Saya telah menanam tomato untuk dijual dalam masa yang lama di rumah hijau. Dan pada tahun ini saya memutuskan untuk mengembangkan pelbagai saya dan timun tanaman. Anak benih ditanam dalam periuk, tetapi tidak semua akar semasa pemindahan. Beritahu saya, bilakah lebih baik menanam benih timun di dalam rumah hijau supaya ia tidak hilang?

Cucumber adalah peminat besar panas, jadi untuk mendapatkan tuaian awal atau, sebaliknya, untuk mempunyai sayur-sayuran hampir sepanjang tahun, mereka perlu tumbuh di rumah hijau.

pemindahan

Sebelum anda memindahkan anak benih timun kepadanya, anda mesti terlebih dahulu mengembangkannya, dan juga menyediakan rumah hijau yang sangat. Apabila tumbuh benih, lebih baik untuk menanam benih terus ke dalam periuk berasingan, kerana timun tidak bertolak ansur dengan proses pemindahan dengan baik.

Penyediaan tanah dan keadaan untuk benih yang semakin meningkat

penyediaan rumah hijau

Rumah kaca disyorkan untuk disediakan dari musim gugur. Untuk ini anda perlukan:

  1. Sepenuhnya menyingkirkan sisa-sisa tumbuh-tumbuhan dari musim terdahulu dan keluarkan lapisan atas tanah (sehingga ketebalan 5 cm), di mana terdapat pertikaian pelbagai penyakit.
  2. Baki tanah (dan tumpang tindih rumah kaca) harus dirawat dengan tembaga sulfat.
    Baja dengan baja segar, potash dan baja fosforik (25 g / 40 g / 40 g setiap 1 meter persegi)
    Gali keluar.

Sekiranya ia tidak mungkin untuk menyediakan rumah hijau pada musim gugur, anda boleh melakukan ini pada musim bunga sebelum menanam benih timun. Tetapi dalam kes ini, bukannya baja segar, anda perlu menggunakan humus, dan juga menambah baja nitrogen.
Ladang-ladang di bawah benih timun menjadikan ketinggian 25 cm.
Lokasi rabung bergantung kepada saiz rumah hijau dan keinginan petani trak, perkara utama adalah untuk memastikan bahawa timun mempunyai akses tanpa hambatan semasa penuaian.

Bilakah anda boleh menanam benih di dalam rumah hijau?

apabila menanam benih timun

Anak benih timun ditanam di rumah hijau kira-kira pada umur satu bulan dengan kehadiran 4 risalah. Tetapi ia juga perlu mengambil kira suhu tanah dan rumah hijau itu sendiri. Tanam benih hanya selepas tanah telah menghangatkan dengan baik, dan suhu di rumah hijau akan menjadi 18 darjah Celcius.

Menanam benih

penanaman benih timun

Untuk mengelakkan penyakit benih, sebelum menanam lubang harus dituangkan larutan kalium permanganat, selalu dalam bentuk yang hangat, dan tambah kompos.
Pasu dengan pucuk timun mesti terlebih dahulu diturunkan ke dalam bekas air. Jadi bumi akan basah dan apabila anak benih disita itu tidak akan rosak. Sebarkan anak benih dalam telaga siap, tuang dan tutup.

Untuk mendapatkan penuaian yang murah hati, benih timun tidak boleh diletakkan berdekatan, supaya semak mempunyai ruang untuk pembangunan percuma.

Jarak optimum antara anak benih harus sekurang-kurangnya 35 cm, dan jarak baris adalah 90 cm. Memandangkan timun adalah budaya keriting, seseorang harus segera menjaga sokongan untuk belukar. Untuk melakukan ini, dari akar belukar timun mengikat tali ke bahagian paling atas rumah hijau, dan 2 meter dari paras tanah menarik sepasang tali dalam bentuk grid.
2-3 hari selepas pemindahan belukar muda perlu untuk mengikat dengan sokongan, dan kemudian ketatkan ia sekitar jari-jari regangan. Sekali belukar mencapai ketinggian 30 cm, ia adalah perlu untuk prischipnut. Di tepi bulu mata untuk keluar helaian 4 dan bunga yang lebih rendah pucuk dan seterusnya 4-6 prischipnut apa-apa cara bahawa pada setiap baki satu janin di tengah-tengah batang – 2 ovari, dan di atas – 3 timun.

Video mengenai kehalusan menanam benih timun di dalam rumah hijau