KentangPenanaman tanaman memerlukan penjagaan yang betul untuk tuaian masa depan. Penyakit kentang boleh menyebabkan kerosakan yang serius jika langkah-langkah yang diperlukan tidak diambil dalam masa yang singkat. Apakah penyakit yang dihadapi oleh petani dan bagaimana untuk menangani mereka?

Bagaimana untuk menangani phytophthora pada kentang? Punca penyakit

Kentang dahsyat kentangPenyakit yang paling popular adalah penyakit kelmarin. Kelazimannya tidak bergantung kepada rantau ini. Kekalahan penyakit ini mengurangkan hasil kentang sebanyak 50-70%.

Dalam gambar itu, kelemikian kentang yang lewat – agen penyebabnya memberi kesan kepada ubi hingga ke tahap yang lebih tinggi, tetapi penyakit itu juga muncul di bahagian atas. Oleh sifatnya, agen penyebabnya adalah organisma seperti cendawan, tahan suhu dari 1 hingga 30 darjah. Spora masuk ke dalam tanah, selepas itu mereka memukul ubi. Jangkitan boleh berlaku semasa menuai – spora dari permukaan tanah dipindahkan ke ubi. Jangkitan berlaku melalui sebarang kerosakan mekanikal. Syarat-syarat terbaik untuk pembangunan pertikaian adalah kelembapan.

Lentoforosis atas kentangMengapa daun menjadi kuning? Salah satu sebabnya ialah phytophthora. Manifestasi visual adalah penampilan bintik coklat pada daun dan batang. Pada bahagian belakang helaian boleh membentuk plak, sama dengan sarang labah-labah. Pada ubi – bintik-nekrosis berwarna perang coklat. Penyakit ini hampir mustahil untuk disembuhkan jika tumpuan telah berkembang, oleh itu langkah-langkah utama perjuangan adalah pencegahan.

Bagaimana untuk menangani phytophthora pada kentang? Beberapa langkah untuk pencegahan dan rawatan penyakit ini telah dibangunkan:

 1. Kentang dimusnahkan dengan penyakit habis-habisanSebelum menaiki pesawat:
 • Perkara utama ialah membuang umbi-umbian yang terjejas dari bahan benih, yang menjadi sumber utama penyakit untuk tanaman masa hadapan. Bahan penanaman harus sepenuhnya mematuhi semua piawaian.
 • Adalah penting untuk memilih tempat yang betul untuk menanam tanaman.

Beri perhatian: tempat penanaman tidak sepatutnya di dataran rendah, ia adalah baik untuk mengering selepas curah hujan! Kelembapan bertakung menyumbang kepada perkembangan phytophthora:

 • Fikirkan tentang tapak penanaman tanaman lain – kentang boleh dijangkiti daripada tomato yang juga terdedah kepada penyakit ini.
 • Sekiranya terdapat taman sayur-sayuran orang lain di dekatnya, ia patut memberi perhatian kepada fakta bahawa tiada katil dengan tomato.
 • Adalah disyorkan untuk menanam ubi sebelum menanam.
 • Rawatan khas diperlukan dengan persiapan khas. Phytophthora “tidak menyukai” tembaga, jadi ia lebih baik dibangunkan dalam tanah yang miskin dalam unsur kimia ini.
 1. Melawan phytophthora semasa musim yang semakin meningkat:
 • Adalah disyorkan untuk merawat tanah terhadap jangkitan dan jangkitan mungkin. Jangan tunggu kemunculan gejala – gunakan racun kulat.
 • Penanaman rabung yang tinggi mengurangkan kemungkinan jangkitan pada belukar kentang.

Rawatan pencegahan tidak masuk akal, jika penyakit mental telah terbentuk.

Pemprosesan kentang dari phytophthors perlu dilakukan dengan bantuan bahan kimia 1-2 kali setiap musim. 2 minggu sebelum penuaian, perlu mengeluarkan tops secara kimia – ini akan melindungi ubi dari pencemaran semasa penuaian.

 1. Semasa dan selepas menuai:
 • Adalah disyorkan bahawa hasil panen dituai tidak lebih dari 14 hari selepas kematian puncaknya.

Sekiranya semasa musim panas hujan lebat, kelembapan dapat mempromosikan pembangunan phytophthora – penuaian harus lebih cepat, tetapi tidak semasa hujan.

 • Jika tanaman basah untuk pelbagai sebab – pastikan pengudaraan yang baik untuk membuat ubi kering sepenuhnya.
 • Sebelum anda menuai tuaian di peti besi, pergi ke sana – anda perlu mengenal pasti dan mengeluarkan ubi yang dijangkiti.

Related  Bila dan bagaimana untuk memindahkan currant?

Tekanan kulit hitam: kaedah pencegahan penyakit

Tekak hitam pada kentangSalah satu penyakit yang paling kerap adalah kudung hitam atau rhizoctonia. Patologi ini mempunyai pelbagai pengedaran yang menghairankan. Agen kausatif adalah kulat, yang menyebabkan kehilangan kelembapan umbi. Tanda-tanda kehadiran penyakit muncul pada peringkat kentang berbunga. Pembangunan patologi yang terbaik berlaku pada suhu + 16 +18 darjah, kelembapan – 70%. Berbeza dengan phytophthora, tahap membahayakan kudung bergantung kepada beberapa faktor:

 • jumlah kulat di dalam tanah;
 • kualiti benih;
 • jenis penanaman – ketumpatan pengaturan semak kentang;
 • keadaan pertumbuhan kentang;
 • jenis tanah – jangkitan berkembang dengan baik pada loam;
 • Perkara yang paling penting ialah tahap keasidan tanah optimum yang bertepatan dengan indeks ideal untuk pembangunan ubi kentang.

