anak benih bungaUntuk memastikan bahawa pada musim panas taman ini harum dengan pelbagai warna, perlu untuk menjaga bahan penanaman terlebih dahulu. Banyak spesies tumbuhan, kedua-duanya dan tahunan, tidak boleh ditanam terus dari biji. Mereka sudah ditanam dengan semak-semak kecil.

Penyediaan untuk menanam bunga untuk anak benih

Pada peringkat pertama adalah perlu untuk mengetahui bunga mana yang ditanam oleh anak benih. Kebanyakannya adalah benih kecil dan lemah, yang boleh mati di kawasan terbuka di bawah pengaruh pelbagai rumpai.

Ini termasuk:

 • Lobelia;
 • Petunia;
 • Delphinium;
 • Ageratum;
 • Asters dan banyak lagi

Seterusnya, anda perlu mengetahui bila untuk menanam bunga pada anak benih.
Sebagai peraturan, masa ini bertepatan dengan akhir musim sejuk atau permulaan musim bunga. Maklumat yang lebih terperinci boleh didapati pada pembungkusan tumbuhan terpilih, di mana ia dilaporkan pada masa pemindahan, memilih di tempat tetap dan beberapa aspek penting untuk menanam tumbuhan. Sesetengah jenis bunga memerlukan penanaman terdahulu, contohnya, cengkeh Shabo, Lobelia. Penanaman benih bunga pada bulan Januari disebabkan oleh tempoh percambahan dan perkembangan benih yang panjang.

Di peringkat seterusnya adalah perlu untuk menyediakan benih, tanah dan bekas untuk anak benih bunga yang semakin meningkat.

bunga dengan foto

Penyediaan benih untuk penanaman

Penanam berpengalaman mencadangkan menyediakan biji benih untuk penanaman. Dari pelbagai penyakit, ia dikehendaki selama 10 – 12 jam untuk merendam bahan terpilih dalam larutan potassium permanganate yang lemah.

Untuk percambahan awal, benih boleh direndam (mengikut arahan) dalam larutan zirkon atau epin.

stimulator pertumbuhan tumbuhan

Ramai penanam dengan benih membuat prosedur stratifikasi. Untuk melakukan ini, biji bunga direndam dalam air selama kira-kira 12 jam. Seterusnya, hidangan dengan biji dibuang ke tempat yang sejuk untuk masa yang sama. Kemudian bekas sekali lagi dimasukkan ke dalam bilik, kemudian ke dalam peti sejuk dan sebagainya sehingga percambahan benih. Pakar berpendapat bahawa dengan cara ini tumbuh-tumbuhan walaupun di peringkat embrio memperoleh imuniti untuk kemungkinan perubahan suhu.

Menyediakan tanah untuk menanam bunga

Tanah hidupTanah untuk bunga benih juga tidak biasa. Bagi pemula, anda boleh membeli campuran yang disediakan di kedai, sebagai contoh, “Tempat Hidup”.

Tetapi lebih baik untuk menyediakan tanah itu sendiri. Untuk melakukan ini, campurkan:

 • 1 bahagian pasir;
 • 2 bahagian kompos;
 • 2 bahagian tanah yang kotor;
 • 3 bahagian gambut.

Sebelum menyemai benih bunga pada benih, campuran yang disediakan, serta benih, mesti dibasmi kuman. Untuk melakukan ini, seluruh tanah tertumpah dengan larutan kalium permanganat yang lemah dan benar-benar mengeringkan bumi.

Related  Rosaceous raspberry – kecantikan berduri

Agar benih dapat menembusi dengan cepat, menanamnya disyorkan dalam tanah yang sedikit sejuk (sehingga 20 ° C -22 ° C).

Penyediaan bekas untuk penanaman benih bunga

Pada masa ini, di kedai khusus terdapat banyak pilihan kontena yang berlainan bagi anak benih bunga yang semakin meningkat. Sebagai peraturan, mereka semua agak besar dan mendalam. Untuk mengisi tangki tersebut memerlukan sejumlah besar tanah. Sesetengah penanam yang lebih suka memilih untuk menggunakan benih untuk pembenihan:

 • cawan atau cawan boleh guna;
 • bekas dari produk;
 • bekas yoghurt dan keju kotej;
 • potong ke pakej tinggi susu yang diinginkan dan kefir.

