Pengeluaran tomato dalam keadaan rumah hijau membolehkan untuk menuai buah-buahan secara praktikal sepanjang tahun di rantau yang berlainan di Rusia. Ini berlaku terutamanya di kawasan-kawasan dengan tempoh musim panas yang pendek, seperti Ural dan Siberia. Pembinaan struktur dan kandungannya dikaitkan dengan kos yang tinggi, jadi perlu menggunakan jenis tomato terbaik untuk rumah hijau. Baca artikel yang sama: ketika menanam benih tomato?

Ciri-ciri jenis tomato tomato

tomato tuaian yang baik

Untuk menentukan tomato yang akan ditanam di rumah hijau, anda perlu mengetahui ciri-ciri asasnya. Adalah wajar untuk memilih tomato rumah hijau, jenis yang sepatutnya mempunyai sifat seperti:

  • Memindahkan keadaan suhu yang berbeza-beza. Di bawah penutup, lompatan suhu agak tajam. Pada waktu siang, rumah hijau tertutup sangat panas, suhu boleh meningkat menjadi kritikal untuk tumbuh-tumbuhan. Pada waktu malam tanpa pemanasan tambahan rumah hijau dengan cepat menyejuk, suhu jatuh, menyebabkan tekanan untuk tomato. Tidak semua jenis boleh mengikat buah-buahan dalam keadaan sedemikian.
  • Pembentukan tanaman yang intensif. Pada musim panas, rumah hijau kekal dibuka 24 jam sehari, kerana suhu alam sekitar menjadi lebih baik untuk pertumbuhan tomato. Dengan udara semasa di rumah hijau mendapat spora kulat patogen, yang boleh menjejaskan tumbuh-tumbuhan. Tuai harus dibentuk sebelum permulaan penyakit.
  • Pulangan cepat tuaian awal. Produk yang diterima pada permulaan musim adalah permintaan tinggi dan mempunyai harga yang lebih tinggi. Variasi awal yang matang membolehkan anda menikmati buah tomato yang lazat seawal 3 bulan selepas bercambah. Mereka lebih suka jenis tomato awal untuk rumah hijau.
  • Baik pengangkutan dan kualiti komersial buah-buahan. Tomato dewasa mesti mempunyai kulit yang padat, yang membolehkan mereka diangkut dalam jarak yang jauh. Di kawasan utara terpencil, harga pengeluaran awal jauh lebih tinggi daripada di tempat penanaman.
  • Peningkatan hasil. Hasil panen yang dihasilkan dari pelbagai melibatkan pulangan kos yang dilaburkan dalam penanamannya dan penerimaan pendapatan tambahan.
  • Kekebalan terhadap banyak jangkitan tomato. Jika pelbagai mempunyai gen rintangan penyakit, maka jangkitan tidak berlaku oleh jangkitan. Mereka lebih suka jenis yang mempunyai beberapa gen tersebut.

Related  Tapestry untuk anggur di negara ini dengan tangan mereka sendiri

Tomat dibezakan oleh pelbagai jenis dan kacukan. Sangat sukar untuk memilih tomato untuk menanam di rumah hijau. Penerangan mengenai yang terbaik untuk arahan penggunaan yang berbeza ditawarkan.

Jenis tomato terbaik untuk rumah hijau

Hybrid Beautiful Lady F1

Hibrid Indah Lady F1 dianggap sebagai salah satu tomato terbaik untuk Siberia di rumah hijau. Ini adalah pelbagai moden domestik, yang dicipta oleh firma “Ilinichna”. Ia menggabungkan ketahanan terhadap tekanan. Tuaian awal masak. Pengumpulan tomato pertama adalah mungkin dalam 95 hari selepas kemunculannya. Berus awal dibentuk lebih daripada 7-8 daun, dan mereka ganti setiap 1-2 helai. Tomato mesti dibuat satu batang. Ketumpatan duduk 3 tomato setiap persegi. m. Berus membentuk sehingga 7 buah buah berjajar yang beratnya kira-kira 120 g, dagingnya sangat enak. Genus termasuk gen yang tidak dapat dipengaruhi oleh beberapa penyakit berbahaya: virus, fusarium fusarium dan kladosporium. Tuai dari satu belukar boleh melebihi 4.5 kilogram.

