekanisk skada. De bästa förutsättningarna för tvistens utveckling är fukt.

Lentoforosis av en potatis topparVarför blir bladen gul? En av anledningarna är phytophthora. Visuella manifestationer är utseendet på bruna fläckar på löv och stjälkar. På baksidan av arket kan bilda en plack, liknande spindelväv. På knölarna – fläckar-nekros brunbrun färg. Denna sjukdom är nästan omöjlig att bota om fokus redan har utvecklats, därför är kampens främsta åtgärder förebyggande.

Hur hanterar man phytophthora på potatis? Ett antal åtgärder för förebyggande och behandling av denna sjukdom har utvecklats:

 1. Potatisblighted med sen råttaInnan ombordstigning:
 • Det viktigaste är att ta bort de drabbade knölarna från frömaterialet, vilket fungerar som den främsta källa till sjukdom för hela framtida gröda. Materialet för plantering måste uppfylla alla normer.
 • Det är viktigt att välja rätt plats för odling av grödan.

Var uppmärksam: Platsen för plantering ska inte vara i låglandet, det är bra att torka ut efter nederbörd! Stagnerande fukt bidrar till utvecklingen av fytofthora:

 • Tänk på planteringsplatser för andra grödor – potatis kan smittas från tomater som också är mottagliga för denna sjukdom.
 • Om det finns andra människors grönsaksgårdar i närheten, är det värt att uppmärksamma det faktum att det inte finns några sängar med tomater.
 • Det rekommenderas att groda knölar före plantering.
 • Särskild behandling krävs med speciella preparat. Phytophthora “gillar inte” koppar, så det är bäst utvecklat i jordar som är fattiga i detta kemiska element.
 1. Bekämpa fytofthora under växtsäsongen:
 • Det rekommenderas att behandla jorden mot eventuell infektion och ogräs. Vänta inte på att symptom uppträder – använd en fungicid.
 • Att plantera höga åsar minskar sannolikheten för infektion på potatisbusken.

Förebyggande behandlingar är inte meningsfulla om sjukdomsfokuserna redan har bildats.

Bearbetning av potatis från fytoftorer ska utföras med hjälp av kemikalier 1-2 gånger per säsong. 2 veckor före skörden är det nödvändigt att avlägsna toppar kemiskt – detta kommer att skydda knölarna mot förorening vid skörd.

 1. Under och efter skörd:
 • Det rekommenderas att skörden skördas senast 14 dagar efter toppens död.

Om regnet regnar under fuktperioden kan fukt främja utvecklingen av fytofthora – skörden bör vara snabbare, men inte under regnet.

 • Om grödan är våt av olika skäl, se till att luften är torr.
 • Innan du lägger skörden i valvet, gå igenom det – du måste identifiera och ta bort de infekterade knölarna.

Related  Erfaren sommarboende berättar hur man odlar ett äpple från ett frö

Black scab: metoder för förebyggande av sjukdomar

Black scab på potatisEn av de vanligaste sjukdomarna är svart scab eller rhizoktoni. Denna patologi har ett överraskande stort spridningsområde. Orsaksmedlet är en svamp som orsakar förlust av fuktknölar. Tecken på närvaron av sjukdomen förekommer vid scenen av blommande potatis. Utveckling av patologi sker bäst vid en temperatur av + 16 +18 grader, fuktighet – 70%. I motsats till phytophthora beror nivån på skabbets skada på flera faktorer:

 • mängden svamp i jorden;
 • fröets kvalitet
 • typ av plantering – tätheten av arrangemanget av potatisbuskar;
 • villkor för potatis tillväxt
 • typ av jord – infektionen utvecklas bäst på lökar;
 • Det viktigaste är att den optimala nivån på surheten i jorden sammanfaller med det ideala indexet för utveckling av potatisknölar.