Sekiranya peralatan makanan digunakan, ia mesti dicuci daripada sisa makanan yang mungkin. Adalah penting untuk diingat bahawa di bahagian bawah mana-mana bekas mestilah menjadi lubang untuk mengalirkan cecair yang berlebihan.

bekas untuk anak benih

Sebelum mengisi bumi dalam bekas, perlu membuat sistem saliran. Untuk melakukan ini, lapisan pasir atau tanah liat berkembang dengan tinggi tidak lebih daripada 1 cm diletakkan di bahagian bawah kotak bunga.

Ia tidak perlu mengisi tanah di dalam tangki ke pinggirnya. Adalah dinasihatkan untuk meninggalkan 1 cm atau 2 cm Tempat ini akan diperlukan untuk menyiram biasa dan jika perlu menambahkan tanah. Tanah di dalam bekas untuk benih harus padat padat, supaya apabila menyiram ia tidak runtuh dan tidak ketinggalan tepi pinggan mangkuk.

Teknologi menanam benih bunga

Sebelum menyemai bunga pada anak benih, tanah di dalam bekas yang disediakan mestilah disiram dengan baik. Sekiranya peraturan ini tidak dipatuhi, maka, sebelum kemunculan, cecair tambahan diperlukan, dan apabila menyiram, mungkin merosakkan tumbuh-tumbuhan atau benih yang tidak matang yang tidak mempunyai masa untuk naik.

Di tanah basah, alur-alur atau lubang kecil harus dibuat jika stok tanam cukup besar. Dalam lubang ini, benih dijatuhkan untuk 2 hingga 3 keping dan ditaburi dengan tanah. Sekiranya bahan benih sangat kecil, seperti di Lobelia, maka ia telah dicampur dengan pasir dan hanya sekadar dituangkan ke permukaan bumi.

mini-rumah hijauSeterusnya, pinggan dengan anak benih harus ditutup dengan polietilena atau diletakkan sepenuhnya dalam beg plastik, jika dimensi permit dimensinya.

Dengan pendekatan ini, mikroklimat khas dibuat di dalam bekas pendaratan, yang tidak membenarkan pengurangan suhu yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan dan pengeringan tanah. Harian memantau fogging filem. Jika titisan cecair besar terkumpul di atasnya, anak benih perlu berventilasi. Terdapat dua cara untuk melakukan ini:

 • Pusingkan pakej ke bahagian lain dan bungkus penanaman benih bunga.
 • Buka bungkusan dan berikan tanah dan bahan penanaman sedikit (20 – 30 minit) untuk bernafas.

Sekiranya benih belum meningkat, dan tanahnya sangat kering, maka ia disyorkan untuk melembapkannya dengan menggunakan penyembur. Anda tidak boleh menghidu benih bunga dari penyiraman, kerana ini akan menyebabkan kerosakan dan kematian tumbuhan.

Tempatkan bekas dengan anak benih di ruang yang diperuntukkan. Adalah dinasihatkan bahawa tiada bateri berhampiran kontena dan tiada sinaran langsung cahaya matahari jatuh pada mereka. Adalah mustahak untuk menanam benih bunga tahunan di balkoni yang hangat. Jika ini tidak berlaku, maka anda boleh membuat rak khas di tingkap sedikit di atas paras bateri (jika tingkap tidak pergi ke sebelah cerah). Jika tidak, anda boleh menganjurkan tapak semaian di sudut bilik yang terang. Suhu dan pencahayaan yang optimum ditunjukkan pada pakej dengan biji.

Related  Di mana dan bagaimana persimmon tumbuh: ciri-ciri budaya dan penanamannya

PencahayaanJika anak benih tidak cukup diterangi, disarankan agar lampu yang dipasang di atasnya digunakan selama beberapa jam sehari. Sememangnya, isu ini mesti dijaga terlebih dahulu. Lampu optimum optimum pada LED dengan spektrum yang paling besar.

Kebanyakan tukang kebun lebih suka menanam benih di rumah hijau di atas plot. Untuk melakukan ini, benih tumbuhan ditanam di sepanjang rabung hautouse pada awal April dan menjaga mereka mengikut semua peraturan yang ditetapkan.
Satu-satunya perbezaan di antara kaedah rumah hijau tumbuh-tumbuhan yang berkembang dari satu negara adalah kekurangan keperluan untuk memindahkan tumbuh tumbuhan ke dalam periuk berasingan. Kelemahan kaedah ini ialah menjaga anak benih memerlukan perhatian yang berterusan dan berada di plot tanah.

