tropisk äppelguavaEtt tropiskt äpple kom till oss från avlägset Mexiko och Amerika, dessutom är det väl etablerat i andra länder, särskilt i Indien och Afrika. Vilken typ av mirakel är detta, en guava frukt? Låt oss titta på dem noga, eftersom vissa fans lyckats växa exotiska utlänning även hemma, och är värt lite för att det ska veta om vad kultur är och vad är kraven.

Det vetenskapliga namnet på växten är inte mindre exotiskt och låter som “psidium”.

Botaniska egenskaper

fruktträdgavaGuava representerar srednerosloe fruktträd med spridning krona, vars höjd är 4 m. Den kan vara upp till 10 m och under naturliga förhållanden, men i fångenskap har mer kompakta dimensioner. Det tillhör myrtsfamiljen, där det är en representant för klassen av dikotyledonerade växter från angiospermavdelningen.

Guavablad faller inte ens för vintern. Fem månader efter blomningen (ibland – tre) på trädet mogna stora frukter som väger upp till 160 g övrigt blommande buske ser mycket imponerande med sina vita knoppar. Fruktträd är rik nog: från en gröda är det möjligt att samla upp till 100 kg frukt. Det finns också en andra våg av fruiting, men i detta fall är storleken på frukt och deras antal halva storleken.

Exotiska smakegenskaper

guava av olika sorterGuava ser ut som ett kors mellan ett äpple, en citron och en päron. Frukt har en rundad form, som ett äpple, eller något långsträckt, som en päron. En tät, humpig hud liknar citrus, men i gula frukter är det mer som kvitten.

När frukten mognar, färgas de gula eller burgunder, men vissa arter förblir gröna. Ripe frukt sprider sig om sig själv en stark citronfärg.

Ju tjockare guavahuden är desto bitterare är det, de sötaste frukterna är de med en tunn hud.

Fruktens kött är ganska tätt och saftigt, inuti är gömda små hårda frön av gul färg. Det finns många av dem, mer än 100 stycken i en frukt på toppen är täckta med ett hårt skal, och i detta sammanhang finns det vissa svårigheter när man odlar guava med frömetod.

För att få en uppfattning om hur frukterna ser ut, föreslår vi att du bekanta dig med fotoet på guavafrukten:guava med vitt kött

Guava sort med apelsinmassa

frukt av guava med rosa kött

guava sort med gult kött

Det är väldigt svårt att helt klart svara på vad guava smaken är. Det beror på den särskilda sorten. De flesta arter har kött av vit färg, men det finns sorter där det är rosa, gult och till och med rött. Till exempel, sorter med röda frukter mer påminner om hallon, medan deras skal har en barrträdsmak. Men jordgubbsguava har därmed smaken av jordgubbar med en ljus ananas eftersmak. Men oavsett varianter är moget psidium väldigt sött. De unripened frukterna är sura, och det rekommenderas inte att använda dem.

Grön frukt kan inte bara inducera matsmältningsstörningar, men har också en negativ inverkan på njurefunktionen.

Hur man äter guava Svaret är entydigt – bara friskt. Långvarigt förvaring av frukt förstärker deras smak, men de kan ligga i kylskåp för en dag eller två, men en frys är en annan sak. Det enda villkoret: Förekomsten av hermetisk förpackning, eftersom frukter snabbt absorberar främmande lukt.

Related  Vi bekantar med lamellära svampar: Vad är deras särdrag, och vad är de

mogen frukt av guavaFrån färsk frukt kan du laga färskt – det är också mycket gott och sött. Färsk eller frusen frukt läggs till olika rätter eller framställs av dem gelé och sirap, och från torkad frukt erhålls den ursprungliga orientaliska osten. Fortfarande saftig massa kan marineras, och den ursprungliga garneringen för kött kommer att erhållas.

skivning guavaOch lite mer om användningen av hel frukt i mat, nämligen hur man äter guava korrekt. Gör det bäst genom att klippa det i skivor. Det är tillrådligt att äta dem tillsammans med skal och frön för att få mest nytta. I det här fallet bör vi inte glömma att skalen kan vara bitter eller med en barrträdsmak (då är det bättre att klippa det), och frön har ett hårt skal. Därför äter vi försiktigt, sväljer dem hela, du kan och tugga om du är säker på tändernas styrka.

Inte en frukt, utan en vitaminbomb

i guava frukt finns det många vitaminerFrukterna av guava, trots dess sötma, innehåller bara 69 kcals, men det finns mer vitaminer och mikroelement i dem. Bland dem:

 • järn;
 • kalcium;
 • fosfor;
 • magnesium;
 • natrium;
 • kalium;
 • vitamin B, A, C och PP.

Liksom i andra frukter innehåller guava mest vatten (80,7 g per 100 g massa), men endast kolhydrater 17,4, medan andelen kostfiber är 5,4 g.

Vad är användningen av ett tropiskt äpple?

jordgubbsguavaTack vare en rik komplex av användbara ämnen rekommenderas att använda psidium för förebyggande och behandling av många sjukdomar, nämligen:

 • med gastrointestinala problem
 • för behandling av inflammatoriska processer i halsen;
 • med lungsjukdomar;
 • för avlägsnande av anfall och epileptiska anfall
 • i sjukdomar i hjärtat.

De användbara egenskaperna hos guavafrukt påverkar också sin hud: den innehåller antioxidanter i en mängd som överstiger deras sammansättning i själva massan. Användningen av guava som helhet, tillsammans med huden, hjälper till att lindra smärta och spasmer, hjälper till att ta bort inflammation och fungerar som ett antitumörmedel i kombination med grundläggande terapi.

