Kubis kubis kupu-kupu whitingSerangga berbahaya ini membawa banyak bahaya, memusnahkan kubis. Ia berlaku sangat kerap, tetapi tidak semua orang tahu bagaimana untuk menyingkirkannya. Dalam artikel ini secara terperinci kita akan mempertimbangkan apa sup kubis, di mana ia hidup dan bagaimana untuk melawannya.

Maklumat am

Mungkin ramai yang tahu seperti kubis. Seorang dewasa (juga dikenali sebagai imago) adalah kubis putih, gambar yang terletak di bawah, saiz yang sangat besar. Ia mempunyai sayap putih dengan sudut hitam di depan, ayunannya mencapai 6 cm. Kubis yang memancarkan ulat adalah kuning-hijau, terdapat banyak titik hitam pada badan dan band di bahagian belakang. Saiznya kira-kira 4 cm.

Kubis whiting: ulatPada musim sejuk, ia berlaku dalam bentuk pupae warna hijau dengan titik hitam. Pada musim bunga, mereka sudah muncul dalam bentuk rama-rama, yang meletakkan kira-kira 200 telur pada satu masa. Mereka sangat mudah dilihat di atas kertas. Jika telur tidak dimusnahkan dengan serta-merta, maka dalam seminggu larva akan menetas, yang akan memakan daun kubis. Rama-rama mula terbang pada waktu petang, terutama aktif bersenam dalam cuaca cerah.

Apakah kerosakan yang dilakukan oleh kubis?

Bermula dengan separuh kedua musim panas, peperangan putih kubis memusnahkan penuaian. Mereka makan daun di tepi. Jika terdapat banyak larva, mereka boleh memusnahkan daging kepala, dan selepas beberapa hari dan seluruh kepala kubis.

Kitaran pembangunan paus kubis

Sebelum dewasa muncul, kubis meninggalkan beberapa peringkat:

  • Pada musim sejuk, ini adalah pupae. Mereka hibernate di atas pokok, pelbagai pokok renek atau dinding bangunan. Selepas masa yang singkat selepas pemergian individu, mereka mula meletakkan telur mereka di daun kubis. Lay betina telur mereka dari 15 hingga 200 buasir.
  • Selepas beberapa minggu terdapat ulat yang telah meleleh (proses ini berlangsung dari beberapa minggu hingga sebulan). Selepas itu, kubis kubis – rama-rama tumbuh.

Related  Varieti epal untuk Wilayah Leningrad

Pencegahan

Bermula pada bulan Julai, adalah perlu untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh daun kubis, segera memusnahkan telur. Dalam kes pengesanan kubis, segera ambil langkah-langkah untuk mencegahnya.

Langkah-langkah untuk memerangi whirl kubis

Berjuang dengan perosak boleh menjadi pelbagai kaedah, ada banyak dari mereka. Pertimbangkan yang paling berkesan. Tetapi pertama-tama beberapa petua:

  • Apabila musim bunga datang, taman itu mesti dikeluarkan dari rumput tua dan rumput, kerana rama-rama suka menggunakannya sebelum meletakkan telur.
  • Setiap hari, periksa bahagian bawah kubis, perosak tinggal di sana.
  • Segera memusnahkan pengumpulan telur kubis.
  • Pada musim luruh adalah perlu untuk menggali taman.
  • Kubis tumbuhan lebih baik awal, sebelum permulaan penerbangan kupu-kupu.

Foto KubisKaedah yang paling berkesan, seperti yang dinyatakan di atas, adalah pemeriksaan harian kubis. Ia tidak akan diperlukan untuk memeriksa tanaman jiran, kerana perosak juga boleh menyelesaikannya. Tetapi kaedah ini tidak sepenuhnya menghilangkan kubis. Ya, dan ia memerlukan banyak usaha. Terbaik dalam kes ini akan menjadi penggunaan ubat khas – racun. Untuk memusnahkan kubis kubis, terdapat banyak dana, tetapi yang paling berkesan adalah insektisida seperti Kinmiks dan Fitoverm. Mereka akan membantu untuk benar-benar membahayakan ini dan lain-lain perosak kubis.

Kinmiks

Dadah yang digunakan untuk mengawal apa-apa jenis serangga berbahaya. Rawat tumbuh-tumbuhan lebih baik dengan larutan segar racun, sama-sama melembabkan kedua-dua belah daun. Lakukan semuanya pada waktu pagi atau petang jika tiada angin. Teruskan dalam bentuk yang sedia ada adalah dilarang. Kerja adalah perlu dalam pakaian yang pasti melindungi tubuh, serta pembalut khas. Kinmiks sangat berbahaya bagi manusia, jadi amati semua langkah berjaga-jaga. Larutkan serbuk dalam 10 liter air.

Kubis dimakan dengan whortleberry kubis

Phytoverm

Satu lagi alat yang berkesan dalam memerangi perosak kebun. Kerja juga perlu jika tiada angin dan hujan, dalam pakaian pelindung. Selepas 6 jam, perosak akan berhenti menggigit kubis. Untuk 250 ml air, gunakan 2 ml larutan.

Related  Bagaimana cara mengembangkan blackberry Ruben di laman web anda?

Rawatan rakyat popular untuk memerangi whortleberry kubis

Terdapat juga kaedah rakyat memerangi kubis kubis. Kaedah ini digunakan secara meluas oleh para petani trak. Mereka lebih popular, kerana mereka benar-benar selamat untuk kesihatan dan haiwan manusia. Tetapi kaedah rakyat kurang berkesan.

  • Ambil 10 liter air, pastikan ia menjadi panas, tambah 100 gram mustard kering. Kacau dengan baik dan tekun beberapa hari. Selepas ini, cair semula dengan air, tetapi sudah sejuk, dalam nisbah 1: 1.
  • Apabila bunga apitan, adalah perlu untuk mengumpulnya, memotongnya dengan halus. Ambil 1 kg rumput, tuangkan sedikit air dan rebus selama 15 minit. Setelah sepenuhnya mendinginkan, tambah 10 liter lagi air dan taburkan kubis sekali dalam 7 hari.
  • Digunakan secara meluas dan chamomile, ia boleh didapati dengan mudah di farmasi. Ambil 1 kg rumput untuk 10 liter air. Sekatkan setengah hari, kemudian ketegangan dan tambah lagi 20 liter air dan 100 gram sabun.

Sebagai langkah pencegahan, anda boleh menyiram katil taman dengan ekstrak dari daun tomato. Kubis tidak suka bau ini. Perkara yang paling penting adalah dengan berhati-hati memeriksa daun, ini akan membantu menghalang perkembangan kubis kubis.

Berjuang dengan whortle kubis – video