Potatörknöl slog med scabSkabbet påverkar alla delar av busken och knölarna:

 1. På knölarna manifesteras skottet i form av fläckar, meshnekros, som utvecklas i varmt väder. Djupning och gropar bildas under förhållanden med överdriven fuktighet.
 2. Spiror kan bilda rot – effekten av “rutt trä”.
 3. Stammen hos en växt som påverkas av sjukdomen kan vara imponerande lägre än resten.
 4. Vid vått och varmt väder bildas en “vit stam” av stammen.

I vissa fall är skador på plantor möjliga, på grund av vilket busken dör innan den når ytan av jorden. Nivån på skadan av sjukdomen: 10 till 40% av grödan försvinner, i industriell skala – skabbet försämrar avsevärt produktens utseende.

Potatisjukdomar och bekämpning av dem kräver avgörande åtgärder – först och främst förebyggande. Det är värt att överväga inte bara hur och hur man ska behandla jorden, men också var man planterar potatis.

 • Det är bäst att plantera potatis på platsen innan de växte: lin, råg, canola, majs, gräs-stauder.

Det rekommenderas inte att plantera efter kål, betor, pumpa, tomat, klöver. Dessa kulturer bidrar till utvecklingen av svart skabb. Planering av växtrotation är den viktigaste agrotekniska åtgärden för sjukdomsbekämpning. Modern utveckling får utveckla sorter som visar resistens mot sjukdomen.

 • Det rekommenderas att använda kemiska medel – att behandla med en fungicid. Kemisk krigföring anses vara den mest lönsamma och effektiva metoden. Det är möjligt att bearbeta både frömaterial och jord.

Related  Vilka är de bästa kvaliteterna av paprika för Sibirien och Uralerna?

Det finns många typer av scab, men metoderna för att bekämpa det är likartade.

L-potatisvirus: slagsmål

Tobaksbladets torsionsvirusVarför vinkar potatisbladen? Orsaken till detta fenomen kan fungera som ett bladvridningsvirus som kan förstöra 20 till 70% av potatisskörden. En sjukdom av bladlöss som överför patogener överförs. Utvecklingen av sjukdomen bidrar till vått väder. Symtomen är:

 1. Växten växer ljus, och bushens främre blad vrids.
 2. Bladen blir spröda och rosta starkt.
 3. Den bakre delen av arket blir vit-silver.

Att bekämpa sjukdomen kräver fullständigt avlägsnande av den infekterade potatisen från fröet och skördad gröda, eftersom infektionen kvarstår i knölarna. De främsta förebyggande åtgärderna är odling av jord- och potatisbuskar med hjälp av bladlusar, som bär infektionen.

Ringrot: symtom och metoder för kamp

RingruttningEn vanlig sjukdom som påverkar alla delar av växten. De vanligaste tecknen på sjukdommens närvaro är att blöta bladen och förfallna insidan av knölen. Visuella tecken kan ses på växtens växtstadium. Utvecklingen av sjukdomen berövar stalken av möjligheten att få fukt, på grund av vilken vissning observeras.

Att infektera en hälsosam växt eller knölar är lätt. Den orsakande agenten sover lätt i de infekterade potatisen, och fröet kan infekteras medan kniven skärs med en kniv. Den drabbade potatisen är svår att visualisera från hälsosam, speciellt om patologin är underutvecklad – det räcker att klippa knölen för att se ringens gulning och bildandet av omfattande rot.

Kampsätt:

 1. Uppfyllande av alla regler för växtrotation.
 2. Det är nödvändigt att ta bort toppar i tid.
 3. Före planteringen är det nödvändigt att torka frömaterialet – i 2 veckor vid en temperatur av minst +15 grader.
 4. Efter torkning är det nödvändigt att identifiera det drabbade materialet.

Related  Ätbar och oätlig svamp paraply

Olika sjukdomar av potatis (foto), beskrivningen och behandlingen av vilken beskrivs ovan kräver tidig förebyggande.

Hur man hanterar scab och andra svampsjukdomar – video