Untuk masa yang lama saya ingin menanam tumbuhan mawar, mekar sepanjang musim panas. Beritahu saya, bagaimana dengan betul menanam bunga itu dan menjaga ia?

Mawar di bawah tanah, yang berkembang sepanjang musim panas, wajar mendapat pengiktirafan dan kasih sayang dari para penjual bunga. Lagipun, semak semacam itu bukan sahaja akan menghasilkan bunga yang unik, dengan bantuannya mudah dan mudah untuk menghiasi lorong-lorong, gazebos, kurungan. Mawar di bawah tanah boleh mengukuhkan tanah di tempat di mana hakisan dibangunkan dan tidak akan membenarkan mereka membasuh tanah di bunga yang terletak di lereng semasa musim hujan.

mawar di pagar

Ciri-ciri am

Secara umum, mawar penutup tanah dibahagikan kepada 5 jenis:

 • Besar dengan pucuk yang tersebar (lebar semak adalah lebih daripada 1.5 m, ketinggiannya adalah sehingga 50 cm);
 • Kecil dengan pucuk yang tersebar (lebar semak adalah sehingga 1.5 m, ketinggiannya adalah kira-kira 30 cm);
 • Besar dengan pucuk cawangan (lebar belukar melebihi 1.5 m, ketinggian – lebih daripada 1 m);
 • Kecil dengan pucuk cawangan (lebar belukar 1.5 cm, ketinggian sehingga 1 m);
 • Semak besar tumbuh lurus.

mawar putih

Semua lima jenis bunga mawar tanah mempunyai ciri-ciri umum:

 1. Kehadiran semak besar dengan banyak pucuk sisi, manakala lebar mawarnya lebih tinggi daripada ketinggiannya.
 2. Semen belukar itu berkembang panjang dan sangat berlimpah.
 3. Bersama dengan sejumlah besar perbungaan terdapat juga banyak jisim hijau (risalah).
 4. Pertumbuhan pantas pucuk sisi.
 5. Mereka tidak takut membeku, semak tahan penyakit.
 6. Tidak memerlukan penjagaan khas dan “potongan rambut” yang berhati-hati.

Ciri pendaratan

bunga ros

Apabila memilih tapak untuk menanam bunga mawar, perlu diingat bahawa mereka tergolong dalam tumbuhan yang menyukai cahaya, jadi katil rendang untuk mereka bukanlah tempat terbaik. Ia tidak mungkin untuk mencapai mekar panjang dari mawar. Walau bagaimanapun, pancaran sinar matahari langsung berbahaya bagi spesies ini, kerana ia akan menjadi penyebab kelelahan.

Tempat yang paling sesuai ialah di barat atau tenggara di tapak ini, yang terletak di dais, dan ketika menanam semak muda harus diletakkan di sudut.

Juga perlu mengambil kira bahawa bunga ros mawar tidak suka kelembapan tinggi dan keasidan tanah, serta tanah berpasir.

Related  Apa yang kita tahu tentang pokok pistachio dan bagaimana ia tumbuh

Masa terbaik untuk penanaman mawar adalah musim luruh, manakala pucuk perlu sedikit dipendekkan. Tetapi jika musim sejuk biasanya terlalu sejuk, lebih baik menanamnya pada musim bunga untuk pemeliharaan belukar. Apabila penanaman musim bunga, pemangkasan anak benih akan lebih “sukar”: pada pukulan yang kuat, biarkan 2 buah ginjal, pada buah pinggang yang lemah – 1 buah pinggang.

Untuk memudahkan penjagaan lanjut untuk mawar, sebelum menanam tapak harus dibersihkan dari rumput, dan selepas penanaman, baris harus ditutupi dengan habuk papan atau filem.

Mawar tumbuhan bawah tanah boleh sama ada berturut-turut (kedalaman barisan harus melebihi panjang sistem akar sebanyak 20 cm), atau secara individu (diameter lubang – 50 cm, kedalaman – 70 cm).

Apabila memercikkan tanah, taburkan dengan bahagian-bahagian dan setiap bahagian bumi harus disiram, lapisan atas tanah harus dibuang, sekali lagi adalah baik untuk air semak yang ditanam dan tanah itu. Dengan pertumbuhan tembakan muda 5 sentimeter, bersihkan mawar dari tanah dan tutup dengan mulsa.

Arahan penjagaan

mawar penutup tanah merah

Apabila menjaga mawar tanah, sudah cukup untuk mematuhi beberapa peraturan mudah:

 1. Penyiraman. Menjalankan dengan tegas pada waktu pagi dengan pengeringan lapisan atas tanah sebanyak 4 cm.
 2. Baja. Mawar diberi makan hanya semasa musim tumbuh (Cytovit, Agricola) dan pada musim gugur (baja potash). Apabila cukup berbunga untuk merobek mawar pudar.
 3. Pemangkasan. Sekiranya menanam memberikan jarak yang mencukupi di antara semak (supaya mereka tidak bercampur-campur), mimbar penutup tanah tidak memerlukan pemangkasan.
 4. Perlindungan terhadap fros. Bahawa dalam musim sejuk yang kurang salji, pokok renek tidak menjadi beku, mereka harus dilindungi lagi. Mawar rendah mawar boleh dilapisi dengan lapnika atau meregangkan filem pada bingkai kawat. Semak paling tinggi juga meliputi, tetapi sebelum ini, pucuk ditumbuk, dan bilet juga berkepul di bawahnya sehingga mawar tidak terletak di atas tanah.

Related  Pupuk ayam sebagai baja untuk tomato dan timun

Untuk maklumat lanjut tentang penanaman mawar tanah, lihat video