sulfat tembaga berkulit dengan pokok kapurMana-mana peminat musim panas yang berpengalaman tahu bahawa pokok buah-buahan atau hiasan memerlukan perlindungan tambahan kulit dari selesema, terbakar dan perosak. Whitewashing pokok dengan limau dengan vitriol tembaga adalah prosedur yang paling penting, yang mudah dilakukan sendiri. Tugas utama adalah dengan betul memilih proporsi bahan kimia yang akan memberi kesan yang baik kepada pokok tersebut.

Manfaat kapur kapur kapur dengan vitriol tembaga

Selalunya, tukang kebun yang tidak berpengalaman mempunyai pendapat yang salah bahawa pemutihan pokok dilakukan dengan tujuan estetik. Memang, pokok-pokok putih yang ditanam dengan rapi kelihatan lebih cantik, tetapi limri dan tembaga vitriol untuk whitewashing melindungi kulit dari sekurang-kurangnya tiga faktor yang tidak baik:

 1. Terbakar. Pada musim sejuk, sinaran matahari dapat dilihat dalam salji salji, yang menyebabkan kulit pokok itu terbakar.
 2. Perubahan suhu. Di luar musim, suhu udara pada waktu malam dan pada siang hari sangat berbeza, itulah sebabnya keretakan boleh muncul pada kulit.
 3. Perosak. Serangga dan larva mereka mudah dikesan dalam korteks selepas musim sejuk, dan penembusan mereka dihalang oleh penggunaan komposisi kimia.

Pengeringan kulit – fenomena yang kerap selepas mencacah komposisi kimia. Untuk mengelakkan penjajahan parasit, adalah penting untuk merawat kawasan tersebut dengan sulfat besi atau tutup dengan tanah liat.

Penyediaan penyelesaian

penyediaan penyelesaian kapur dengan tembaga sulfatTerdapat sekurang-kurangnya dua resipi yang paling berkesan untuk campuran kapur kapur dengan tembaga sulfat. Penyelesaian yang betul dicairkan mendapat warna biru terang dan menyerupai krim masam krim tebal. Noda yang berlebihan, yang terbentuk selepas mengotorkan batang, menunjukkan ketumpatannya yang tidak mencukupi.

Resipi 1

Untuk 10 liter air, 2 kg kapur dan 250 g tembaga sulfat diambil. Komponen tambahan akan menjadi 1 kg tanah liat dan 0.5 kg kotoran lembu. Komponen digabungkan dalam urutan sewenang-wenang dan bercampur-campur sehingga seragam.

Related  Arahan untuk menggunakan Enzhio racun serangga

Resipi 2

Larutkan 2.5 kg limau dan 0.5 kg sulfat tembaga dalam 8 liter air. Tambah 200 g gam pertukangan kepada jisim yang terhasil. Untuk kecekapan yang lebih besar, mana-mana ejen kawalan serangga boleh ditambah kepada penyelesaiannya.

Tentunya semua orang tahu cara membubarkan vitriol tembaga untuk mencelupkan dengan betul: serbuk biru diaduk dalam air sehinggalah sepenuhnya dibubarkan. Lime perlu dipadamkan terlebih dahulu dan menambahnya dalam bentuk yang dibubarkan. Lime slak yang siap dijual di kedai, bagaimanapun, ia tidak mempunyai reputasi yang terbaik. Apabila menyediakan penyelesaian di rumah, gunakan sarung tangan perlindungan dan kacamata yang akan menghalang bahan kimia daripada memasuki mata dan kulit tangan. kapur kering terbabasProses pelindapkejutan berlaku beberapa jam sebelum pemutihan pokok yang dirancang dengan kapur dengan tembaga sulfat.

Untuk 1 kg kapur tepung atau lumpy, 2 liter air diambil. Kapur perlu ditambah secara beransur-ansur ke air, kacau dengan kayu sehingga jisim homogen diperolehi. Sebelum menggabungkan dengan tembaga sulfat, campuran harus ditapis.

Lukisan kerja

pemandulan pokok pada awal musim bungaPokoknya dipukul 2-3 kali setahun di bawah keadaan cuaca yang menggalakkan. Whitewashing musim gugur dilakukan pada bulan November, apabila hujan akan berlalu, dan suhu akan menjadi negatif. Sebagai komponen utama penyediaan campuran pada musim luruh, hanya kapur yang boleh digunakan. Satu kapur pokok dengan kapur dengan vitriol tembaga pada musim bunga harus dilakukan sebelum munculnya serangga. Vitriol tembaga mempunyai harta disinfektan dan meneutralkan aktiviti perosak, yang, dengan munculnya musim bunga, bergerak ke pokok.

Pemutihan pokok muda, ditanam di tanah baru-baru ini, perlu ditangguhkan ke musim depan. Cara alternatif untuk mengubati kulit boleh menyembur dengan campuran Bordeaux 3% yang mempunyai kesan yang lebih lembut.

Whitewashing dengan vitriol tembaga memerlukan penyediaan awal pokok. Seluruh prosedur dijalankan dalam lima peringkat:

 1. Tutup batang dengan filem. Penyelesaiannya hendaklah hanya di batang, bukan oleh!
 2. Kosongkan batang kulit kayu, lumut dan lichen. Pembersihan dilakukan dengan spatula pembinaan dan berus dawai.
 3. Membersihkan kulit dengan campuran Bordeaux atau larutan sulfat tembaga (3%) dengan menyembur.
 4. Menaikan luka besar pada kulit, menggunakan var kebun atau popper tanah liat.
 5. Gunakan larutan dengan sikat cat dalam dua lapisan. Saiz berus dipilih bergantung pada diameter batang. Pokok-pokok besar harus teliti melepaskan garpu. Anda boleh menggunakan senapang semburan, tetapi untuknya kos campuran akan lebih besar.

Related  Teknologi popular untuk menoreh pokok buah-buahan

pemotongan ketat batangProses ini akan berjaya dan hasilnya akan kekal jangka panjang, jika anda tahu dengan tepat berapa banyak sulfat tembaga ditambah kepada kapur. Lebihannya akan membakar kepada kulit pokok, jadi ia harus lebih sedikit kapur.

Memasak campuran Bordeaux

bahan-bahan untuk mencukur pokokCampuran Bordeaux adalah larutan sulfat tembaga dalam susu kapur (kapur kunyit dengan air). Bahan siap mempunyai kepekatan yang lebih rendah, berbeza dengan campuran untuk mencelupkan. Permohonan penyemburan melegakan pokok dan tumbuh-tumbuhan dari penyakit kulat dan bakteria. Campuran disediakan mengikut resipi berikut:

 1. Tembaga sulfat – 300 g.
 2. Lime – 450 g.
 3. Air – 10 liter.

Keadaan utama yang perlu dipatuhi apabila menyediakan penyelesaian itu adalah pematuhan perkadaran dan konsistensi, jika tidak, campuran akan menjadi terlalu tertumpu atau tidak berkualiti. Pengenceran setiap bahan kimia akan memerlukan jumlah air yang sama – masing-masing 5 liter. Vitriol tembaga, kemudian kapur dibiakkan dalam air dalam bekas yang berlainan. Larutan pertama dicurahkan ke dalam kedua dan diaduk dengan sudu kayu. Campuran Bordeaux yang digunakan dalam beberapa jam pertama selepas memasak. Penyimpanan dalam ware besi tidak dibenarkan.

Dalam campuran Bordeaux, larutan sulfat tembaga dituangkan ke dalam susu kapur. Jangan ubah urutan!

Putih kapur dengan sulfat tembaga dan limau – video