granul bajaTanda utama kekurangan nutrien mineral adalah penampilan lecuran marginal pada daun, kegelapan dan lipatan mereka. Ini bermakna bahawa tumbuhan memerlukan baja kalium.

Bersama dengan fosforus dan nitrogen, kalium bertindak sebagai salah satu unsur utama tumbuhan mineral tumbuhan, tetapi tidak seperti mereka itu bukan merupakan bahan penyusun zat organik. Ionic bentuk kalium dalam bentuk garam larut, terdapat di dalam sel tumbuhan, di dalam sel sap.

Di bahagian penting tumbuhan muda, kalium jauh lebih besar daripada yang sama, tetapi wakil-wakil spesies yang lebih tua. Jika kalium tidak cukup dalam medium budaya di pucuk muda, maka ada satu proses penyelamatan (kitar semula nutrien akibat pengaliran keluar kalium dari kilang lama kepada badan-badan muda, hal berkembang berkembang).

butiran kaliumBaja kalium adalah sejenis baja mineral yang meningkatkan ciri rasa dan kualiti tanaman dusun dan kebun. Penggunaannya meningkatkan imuniti dan menyediakan tumbuhan dengan penentangan terhadap penyakit. Potassium melindungi tumbuhan dari pelbagai jenis perosak dalam bentuk kumbang kecil, ulat, serangga. Dengan penggunaan baja kalium di tanaman taman dan taman terdapat ketahanan terhadap sejuk, mereka lebih mudah untuk bertolak ansur dengan keadaan cuaca yang berubah-ubah.

Bagaimana untuk memohon baja kalium untuk timun, dalam keadaan pertumbuhan rumah hijau?

timunTimun adalah berkaitan dengan jenis pematangan awal tanaman sayur-sayuran. Dalam keadaan rumah hijau, timun berkembang lebih cepat, dan boleh menghasilkan tanaman hampir sepanjang tahun. Seperti tumbuhan atau tanaman tanaman lain, timun memerlukan pembajaan.

Oleh kerana sistem akar mereka tidak tahan terhadap kekurangan nutrien, ini boleh mengakibatkan kehilangan sebahagian daripada tanaman. Oleh itu, perlu membuat baja yang perlu dalam waktu di tanah, sedangkan pentingnya baja kalium sangat besar.

Sebelum memulakan pemakanan semua tumbuh-tumbuhan, disyorkan untuk terlebih dahulu mencuba kesan baja di beberapa semak. Selepas 2-3 hari, anda perlu menyemak semak timun yang diberi makan dengan baik. Sekiranya pertumbuhan mereka bertambah baik, maka proporsinya dikekalkan dengan baik, dan mungkin memperkenalkan baja potash ke dalam tanah ke semua pokok renek yang masih ada.

Cucumber tidak bertolak ansur dengan kekurangan dan kekurangan kalium. Tanda pertama kekurangan kalium adalah penampilan tepi hijau yang terang di sepanjang pinggir daun. Ketepuan yang terlalu banyak dengan kalium menyebabkan penampilan pada daun berwarna kuning mozek dan pengurangan jumlah magnesium.

Untuk mengelakkan ini, perlu mengetahui bagaimana untuk memohon baja kalium kepada timun dalam pertumbuhan rumah hijau mereka.

Perancangan jumlah topi rumah hijau teratas bergantung kepada penyediaan tanah di rumah kaca pada musim gugur dan musim bunga.

tanahBerdasarkan amalan soda dan penyelidikan hortikultur, kilang baja terus timun di tanah kurang bersedia hendaklah dijalankan hanya pada musim panas dari 3 hingga 5 kali, dengan jangka masa yang lebih kurang sama atau atas permintaan dari semak tertentu.

Dengan tanah yang disenyawakan di rumah hijau pada musim bunga atau musim luruh, hanya dua pembenihan tambahan dilakukan:

  • Sebelum belukar timun mula berkembang. Dachniki untuk menyediakan baja kompleks ini (dalam 10 l air telah berkata: mullein cecair atau burung najis – 0.200 kg, super fosfat – satu sudu teh, kalium sulfat – 1 sudu kecil ..). Dengan bahan sedemikian, tumbuh-tumbuhan disiram di bawah akar dengan boleh menyiram.
  • Sebelum permulaan berbuah. Baja tukang kebun menghabiskan masa mereka semasa pembentukan ovari. Untuk melakukan ini, gunakan baldi 10 liter air dan 150 gram mullein, dan juga menambah satu sendok makan nitrophos.

tanah
Sekiranya mullein tidak hadir, ia mungkin menggunakan teh biasa yang rumput dari akar yang dicincang halus, menjengkelkan, dan menggiling. Ia ditegaskan selama 5 hari, maka ia digunakan pada tanah dalam 3 l / m32. Pupuk kalium untuk timun juga boleh digunakan dalam bentuk kalium klorida. Anda boleh menggunakannya jika terdapat rumah hijau terbuka.

Anda perlu tahu bahawa penggunaan klorin tidak wajar untuk timun. Kalium klorida tidak digunakan secara langsung untuk menanam tumbuhan, tetapi jauh sebelum itu, semasa penyediaan tanah musim luruh. Sebelum pendaratan timun di dalam tanah, hujan akan dibasuh dengan klorin dari tanah, meninggalkan kalium, berguna untuk timun.

Yang paling sesuai dan optimum untuk baja ini untuk timun, tanpa mengira kedudukan pendaratan (atau dapur rumah hijau taman) ialah penggunaan kalium sulfat. Dalam cara lain ia dipanggil kalium baja sulfur (ia mengandungi 50% kalium). Ia mempunyai bentuk serbuk kristal dengan warna kelabu atau warna putih tulen yang mudah larut dalam air. Perkara yang paling penting ialah ia tidak termasuk klorin.

Pengenalan baja mineral dalam perkadaran yang diperlukan bergantung pada penyediaan tanah musim bunga dan musim gugur. Sebelum menggunakan baja berasaskan kalium, anda perlu mengetahui ciri-ciri tanah dan keperluan timun dalam nutrien. Keperluan untuk menggunakan solekan untuk timun ditunjukkan oleh warna daun mereka dan keadaan sistem akar.

Baja Potash untuk tomato

tomatoUntuk penanaman tomato, baja mineral seperti kalium klorida dan kalium sulfat (kalium sulfat) digunakan.

Kebanyakan penduduk musim panas menggunakan kalium sulfat sebagai baja kalium untuk tomato kerana ia tidak mempunyai klorin. Ia boleh digunakan dengan pakaian atas tomato secara langsung. Kalium klorida digunakan pada musim luruh, ketika menyiapkan tanah selepas panen.

Untuk mencapai hasil maksimum tomato, anda perlu mengetahui kadar persenyawaan yang diperlukan di dalam tanah. Biasanya pada pakej terdapat meja pada aplikasi baja untuk tomato.

Bahawa belukar tomato menerima jumlah potassium yang diperlukan, 40 g kalium sulfat per 1 m2. Penambahan tanah seperti ini akan meningkatkan hasil tomato dan melindungi tumbuhan dari daun layu.

Baja kalium untuk mawar

menyiram mawarDaripada semua jenis baja kalium untuk pembajaan pertama mawar kalium sulfat adalah baik. Dengan pemakanan semak lagi, penduduk musim panas menggunakan kalium nitrat, yang diperkenalkan ke dalam tanah semasa musim bunga pada musim bunga.

Sebelum berbunga mawar, disyorkan dengan berkala sekali selama 7 hari, membuat 15 gram kalium sulfat setiap 1 m2 tanah. Ini perlu dilakukan 3 minggu sebelum permulaan berbunga. Kemudian setiap bulan musim panas proses mesti diulang.

Mawar sangat sensitif terhadap penggunaan baja, kerana mereka perlu diperkenalkan selepas penyiraman.

Tanda-tanda kurangnya mawar baja kalium:

  • Mengurangkan bunga mawar dalam saiz.
  • Pertumbuhan lambat belukar.
  • Daun kering adalah di tepi.
  • Kurangkan daun.
  • Jatuh daun dari batang.

Memberi makan mawar, jenis baja seli. Dalam kes ini, baja potash untuk mawar boleh beralih dari superfosfat.

Baja kalium adalah salah satu baja mineral yang paling berguna untuk semua jenis tumbuhan. Hanya aplikasi langsungnya dalam bentuk sebatian dengan klorin untuk sesetengah spesies tumbuhan adalah tidak diingini. Oleh itu, perlu mengambil kira fakta ini apabila menyuburkan tanaman kebun buah-buahan.

Video tentang baja kalium