gula löv nära rosenEn vacker välskötta rosenträdgård i trädgården är stolthet hos någon älskarinna. På grund av längden och flera blommande rosor har blivit ganska populära prydnadsväxter. Dock kan även de mest resistenta sorter av sjukdomar uppstår som en följd av väderförhållanden, uppkomsten av skadedjur och växande fel. Och i vissa situationer kan du se hur bladen blir gula – vad ska man göra i sådana fall?

Vi väljer gödselmedel

Ändra färgen på bladmassan av anläggningen kan bero på brist eller överskott av gödningsmedel. Eftersom det i olika period av utveckling kultur behöver en mängd olika näringsämnen och brist på ens någon del blir anledningen till de gula löven av en ros.

De grundläggande mikroelementen, som har ett starkt inflytande på utvecklingen av rosenbusken:

 • Kväve. Denna typ av gödningsmedel är nödvändig med ökad tillväxt och ackumulering av den vegetativa massan. Dess brist gör bladen första ljusgröna, varefter rosen blir gul och det löpande fallet av bladmassan börjar. I detta fall bildas korta tunna skott, långsam tillväxt och svag blomning. Samtidigt reduceras bushens dekorativa egenskaper kraftigt. Överskottet av detta mikroelement kännetecknas av snabb vegetation och minskad vinterhårdhet.
 • Fosfor. Med sin otillräckliga mängd fördröjas utvecklingen av både den jordiska delen och rotdelen i busken. Bladen blir därför gula och faller längre. Med ett överskott av fosfor börjar rosen starkt rost, vilket leder till sin för tidiga åldrande.
 • Kalium. För att fullforma knopparna och skotten behöver blomman kalium och fosfor. Den maximala förbrukningen av dessa mikronement uppnås med blomning och utflöde till nya skott. Kaliumsvält bidrar till utseendet på bladen av gula fläckar och rost. Som ett resultat dödar de, och utvecklingen av busken saktar sakta ner.
 • Brist på järn kan orsaka kloros. Symptomen på denna sjukdom är utseendet på gula fläckar på bladet, varefter alla bladen blir gula och faller av.

Undvika sådana problem kommer att hjälpa snabbt införande av komplexa gödningsmedel och förebyggande sprut biostimulantia såsom Appin eller zirkonium.

Sjukdomar och skadedjur från vilka gula löv av rosor

Också orsaken till att gula trädens löv steg, är olika sjukdomar och skadedjur, både uttryckliga och dolda. Mycket ofta på löven kan man hitta svampsjukdomar som uppträder på en hälsosam busk och bildar ett mycelium där. Erfarenheten har visat att virus överförs vanligtvis från nya växter eller genom smittade trädgårdsredskap.

Gula rosor i följande infektionssjukdomar:

 • Svart spotting.
 • Mosaic.
 • Pulveriserad mögel är normalt eller av en falsk typ.
 • Rust.

svart fläck och rost

För att förebygga infektionssjukdomar rekommenderas att man vid våren bör vidta förebyggande åtgärder, där behandling med speciella medel för buskar och mark runt dem ska ingå.

Nyinköpta växter före plantering ska blötläggas i en svampdödande lösning som förhindrar utvecklingen av infektionen, om något.

larverOckså, rosor kan gula löv, om det attackerades av skadedjur:

 • Spider mite. Det förefaller i form av små vita korn på insidan av bladet.
 • Rosannas spindelhoppare. Denna insekt syns lätt från undersidan av bladet, eftersom den har en gul färg och en storlek på upp till 4 mm.
 • Larver av majsbryggan. I det här fallet blir rosen inte bara gul, men blir allt snabbare.

För att bli av med svampsjukdomar och skadedjur kommer sprutning med speciella insekticider att hjälpa.

Video: rost orsakar gula löv av rosor