Hybrid F1 of Kostroma

Hybrid F1 of Kostroma, yang diperolehi oleh firma “Gavrish”, sering digunakan dalam cadangan sebagai tomato terbaik untuk Ural di rumah hijau kerana gabungan satu set parameter yang diperlukan. Ia mempunyai kebolehsuaian yang tinggi untuk mengubah keadaan di rumah hijau. Tanaman pertama masak pada 106-109 hari dari bercambah. Ia membentuk buah-buahan rata-rata seberat hingga 140 g. Genus ini termasuk dalam varieti, yang membolehkan tumbuhan tidak dijangkiti dengan banyak penyakit, termasuk yang disebabkan oleh fusarium dan kulat cladosporium, VTM. Satu tumbuhan boleh memberi lebih daripada 4.5 kilogram buah.

Titanic F1

Sekiranya anda memerlukan tomato manis untuk rumah hijau, maka pemimpin yang jelas di antara mereka adalah hibrid Titanic F1. Diperolehi oleh syarikat tempatan “Ilinichna”, ia menonjol antara yang lain dengan gabungan buah-buahan besar sehingga 200 g dengan kualiti rasa yang sangat baik. Buah pertama boleh dituai 113 hari selepas bercambah. Ovari yang terbentuk dengan baik dalam keadaan rumah hijau yang buruk. Cenderung membentuk anak tiri, yang mengurangkan jumlah kerja untuk menjaga tumbuh-tumbuhan. Tomato rumah hijau daripada pelbagai Titanic mengumpul jumlah rekod gula (6% atau lebih), mempunyai warna merah menarik kulit dengan warna merah jambu. Tumbuhan mempunyai gen yang tidak boleh dijangkiti penyakit virus, spora fusarium fusarium dan cladosporium. Di samping itu, pelbagai toleransi jangkitan dengan nematoda akar, tanpa mengurangkan hasil.

Pelbagai jenis tomato untuk rumah hijau

Hybrid Kohava F1

Hybrid Kohava F1 melepasi pelbagai jenis tomato awal untuk rumah hijau. Ia mempunyai jenis semak belukar yang tidak menentu, ia mempunyai kegelapan yang sangat, membentuk buah masak pada 85-90 hari dari pembentukan tunas. Buah bulat sehingga 180 g berwarna merah jambu dan mempunyai kulit yang padat. Hasil dalam budaya diperluas boleh 30 kilogram per meter persegi. Pelbagai adalah kebal terhadap jangkitan virus yang menyebabkan gelung dan daun kuning berpusing, spora jamur fusarium dan kladosporium, dan juga untuk akar nematoda.

Related  Astilba yang tidak bersahaja tumbuh luar biasa

Hybrid F1 Bersola

Hybrid F1 Bersola tergolong dalam kumpulan tomato terberat untuk rumah hijau. Mempunyai tumbuhan penentu dengan penanda buku yang tebal. Cepat dituangkan buah-buahan, 90 hari selepas kemunculan mula memancarkan buah-buahan kira-kira 100-150 g. Ia dibezakan oleh imuniti kepada banyak penyakit rumah hijau yang umum, pembentukan ovari dalam keadaan yang tidak membosankan. Buah mempunyai struktur padat dan tahan terhadap pengaruh mekanikal, oleh itu boleh diangkut pada jarak jauh tanpa kehilangan kualiti. Berat sehingga lebih daripada 7.5 kilogram per meter persegi.

F1 F1 Hybrid

F1 F1 Hybrid – pelbagai jenis tomato baru untuk rumah hijau, yang dicipta oleh agrofirm “Ilinichna”. Ia dicirikan oleh precocity (tomato masak hingga 100 hari dari pembentukan benih) dan tanaman utama bersatu. Disifatkan oleh penanda buku bertindan berus buah-buahan. Berus buah-buahan 3 awal diletakkan setiap satu atau dua daun, dan baki sisanya bertentangan dengan daun. Menanam 3 tomato setiap persegi. m, ia terbentuk satu batang. Mereka boleh ditanam tanpa pasynkovaniya. Jenis percikan berus mudah dibenamkan hingga 9 tomato merah berbentuk merah dengan jisim lebih dari 100 gram. Pulpa mempunyai rasa manis dan masam yang harmoni. Hibrid ini termasuk gen yang memungkinkan untuk tidak dijangkiti dengan jangkitan virus tomato, tidak terjejas oleh kulat genus Cladosporium dan Fusarium, hama nematoda. Pada satu tomato masak lebih dari 4.5 kilogram buah.

Varieti tomato untuk rumah hijau – video

Teknologi tomato yang semakin meningkat di rumah hijau – video

Prinsip umum menanam tomato dalam rumah hijau – video