Raspberry rosewood PhotoKekasih berkebun dan kebudayaan yang luar biasa mungkin berminat dengan raspberry raspberry, yang mempunyai banyak nama yang berlainan.

Budaya ini kadang-kadang dipanggil:

  • Raspberry Tibet disebabkan oleh sumber-sumber semula jadi asalnya di Himalaya.
  • Rosalyn – nama ini telah ditangkap di negara-negara Baltik, dari mana tumbuhan lancar bermigrasi ke lintang kami.
  • Strawberry raspberry – untuk buah aroma yang sedia ada.

Raspberry merah jambu (rosewood), walaupun nama dan berbuah aktif, dianggap lebih hiasan daripada budaya buah.

Rupa dan tumbuh-tumbuhan raspberry raspberry

Rosaceous raspberry tumbuh seperti semak semak, ketinggian pucuk adalah dari 60 cm hingga 1.5 m, bergantung kepada keadaan dan penjagaan. Daunnya lembut hijau, dentata, beralun, sangat cantik.

raspberryPembungaan berkekalan dalam bunga putih yang besar, mempunyai diameter sehingga 4 cm. Pembungaan bermula pada bulan Jun dan tidak berhenti sehingga musim luruh lewat, bunga-bunga itu terus berkembang di sebelah buah berry yang masak.

Buah-buahannya adalah karang cerah, sangat besar, ada yang mencapai diameter 3 cm (kira-kira saiz walnut), menunjuk ke atas, jangan sembunyi di bawah dedaunan dan ketara dari jauh.

Secara umum, kebanyakan musim, roseberry raspberry adalah semak belukar yang indah dihiasi dengan bunga dan buah-buahan, pertama berwarna hijau muda, kemudian berwarna merah terang lembut.

Keindahan semacam itu, yang tumbuh di pagar atau di rumput, menarik penampilan semua orang yang lewat.

Kekurangan raspberry raspberi turut hadir, yang membataskan kepentingan dalam pembiakannya:

  1. Pertama, ini adalah rasa tidak jelas beri, yang tidak dapat dibandingkan dengan raspberi sebenar.
  2. Kedua, semak belukar itu sangat berkilauan. Spin dalam bentuk menyerupai semak merah jambu atau rosehip dan tumbuh bukan sahaja pada cawangan, tetapi juga pada bahagian belakang dedaunan. Adalah disyorkan untuk menghampiri beliau hanya dengan sarung tangan dan pakaian kerja tertutup, untuk mengelakkan calar.

Related  Perniagaan Strawberry di negara ini atau bagaimana untuk membuat wang pada strawberi

Menanam raspberi merah jambu

Rosolistnaya raspberry – tumbuhan ini tidak terlalu menuntut, tetapi ada peraturan untuk penjagaan perlu diketahui.

Menanam raspberry merah jambu dihasilkan pada musim luruh sebelum bermulanya fros. Apabila tarikh tanam musim bunga, kadar survival jauh lebih teruk.

penanaman raspberry raspberryKilang itu lebih suka tempat terbuka di bawah matahari dan kawasan subur. Pada tahun-tahun awal, memerlukan pengairan yang lebih baik sehingga tanaman ditanam sepenuhnya.

Menanam raspberi, perlu diingat bahawa, seperti semua raspberi, ia melipatgandakan pesat oleh pucuk akar. Dia harus diberi tempat di mana raspberi tidak mengganggu tumbuh-tumbuhan lain atau penanaman pagar, menggali jauh ke dalam logam bumi atau lembaran batu tulis, yang tidak dapat ditembusi oleh akar. Di tempat pertumbuhan semulajadi, raspberi dianggap tumbuhan rumpai untuk pertumbuhan pesatnya.

Memandangkan semak berduri kuat, mereka boleh ditanam di sepanjang pagar. Cawangan tebal, berdaun tidak membenarkan orang, tetapi juga anjing dan kucing, memasuki taman. Boleh ditanam di semak yang berasingan di rumput atau di kawasan yang tidak ada tumbuh-tumbuhan lain.

Sekiranya anda tidak mahu raspberi merah jambu rosak untuk mengambil terlalu banyak ruang, mereka meletakkannya dalam laras atau periuk yang luas dan dikebumikan di tempat yang tetap.

Tanaman pertama muncul pada tahun ketiga hingga keempat selepas menanam semak di dalam tanah.

Sebelum memutuskan untuk menanam raspberry merah jambu, ingat bahawa jika ia tumbuh, maka ia juga akan menjadi sukar untuk membawanya keluar seperti raspberry hitam atau biasa. Tumbuh-tumbuhan dipulihkan dari akar yang tinggal di dalam tanah.

Merawat raspberi merah jambu

Perawatan untuk raspberry rose merah jambu adalah dalam merumput, melonggarkan cetek dan menyiram dalam cuaca yang sangat kering. Untuk memastikan bahawa lapisan atas tanah tidak kering, disyorkan untuk menyembur tanah, terutamanya dalam tumbuh-tumbuhan jarang tumbuh kecil.

Kilang itu tidak memerlukan tempat perlindungan musim sejuk, akar-akar musim sejuk di mana-mana fros.

Semasa musim luruh dan musim sejuk, semua batang mati, pada musim bunga mereka boleh dipotong dengan teliti dan dibakar. Jangan lupa bahawa anda perlu bekerja di sarung tangan, kerana duri dan pucuk mati tidak kehilangan kelenjar mereka.beri raspberry

Related  Kami tumbuh di plot kami semak buah gumi

Raspberry dengan cepat tumbuh, mula berkembang dan menanam buah-buahan yang ditanam pada tahun ini.
Penuaian dilakukan semasa ia masak. Beri berair, tetapi tidak mempunyai rasa tertentu. Kanak-kanak disyorkan kerana ia tidak menyebabkan alahan.

Di tempat kosong bersama buah-buahan lain, bau strawberi diperkenalkan ke dalam kesesakan dan kesesakan. Boleh digunakan bersama-sama dengan currant atau buah-buahan lain.

Di negara-negara timur, buah-buahan raspberi merah jambu disamakan dengan sayur-sayuran dan digunakan dalam salad dengan tomato, garam dan lada.

Untuk tujuan komersial, buah-buahan tidak digunakan kerana pengangkutan yang rendah.

Raspberry pinky – video