Keserasian tumbuhan di taman!Sesetengah tumbuh-tumbuhan yang sempurna wujud bersama di antara mereka sendiri, yang lain – yang berada di permusuhan. Jika anda menanam beberapa tumbuhan yang tidak menyukai satu sama lain, maka panen akan berkurangan dengan ketara. Apabila menanam tumbuhan serasi di taman, anda boleh mendapatkan hasil yang lebih tinggi, mencapai pertumbuhan yang pantas dan berbunga mewah, melindungi tanaman sayur-sayuran dari perosak dan penyakit.

Apakah kelebihan keserasian tumbuhan di taman?

Terima kasih kepada kesesuaian tumbuhan di taman anda akan mendapat peluang:

  • penggunaan rasional kawasan plot;
  • penempatan bersama sayur-sayuran dari kematangan yang berlainan;
  • Makan sayur-sayuran segar dari kebun anda untuk sepanjang musim;
  • Penggunaan pengaruh yang memberi manfaat kepada tumbuhan yang berbeza antara satu sama lain.

Bagaimana untuk menentukan kesesuaian tumbuh-tumbuhan di taman?

Tumbuhan yang sesuai di tamanContoh terbaik kesesuaian tumbuhan di taman adalah bawang dan wortel. Bawang melindungi wortel dari lalat lobak, dan wortel melindungi bawang dari lalat bawang. Jiran yang baik akan menjadi wortel untuk tanaman sayur-sayuran lain: kacang, radishes, bawang putih, tomato dan salad. Tidak sihat dengan anise dan dillnya.

Basil membantu mencegah jangkitan dengan kekacang. Ia juga memberi manfaat kepada produktiviti kekacang mereka berhampiran dengan timun, radishes, jagung manis, kentang, sawi dan bayam. Tetapi dengan kekacang dan bawang putih, kacang-kacangan tidak berkesudahan.

Peas berasa hebat di kawasan kejiranan dengan wortel, lobak, timun, lobak, salad dan pasli. Ia tumbuh buruk berhampiran wormwood.

Biji belukar yang ditanam di sebelah terung akan melindungi mereka dari kumbang Colorado, dan thyme akan mempercepat pertumbuhan mereka.

Kutu bumi tidak akan menyentuh kubis, jika saderi tumbuh di dekatnya. Dari ulat ulat, Dill akan menyelamatkan kubis. Di samping itu, ia akan meningkatkan rasa. Jika anda menanam borage ubat di sebelah kubis, maka siput tidak menyentuhnya. Kupu-kupu kubis akan terbang di atas katil kubis dengan sampingan jika salad tumbuh di atasnya. Untuk menakutkan serangga dari kubis akan membantu rosemary, sage dan pudina.

Related  Bagaimana cara menanam pokok alpukat di rumah dari batu

Jiran ideal untuk kentang adalah kacang. Dia akan menakutkan kumbang Colorado untuk menenun tanah dengan nitrogen. Jika kawasan dengan kentang dikelilingi oleh nasturtium, marigolds, ketumbar atau tansy, kumbang Colorado akan menjauhkan diri dari itu. Kombinasi yang baik dengan radishes kentang, kembang kol, jagung dan salad. Kentang itu tidak suka kejiranan dengan bunga matahari, saderi, tomato dan terung.

Penuaian timun akan meningkat, jika anda menanam saderi, kacang, bit, salad, jagung dan kacang di dekatnya.

Jagung berbeza sikap yang mesra untuk kebanyakan tanaman sayur-sayuran. Pengecualian adalah bit dan saderi.

Tomato adalah tumbuhan yang aneh dan kurang sesuai di taman. Mereka tidak suka kentang, dill, adas dan kohlrabi. Ambil kedudukan neutral berhubung dengan jagung, lobak, bawang putih, bit dan lobak merah. Mereka menguntungkan hanya melissa dan basilica: dari kejiranan dengan tumbuhan ini, tomato meningkatkan rasa mereka.

Jika anda mengambil kira keserasian tumbuh-tumbuhan di taman apabila menanam, taman akan sentiasa menggembirakan anda, dan jiran-jiran akan iri dengan penuaian anda.

Video mengenai perancangan pendaratan campuran