Sudan RoseRosella, mallow Venetian, bunga para firaun, bangkai Sudan adalah nama-nama umum untuk Hibiscus sabdariffa, yang kita kenal sebagai karkade. Baru-baru ini, kelopak merah kering tumbuhan yang indah ini mula mengimport ke negara kita dan kita mengenali minuman yang telah diketahui di banyak negara. Di Mesir, karkade adalah minuman kebangsaan, dan ditanam di skala perindustrian di Sudan (bahan mentah yang berkualiti tinggi), India, Mexico, Thailand, China, Sri Lanka dan pulau Jawa. Menjual kelopak kering, cangkir calyx dan kembang sepatu dan pada berat badan, dan dibungkus dalam beg berwarna-warni atau beg pembuatan bir yang mudah.

Permohonan Sudut Mawar

Dalam kebiasaan kita melihat kelopak merah tumbuhan ini, sejenis teh manis dan asam harum disediakan, yang boleh diminum dalam keadaan panas dan sejuk. Beberapa orang tahu bahawa mereka menggunakan Sudanese meningkat bukan sahaja dalam bentuk teh dan broths, ia boleh membuat jem, jeli, kompos, jem, membuat tincture atau koktail dari kelopaknya. Batang, tunas muda, daun dan kelopak bunga ditambah kepada salad, hidangan pertama dan kedua sebagai sayur-sayuran. Kelopak sodden yang tersisa selepas teh mabuk tidak akan berlebihan, kerana ia mengandungi banyak vitamin, antioksidan dan bahan antiseptik. Tumbuhan ini memberikan tenaga tubuh, mengawal tekanan, menguatkan dinding pembuluh darah, meningkatkan penglihatan, dan secara umumnya di Timur dianggap “penawar untuk semua penyakit.”

Teh dari Sudan RoseDan demi alasan carcade itu menanggung epithet “bunga firaun”. Menurut legenda, ratu Mesir Cleopatra tidak hanya minum sebiji kembang sepatu, tetapi selalu mandi dari sana. Diduga dia memberikan kulitnya satu teduh tembaga yang unik. Ia begitu atau tidak, kita tidak lagi tahu, tetapi sezaman kita mula menggunakan sifat sihir bunga ini dalam kosmetologi:

  • dengan masalah kulit muka, kelopak direndam digunakan dalam bentuk topeng pembersihan;
  • apabila bengkak di sekeliling mata menggunakan kimpalan Sudan yang naik, membungkusnya dalam kantong kasau;
  • masalah rambut berminyak membantu menyelesaikan penggosok secara berkala dari kelopak, yang mengurangkan rembesan sebum.

Related  Kebun Igor Liadov adalah keajaiban, yang boleh dilaksanakan untuk semua orang

Penanaman kaum Sudan meningkat di rumah

bunga-bunga Sudan meningkatBagi pencinta tumbuhan rumah, serta minuman yang enak dan sihat dan kosmetik semulajadi, anda boleh menanam bunga ini indah di rumah. Di tapak semaian taman dan di kedai-kedai “segala-galanya untuk kebun-kebun” tidak mungkin dapat bertemu dengan keratan yang bercambah atau anak pokok bunga raya. Oleh itu, kita perlu menanam Sudanese naik sendiri. Kemudian, dari kilangnya yang halus, ia akan dapat menuai keratan, memajukannya dengan cara biasa, iaitu. merendam dalam stimulator pertumbuhan dan menanam di tanah atau pasir di bawah balang kaca.

Biji boleh ditulis di Internet atau, lebih mudah, untuk mencari mereka dalam pakej yang dibeli dengan karkade. Rendam mereka, dan setelah munculnya kembangan yang lembut, tanam dalam periuk kecil, yang mana tumbuhan tumbuh akan perlu diganti oleh bekas yang lebih besar (satu tab sehingga 100 liter). Tanah untuk menembak muda perlu disediakan cahaya. Cara yang paling mudah ialah membeli satu pakej bahan buatan tanah siap untuk pokok renek hias, termasuk daun dan kuda, gambut, pasir dan humus. Apabila tumbuh-tumbuhan tumbuh dan berkembang (sehingga dua meter tinggi), ia ditransplantasikan ke dalam periuk dengan tanah yang lebih berat, dan jika periuk itu membolehkan, dan tidak ada kemungkinan menanam semula bunga, maka hanya tuangkan tanah baru.

Merawat kecantikan Sudanese buatan sendiri

bunga-bunga Sudan meningkatBunga bunga bercambah sangat menyiram dan menyiram cahaya, tetapi tidak sinar matahari langsung, dan tidak bertolak ansur dengan draf. Dengan perubahan suhu atau draf, tumbuhan yang berikutan membuang bunga, yang, dengan cara itu, akan muncul dalam 5 tahun selepas penanaman. Rasanya selesa pada suhu kira-kira + 20 ° C (pada musim sejuk ia berada di atas + 15 ° C, dan pada musim panas sehingga 25 ° C). Dengan kekurangan kelembapan, tip daun kering, dan ini boleh dielakkan dengan menyembur dengan air. Dalam semak belukar dewasa, jika perlu, anda boleh memotong mahkota, yang meliputi luka dengan lilin taman. Perawatan untuk Sudan meningkat juga dalam pemakanan tumbuhan, terutamanya semasa pertumbuhan, dengan baja bakteria cair. Sapukan mereka mengikut arahan pada pakej.

Related  Rahsia bibit saderi yang semakin meningkat

Sudut Sudan terdedah kepada penyakit tertentu (kanser bakteria, anthracnose) dan menderita perosak (aphids, labah-labah hama). Dalam sesetengah kes, semburan dan rawatan dengan persediaan khas atau pemusnahan fizikal serangga membantu, tetapi dalam kes-kes yang sukar, tumbuhan terbunuh.

Sudan meningkat dan sifatnya yang menakjubkan (video)