Tumbuh di taman sayur-sayuranPemula penduduk musim panas tidak selalu tahu apa yang akan menanam selepas bit atau tanaman sayuran lain untuk mendapatkan tuaian yang baik setiap tahun. Selepas berapa kali anda boleh menanam sayur-sayuran lain dan apa sebenarnya selepas panen bit dituai? Makanan lazat untuk mendarat di tapak tidak biasa dengan semua orang, jadi tukang kebun sering menghadapi masalah seperti kekurangan tuaian atau buah berkualiti rendah.

Pemula harus terlebih dahulu belajar dan mematuhi peraturan putaran tanaman. Malah, pendekatan yang betul untuk menanam tanaman sayuran banyak memberi sumbangan:

  • Memupuk tuaian yang baik.
  • Perlindungan tanaman daripada penyakit dan perosak.
  • Tanah berada dalam keadaan yang sangat baik.
  • Mengurangkan jumlah bahan kimia dan baja mineral yang digunakan.

Konsep asas dan prinsip

Jadual pembenihanPutaran tanaman adalah penggantian tanaman di taman. Untuk mendapatkan penuaian yang konsisten baik, anda perlu menggambar dengan betul pola putaran tanaman! Jika sesetengah orang berfikir bahawa mereka tidak akan dapat menampung tugas ini, maka mereka salah. Untuk merangka skema yang betul, adalah mencukupi untuk mengetahui prinsip-prinsip asas putaran tanaman, yang jelas menjelaskan sayur-sayuran yang boleh ditanam selepas tanaman

Peraturan yang paling penting: Tidak disyorkan untuk menanam tumbuhan yang sama dari keluarga yang sama, tetapi ada pengecualian. Ia juga tidak diingini untuk menanam tanaman dengan permintaan terbesar bagi nutrien di hadapan mereka yang mempunyai keperluan yang lebih rendah untuk mereka.

Pemisahan tumbuhan kepada tahap keperluan nutrien:

  • Tahap tinggi – kentang, zucchini, kubis, bayam, saderi, labu. Satu ciri putaran tanaman adalah kentang, kubis – tanaman ini boleh ditanam di satu tempat selama beberapa musim berturut-turut.
  • Tahap purata ialah timun, tembikai, lobak, terung, tomato, bit, lobak.
  • Tahap rendah – kacang belukar, bawang, radishes, salad.

Related  Di mana dan bagaimana kacang tanah berkembang

Oleh itu, apa yang perlu ditanam selepas bit boleh dikira dari senarai ini.

Budaya yang boleh ditanam selepas bit

Pada masa yang sama adalah perlu untuk memberitahu, bahawa dalam mana-mana hal, adalah perlu untuk memberikan bumi untuk berehat, dan juga untuk menyuburkan. Bit makanan adalah milik keluarga Marev. Ia bersahaja dan tumbuh dengan baik di atas tanah yang kaya dengan mineral. Keperluan utama bit adalah penyiraman yang baik.

Kentang

KentangJadi, selepas bit anda boleh menanam kentang. Ia tumbuh dengan baik di bawah mana-mana keadaan cuaca. Untuk menanam tanaman yang baik, kentang perlu ditanam di tanah longgar dengan rejim air biasa.

Bawang putih

Bawang putihSelepas bit, anda boleh menanam bawang putih. Tumbuhan ini sangat menyukai cahaya. Selalunya ia ditanam di atas katil yang berasingan, tetapi dengan kekurangan ruang, bawang putih boleh ditanam dengan tanaman lain. Jiran yang sangat baik akan menjadi strawberi, bawang, kentang, tomato, raspberi. Sesetengah bunga juga lebih suka kejiranan budaya ini – mereka adalah bunga mawar dan tulip.

Tomato

TomatoTomato juga boleh ditanam selepas bit. Sebelum menanam tomato anda perlu menyediakan tanah dengan baik, iaitu, ia perlu disenyawakan. Sebagai pakaian utama untuk tanah yang sesuai gambut, humus.

Lobak

LobakSayuran vitamin yang baik yang tumbuh dengan baik selepas bit. Wortel sangat menyukai kelembapan dan matahari, bagaimanapun, dalam jumlah yang sederhana. Ia boleh ditanam bukan sahaja selepas bit, tetapi juga tomato, timun, bawang, kubis.

Terung

TerungViolet yang indah, terung putih juga boleh ditanam jika pelopor adalah bit.

Timun, labu, zucchini

Tembikai, zucchini, labu, timunSayuran unik ini boleh ditanam selepas bit, tetapi anda mesti terlebih dahulu menyuburkan tanah.

Related  Jenis begonias dengan foto dan nama

Untuk sentiasa mendapatkan hasil tuaian yang baik, anda perlu membuat meja di mana taman itu harus dibahagikan kepada sektor dengan nama-nama tanaman yang ditanam musim ini. Dan tahun depan untuk menggunakan tip ini apabila merancang penempatan sayur-sayuran, buah-buahan, bunga.

Video mengenai putaran tanaman