astersBunga aster bermata panjang mekar pada musim luruh, menghiasi taman bunga. Kilang itu tidak aneh, jadi tidak ada kesukaran untuk membesarkannya. Astra boleh disemai dengan biji langsung ke tanah atau menanam benihnya, maka berbunga akan datang lebih cepat. Anak benih tumbuhan yang tumbuh di rumah memerlukan sedikit pengetahuan tentang merawat pucuk muda. Dengan tidak mematuhi teknologi pertanian, tumbuhan muda boleh menjadi sakit dan mati, yang sering berlaku di kalangan penanam yang tidak berpengalaman. Pertimbangkan secara terperinci keseluruhan proses penanam benih yang tumbuh di tingkap rumah: dari menanam benih untuk mendarat di jalan.

Bila hendak menabur asters pada anak benih?

Ia adalah perlu untuk menyemai benih asters tepat pada masanya, kerana benih yang terlalu banyak menjadi lebih buruk, dan kemudian menyemai benih tidak masuk akal. Benih-benih yang baik dan baik untuk aster boleh didapati dari biji segar, tahun lepas, yang disemai dari akhir bulan Mac hingga dekad kedua bulan April. Penaburan kemudiannya telah dijalankan terus ke dalam tanah ke tempat pertumbuhan yang kekal.

Menanam benih aster dari benih

Untuk menyemai, kita perlukan:

  • Kotak dengan ketinggian sekurang-kurangnya 5 cm;
  • Sekeping kaca, dimensi yang sesuai dengan kotak;
  • Tanah dari bumi, humus dan pasir dalam perkadaran yang sama;
  • Abu kayu;
  • Perlite;
  • Larutan permanganat kalium;
  • Pek dengan biji aster.

pembasmian kuman tanah dengan permanganat kaliumRamai orang bertanya kepada diri sendiri: bagaimana untuk menanam benih aster yang baik? Agar bunga bertambah kuat, perlu menanam benih pada mulanya di tanah yang berkhasiat. Ia boleh dilakukan oleh mana-mana tukang bunga secara bebas: campuran humus, tanah taman dan pasir dalam bahagian yang sama, dikukus dalam ketuhar atau dandang berganda, dan tambah abu kayu dari pengiraan segelas abu pada campuran baldi. Dalam tanah siap pakai, ia berguna untuk menambah perlit, yang meningkatkan pengudaraan tanah dan membolehkan akar anak benih berkembang dengan lebih baik.

Related  Satu elemen berguna – carob

penyediaan tanahKotak plastik atau kayu untuk anak benih dipenuhi dengan tanah yang disediakan, sedikit dipadatkan dan banyak ditumpahkan dengan kalium permanganat.

Benih mesti dirawat dengan mana-mana racun sebelum penanaman. Ini adalah ubat yang paling berkesan terhadap penyakit kulat, yang sering menjejaskan anak benih aster di tingkap rumah.

Di dalam tanah membuat kudis cetek (sehingga 2 cm) dan meletakkan benih aster. Kemudian mereka dituangkan ke atas tanah, tetapi tidak melebihi 2 mm. Jarak antara alur harus 2-5 cm.

Penanam berpengalaman menasihati menanam benih aster dengan pasir berketumpatan 0.5 cm tebal, yang akan membantu mengelakkan penumpahan air dan perkembangan penyakit “kaki hitam”.

Tanaman ditutup dengan sekeping kaca, yang menghalang penyejatan lembapan cepat.

Pucuk Astra muncul selama 5-10 hari, selepas itu kaca dikeluarkan dari kotak. Anak benih dipindahkan ke ambang tingkap dengan pencahayaan yang baik, tetapi suhu tidak boleh melebihi 15 ° C. Ini adalah keadaan penting apabila menanam anak benih di rumah, jika tidak ia akan meregang.

Apabila pengeringan kering, tanah dibasahkan dari semburan dengan air suam. Adalah penting untuk tidak keterlaluan dan tidak menuangkan tumbuhan, sebaliknya anak benih boleh dilanda kaki hitam. Sebaik sahaja tanda-tanda pertama penyakit ini ditemui, pucuk berpenyakit itu segera dikeluarkan dengan sekeliling bumi kecil. Lubang ditutup dengan tanah dan menumpahkan tempat ini dengan larutan fungisida.

Pickling sprouts aster

menanam benihProsedur ini perlu dijalankan apabila 2-3 daun asli muncul dalam benih aster. Komposisi tanah semasa pemindahan tidak sepatutnya berbeza, tetapi sudu tambahan baja mineral kompleks ditambah ke tanah yang disediakan. Untuk mengagihkan baja sama rata, tanah dicampur dengan sempurna.

Pot atau kaset diisi dengan tanah dan sedikit dipadatkan supaya tanah selepas pengairan tidak diselesaikan dengan kuat. Tongkat di tengah periuk dibuat oleh alur di mana akar anak benih diletakkan dengan bebas. Sebuah tumbuhan dengan sistem akar sangat bercabang dibuat untuk mencubit. Benih semasa pemindahan dimakamkan di dalam tanah, tetapi tidak lebih daripada 1 cm dari daun cotyledonous.

Related  Dan adakah anda mempunyai artichoke yang unik di atas katil?

benih aster dalam pasuTanah di sekitar kuman dipadatkan supaya tidak dibasuh dengan air semasa pengairan.

Setiap pot perlahan-lahan ditumpahkan dengan air suam, dan anda perlu air dari pinggir periuk, secara beransur-ansur bergerak ke pusat. Adalah penting untuk memastikan bahawa air tidak mendapat daun tumbuhan. Anak benih yang dimeteraikan, asers terdedah kepada tempat yang terang, menghalang cahaya matahari langsung. Suhu optimum untuk aster ialah + 20 ° C

Penjagaan selanjutnya benih aster tidak rumit. Apabila tanah kering di dalam periuk, anak benih disiram dengan air suam, dan tidak perlu untuk memberi makan jika tanah pada mulanya diproses dengan baja mineral.

Pembajaan mineral tambahan untuk tumbuh-tumbuhan akan diperlukan jika penanaman ditunda kerana cuaca sejuk. Apabila tumbuh-tumbuhan aster membentuk 4-5 daun, anak benih perlu secara beransur-ansur menjadi panas di udara segar, di mana periuk dibawa keluar ke jalan di tempat yang sedikit gelap.

Video: penjagaan aster