Ubi kentang melanda dengan kudungKudung mempengaruhi semua bahagian belukar dan ubi:

 1. Pada ubi, kudung itu diwujudkan dalam bentuk bintik, mesh nekrosis, yang berkembang dalam cuaca panas. Pendalaman dan lubang terbentuk dalam keadaan kelembapan berlebihan.
 2. Tumbuh boleh membusuk – kesan “kayu busuk”.
 3. Batang tumbuhan yang terjejas oleh penyakit ini boleh menjadi lebih rendah daripada yang lain.
 4. Dalam cuaca basah dan panas, batang “batang putih” dibentuk.

Dalam sesetengah kes, kerosakan kepada anak benih mungkin, kerana benihnya mati sebelum mencapai permukaan tanah. Tahap kemudaratan penyakit ini: 10 hingga 40% dari tumbuhan yang binasa, pada skala perindustrian – kudung jauh semakin memburukkan kehadiran hasilnya.

Penyakit kentang dan memerangi mereka memerlukan langkah tegas – pertama sekali, pencegahan. Perlu dipertimbangkan bukan sahaja bagaimana dan bagaimana merawat tanah, tetapi juga untuk menanam kentang.

 • Adalah lebih baik untuk menanam kentang di tempat di mana sebelum mereka tumbuh: flaks, rai, canola, jagung, rumput-perennials.

Ia tidak digalakkan untuk menanam selepas kubis, bit, labu, tomato, semanggi. Budaya-budaya ini menyumbang kepada perkembangan kudung hitam. Rotasi tanaman merancang adalah ukuran agroteknik utama kawalan penyakit. Perkembangan moden dibenarkan untuk membangunkan jenis yang menunjukkan ketahanan terhadap penyakit ini.

 • Adalah disyorkan untuk menggunakan agen kimia – untuk merawat dengan fungisida. Peperangan kimia dianggap kaedah yang paling menguntungkan dan berkesan. Adalah mungkin untuk memproses kedua-dua bahan benih dan tanah.

Related  Memenuhi jenis musim panas yang diuji pada pokok apel Medunitsa

Terdapat banyak jenis kudung, tetapi kaedah memeranginya adalah serupa.

Virus L-kentang: kaedah memerangi

Virus Tembakau Daun TembakauMengapa kentang memutar daun? Penyebab fenomena ini dapat berfungsi sebagai virus berputar daun, yang dapat menghancurkan dari 20 hingga 70% dari panen kentang. Penyakit aphids yang menyebarkan patogen disebarkan. Perkembangan penyakit menyumbang kepada cuaca basah. Gejala adalah:

 1. Kilang itu tumbuh terang, dan daun atas semak belukar.
 2. Daun menjadi rapuh dan kuat.
 3. Bahagian belakang lembaran menjadi putih-keperakan.

Memerangi penyakit ini memerlukan penyingkiran lengkap kentang yang dijangkiti dari benih dan tanaman yang dituai, kerana jangkitan berterusan di dalam ubi. Langkah pencegahan utama adalah penanaman semak tanah dan kentang dengan cara dari aphids, yang membawa jangkitan.

Ring rot: gejala dan kaedah perjuangan

Ring rotPenyakit biasa yang memberi kesan kepada semua bahagian tumbuhan. Tanda-tanda yang paling biasa kehadiran penyakit ini merosakkan daun dan meremukkan bahagian dalam umbi. Tanda-tanda visual boleh dilihat pada peringkat tumbuhan tumbuhan. Perkembangan penyakit itu menghalang tangkapan kemungkinan mendapatkan kelembapan, yang mana ia dapat diperhatikan.

Untuk menjangkiti kilang atau ubi yang sihat adalah mudah. Ejen kausatif mudah hibernates dalam kentang yang dijangkiti, dan benih boleh dijangkiti sambil memotong ubi dengan pisau. Kentang yang terjejas adalah sukar untuk membezakan secara visual dari sihat, terutamanya jika patologi kurang berkembang – cukup untuk memotong ubi itu untuk melihat kekuningan cincin dan pembentukan reput yang teruk.

Kaedah perjuangan:

 1. Memenuhi semua peraturan putaran tanaman.
 2. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan puncak dalam masa.
 3. Sebelum menanam, perlu mengeringkan bahan benih – selama 2 minggu pada suhu sekurang-kurangnya +15 darjah.
 4. Selepas pengeringan, perlu mengenal pasti bahan yang terjejas.

Pelbagai penyakit kentang (gambar), keterangan dan rawatan yang diterangkan di atas, memerlukan pencegahan yang tepat pada masanya.

Related  Cara-cara non-tradisional tumbuh timun – dalam botol, karung, tong

Cara menangani kudung dan penyakit kulat lain – video