Utöver saftig användbar massa, för terapeutiska ändamål, använd också blad. I folkmedicin rekommenderas dekoktioner av guava löv för hosta, sjukdomar i munhålan, dysenteri. Ört te från färskt löv hjälper till med frekvent yrsel och kommer att fungera som en utmärkt tonic.

Related  Tips – hur man odlar dill hemma

Kan guava skada kroppen?

guava är inte till nytta för allaDet finns inga direkta kontraindikationer för användningen av exotisk frukt, men försiktighetsåtgärder bör observeras även trots de användbara egenskaperna hos guava. Först och främst gäller detta för personer som är mottagliga för allergiska reaktioner.

Med omsorg och i begränsade mängder måste inkludera i din kost guava människor med diabetes, eftersom konsumtionen av söt frukt, särskilt med huden orsakar en kraftig hopp i blodsocker.

Det är inte nödvändigt att luta sig mot saftiga frukter även helt friska människor – som ni vet, är överskottet inte normen, och äts i massor av frukt kan orsaka en upprörd, speciellt om kroppen försöker dem för första gången. En liknande effekt kommer att vara efter att ha ätit gröna frukter.

Är det möjligt att odla guava på min tomt?

växa guava hemmaNyligen finns många exotiska frukter i lokala trädgårdar, särskilt i södra regioner, där det varma klimatet motsvarar deras naturliga odlingsmiljö. Det är dock praktiskt taget omöjligt att odla guava hemma på det öppna marken, eftersom plantan inte kommer att överleva den ryska vintern. Kritisk för honom är redan 3 grader frost. Detta räcker till att även en vuxen träd dog.

Men förtvivlan inte, för det finns ett annat alternativ – att växa guava som en krukodling, speciellt om det finns en vinterträdgård där det blir varmt och lätt. Naturligtvis är en riklig skörd av 100 kg träd osannolikt att behaga, liksom stora, men äter ekologiskt rena frukter är fortfarande möjligt med hjälp av självpollinerade sorter.

Till skillnad från de flesta växter, som ofta lider av olika sjukdomar, har guava naturlig immunitet och sällan. Detta är ett otvivelaktigt plus till hennes fördel, eftersom det minskar användningen av kemikalier för att behandla trädet till ett minimum och ger en säker och god skörd.

Guava sort för att odla ett husSom en husväxt är den mest lämpliga en slags guava, som psidium Littoral, det är också kust. Av fördelarna med varumärket är värt att notera att han:

 • kräver inte pollinering
 • resistent mot sjukdomar och skadedjur;
 • vacker blommar stora vita blomställningar;
 • fruktar i små (4 cm i diameter), men gott, gul frukt med stark arom;
 • det reproducerar bra både i frö och vegetativt sätt.

Catley guava sorterLite mindre frukt i cultivar Catley (endast 2 cm), men de har smaken av jordgubbar. Denna sort är också lämplig som odling av guava som en växthus.

Särskilda egenskaper för att växa

fröplantor av guava från frönVissa trädgårdsmästare tror att frön från frukter köps för konsumtion på hemmamarknaden eller i affären – ett lämpligt material för dess reproduktion. På vissa sätt har de rätt, eftersom de växer citroner och mandariner på detta sätt. Men det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att inte alla typer av guava samoopylyamye, bland dem finns sorter som utan ytterligare pollinering inte bära frukt, men detta kan redan vara ett problem. Det är bäst att köpa frömaterial i en specialaffär – så det kommer att finnas en exakt försäkran om att ditt träd kommer att bära frukt eller använda beprövade sorter.

Related  Foto och beskrivning av Cherry Cherry-sorter

När du planterar, glöm inte att fröerna har ett hårt skal. För att accelerera och underlätta spridning borde de blötläggas i 2-3 timmar i tillväxtregulatorn. Dessutom gör det inte ont för att skrapa frön lite med smaragdpapper – så det blir lättare att groa spjutet.

För växande plantor är det bättre att använda ett växthus eller hotbeds, eftersom de behöver en tillräckligt hög temperatur, minst 24 grader av värme. Frön behöver inte fördjupas, det räcker att helt enkelt suga dem på en lös mark och sprinkla lätt med sand. När plantorna växer och når en höjd av ca 5 cm måste de klämmas och transplanteras i separata krukor.

Hur bryr du sig om hemgava?

Fruktbärande guava i en hemskolaYtterligare vård för inomhus fruktguava är enkel och inkluderar:

 • årlig vårtransplantation av unga växter med en förändring av grytan till en mer rymlig en;
 • måttlig vattning, förhindrar fullständig torkning av jorden och inte medför det till myrstatens tillstånd;
 • regelbundet badande under duschen eller riklig sprutning;
 • komplex mineralgödsel en gång i månaden under växtsäsongen.

Psidium, men anspråkslös, men kräver två saker: ljus och värme. I rummet borde han ta den mest upplysta platsen och på sommaren för att utsätta sig för friluftslivet. Vinterinnehållet i växten är något annorlunda: för denna period minskar vattnets frekvens och temperaturen sänks till 20-16 grader Celsius.

Med vårens framkomst kan du börja bilda en vacker krona på busken, men det är värt att överväga att det fruktar på unga skott. Men rotskotten ska tas bort i tid för att förhindra förtjockning. En av formningsmetoderna klämmer fast grenarna på grenarna – detta stimulerar förgrening och förhindrar förlängningen av stammen.

Uppenbarligen är frukten av guava inte bara mycket välsmakande och användbar. Dess enkla och obehagliga karaktär gör exot till en husväxt, som lätt kan odlas. Planta dig några buskar för att skämma bort dina släktingar med saftiga frukter. Och till slut vill jag tillägga att denna dekorativa vintergröna växt också kan rena luften i huset och ta hand om din hälsa.