Memilih tumbuhan

Apabila benih telah meningkat, dan beberapa daun nyata telah berkembang, seseorang itu perlu meneruskan ke peringkat berikutnya benih bunga yang semakin meningkat – memilih.

Untuk ini anda perlukan:

 • Untuk semua peraturan yang disebut di atas, sediakan tangki berasingan dengan tanah;
 • Sediakan alat yang diperlukan. Sekiranya tidak ada, maka anda boleh menggunakan kit manicure biasa.
 • Sediakan, sebaik-baiknya air yang hangat dan bertakung.

Menanam benih bunga dalam periuk kerja halus dan perhiasan. Dengan berhati-hati mengeluarkan akar bercambah dengan sedikit tanah, sedikit mencubit akar akar, jatuh ke dalam alur yang dibuat dalam cawan berasingan, ditaburi dengan tanah kering dan menyiram tumbuhan dari semua pihak. Dengan pendekatan ini, akar bunga akan diserap hampir sepenuhnya ke dalam tanah, tidak termasuk apa-apa kerosakan kepadanya.

anak benih di rumah hijauSesetengah penanam lebih suka memindahkan anak benih bunga tidak ke tanah kering dengan penyiraman lebih lanjut, tetapi dengan serta-merta kepada satu yang lembap. Kaedah ini sesuai untuk sistem akar yang sangat maju dan tidak memerlukan mencubit tambahan.

Related  Arahan baja zirkon untuk digunakan

Sekiranya tumbuhan terlalu lemah, maka anda tidak boleh menanam satu tanaman, tetapi kumpulan kecil. Ini tidak akan membenarkan memecahkan batang dan akan mengecualikan ketegangan yang kuat pada rimpang.

Penjagaan penanaman

Buah-buahan bunga, seperti semua tumbuhan biasa, memerlukan air yang sederhana pada masa yang sederhana, mendapatkan cahaya yang diperlukan dan, tentu saja, pemakanan yang berterusan. Di kedai botani anda boleh membeli baja yang kompleks untuk bunga benih, contohnya, Uniflor micro, Agricola.

Pembajaan pertama tanaman mesti dilakukan 2 hingga 3 minggu setelah menyemai dan kemudian dengan periodik yang sama.

Ia perlu sentiasa dipantau untuk penampilan tanda-tanda kejadian anak benih. Yang paling berbahaya untuknya ialah “kaki hitam”.

Sebagai peraturan, penyakit ini berlaku apabila tanah sangat terik dan suhu ambien terlalu tinggi.

Tanda-tanda penyakit benih “kaki hitam” adalah:

 • Perubahan warna akar bercambah pada coklat;
 • Penipisan batang tumbuhan;
 • Penurunan tajam dalam warna cerah daun.

Dalam kes pengesanan tanda-tanda awal penyakit:

 • Segera keluarkan tumbuhan berjangkit dari bekas;
 • Masukkan bekas dengan benih pasir kering dan kapur;
 • Rawat tanah dan tumbuh-tumbuhan dengan penyelesaian asas.

Satu lagi musuh penting bunga benih adalah cendawan bubuk.

Tumbuhan yang terjejas oleh penyakit ini:

 • Mereka berbeza dalam kelengkungan batang;
 • Penampilan pada kepingan plak putih;
 • Daun yang jatuh.

Untuk menyingkirkan penyakit itu, gunakan penyelesaian asas atau penyelesaian soda, diperkaya dengan kalsium.

Untuk mengelakkan penyakit bibit bunga, adalah perlu untuk menyembur secara berkala tumbuhan dan tanah di sekelilingnya dengan larutan potassium permanganate yang lemah.

Untuk menanam benih bunga yang mencukupi, ia akan mengambil banyak masa dan usaha. Anda boleh membeli bahan penanaman siap sedia di kedai botani, tetapi dalam kes ini tiada siapa yang akan bersalah membeli bukan apa yang anda mahukan.

Video: semua mengenai bunga yang semakin meningkat