Ciri-ciri penjagaan lemon bilik untuk mendapatkan buah wangi

penjagaan lemon bilikLemon bilik akan menghasilkan buah hanya dengan penjagaan yang betul dan dengan syarat kualiti benih tumbuhan telah dipilih.

Adalah penting untuk memilih periuk yang betul untuk memindahkan anak benih.

Oleh kerana lemon tumbuh sangat perlahan, sistem akarnya akan mengetuk kawasan periuk besar selama beberapa tahun. Walaupun periuk tidak membentuk benjolan pepejal bumi, limau tidak akan menghasilkan buah. Oleh itu, kilang ditransplantasikan ke dalam periuk yang ketat.

Makan

Larutan abu kayu atau biohumus cair diperkenalkan ke dalam tanah untuk merangsang aliran sap. Pembajaan semacam itu perlu dilakukan dua kali sebulan. Pada musim sejuk, anda perlu menenun tanah dengan unsur surih. Untuk pembungaan limau, kalium dan magnesium sangat penting, dan baja fosforus ditambah ke tanah untuk pengumpulan nutrien yang lebih baik dalam plat daun.

Pada musim sejuk, adalah penting untuk tidak melebihkan lemon tertutup dengan fosfat, kerana nitrat dan bahan berbahaya boleh terbentuk daripada fosforus kerana kekurangan cahaya matahari, yang terkumpul di ovari semasa berbunga.

Pada musim panas, dan terutama pada musim panas, limau memerlukan baja organik. Untuk memberi makan pada musim panas menggunakan biohumus cair, berwarna humus lembu atau infusi herba. Terima kasih kepada baja itu, limau akan tumbuh dengan cepat dan akan menanggung buah-buahan pertama yang sudah pada tahun ketiga selepas pemindahan ke dalam periuk.

Membentuk pemangkasan

Untuk meningkatkan hasil, lemon bilik terbentuk. Pemangkasan formatif dapat dilakukan dari usia lapan bulan. Sekiranya anda membentuk semak pokok lemon, cubitkan pucuk sampingan tumbuhan muda. Mereka akan melambatkan pertumbuhan mereka dan memberi peluang untuk melarikan diri. Dengan pembentukan ini, semua cawangan yang tumbuh di dalam mahkota terputus, dan yang lebih rendah dipotong untuk mendapatkan batang yang kosong.

Adalah sangat penting untuk meninggalkan sekurang-kurangnya lima plat daun pada “pokok” itu. Mereka terkumpul dalam diri nutrien, berkat lemon lebih mudah untuk memindahkan pemangkasan.

Apabila membentuk limau dengan semak belukar di atas pucuk pusat, maka limau mula berkembang luas. Cabang yang tumbuh di dalam belukar dikeluarkan.

Mana-mana pemangkasan yang anda gunakan, dua tahun pertama hanya membentuk daun lemon yang berdaun. Cabut semua peduncle. Jika tidak, kilang muda akan menghabiskan banyak tenaga pada pembentukan ovari pertama, dan pada masa akan datang buahnya akan menjadi kecil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector