rawatan kentang terhadap perosakIa agak sukar untuk menghilangkan kumbang Colorado tanpa menggunakan alat khas. Pencerobohan perosak bermula pada musim bunga, dan penanam sayur berpengalaman dinasihatkan untuk menggunakan dadah dari kumbang Colorado yang sudah ada pada peringkat ini. Parasit ini boleh memusnahkan keseluruhan tanaman kentang.

Perosak kentang – kumbang kentang Colorado

larva kumbang kentang ColoradoPerosak dewasa adalah kumbang kira-kira 1 cm. Ia mempunyai jalur hitam ciri-ciri pada kulit. Ancaman besar terhadap tanaman bukan sahaja orang dewasa, tetapi juga larva parasit ini. Parasit mampu bertahan dalam tempoh musim sejuk – perosak dewasa menyelinap ke dalam tanah dan kembali ke kehidupan aktif hanya pada musim bunga.

Larva kumbang Colorado tidak dapat bertahan musim sejuk dan mati pada frosts pertama. Berlepas dari hibernasi, kumbang mampu mengatasi lebih dari 1 km sehari untuk mencari makanan. Ia umumnya dipercayai bahawa kumbang Colorado hanya boleh makan daun kentang, tetapi pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Perosak menyumbangkan semua tumbuh-tumbuhan spesies Solanaceae – lada, tomato, ubi kayu, dan sebagainya. Tetapi mereka mewakili bahaya paling besar tepat untuk pucuk kentang yang muda. Baca sama mengenai kumbang May di laman web kami!

perosak kentangSepanjang kitar hayatnya, satu kumbang betina membentangkan kira-kira 500 telur dalam kepingan kecil sebanyak 20 keping masing-masing. Ancaman terbesar diwakili oleh penularan serangga perosak dari telur ini. Pengembangan larva berlangsung sekitar 3 minggu, selepas itu mereka bersembunyi di bawah tanah untuk pupation lanjut. Tetapi 3 minggu ini biasanya cukup untuk memusnahkan keseluruhan tanaman.

Menghadapi kumbang Colorado dengan bahan kimia

Yang paling berkesan dalam mengawal perosak adalah persediaan kimia dari kumbang Colorado, yang mana terdapat banyak di pasaran. Banyak ubat tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan manusia. Ia hanya perlu mengikuti langkah berjaga-jaga dan ikuti arahan.

Persediaan biologi “Colorado beetle NO”

Rawatan kumbang kentang ColoradoSebelum kita mula menggambarkan cara pengendalian hama kimia, saya ingin mencatat sesuatu yang baru di pasaran, yang dipanggil biopreparation generasi baru. Ubat ini terdiri daripada bahan organik yang benar-benar selamat untuk tubuh manusia. Dadah ini dihasilkan di Perancis dan pasaran di Rusia tidak begitu mudah dicari.

Related  Kami mengenali pelbagai jenis pudina dalam gambar dengan nama dan keterangan

Bahan aktif utama penyediaan adalah minyak Neem Azadrachta. Ia menghalang serangga, ia menghalang pembiakan kumbang dewasa dan menjejaskan perkembangan larva. Pemprosesan kentang dari kumbang Colorado dijalankan tiga kali setiap musim. Ia perlu mencairkan bahan di dalam air. Nisbah ubat ke air harus 1:40.

Terma dan kuantiti rawatan:

  1. Kali pertama kentang diproses sebelum menanam dari kumbang kentang Colorado. Penyembur tangan yang mengendalikan lubang di mana kentang diletakkan.
  2. Rawatan kedua dilakukan pada masa pucuk pertama.
  3. Rawatan ketiga, terakhir berlaku dua minggu selepas pucuk penyemburan kedua.

Untuk seratus tanah, kira-kira 10 ml dana digunakan. Iaitu, tiga rawatan memerlukan 30 ml “NO Colorado beetle”. Ulasan dari pengguna sebenar setakat ini, tetapi kebanyakannya mengatakan bahawa ia adalah perlindungan yang boleh dipercayai dari kumbang Colorado.

Seterusnya, kami akan membincangkan tentang produk kimia yang telah menerima jawapan yang paling banyak dalam rangkaian. Terdapat banyak ubat di pasaran yang berbeza dengan harga dan cara mereka bekerja. Dalam pelbagai jenis, ia mudah dikelirukan. Gambar itu rosak dan pengeluar yang tidak bertanggungjawab, yang sering menyembunyikan kesan sampingan dadah yang dikeluarkan.

Campuran Bordeaux

Campuran BordeauxYang paling popular di kalangan penanam sayur moden ialah campuran Bordeaux, yang tidak berbahaya bagi manusia dan mempunyai kesan yang sangat baik. Apabila pertumbuhan pucuk muda kentang adalah daripada perintah 15-25 cm, adalah perlu untuk memproses panen dengan cecair Bordeaux.

Terma dan prosedur untuk pemprosesan:

  1. Pada rawatan pertama, perlu mencairkan penyelesaian berikut: 150 gram limau hingga 150 g tembaga sulfat dan 10 liter air.
  2. Rawatan kedua dilakukan tepat selepas 12 hari dengan larutan 200 g kapur, 200 g tembaga sulfat dan 10 liter air.
  3. Mungkin ada keperluan untuk rawatan ketiga. Untuk ini, 200 gram kapur digunakan sekali lagi untuk 200 g tembaga sulfat dan 10 liter air.

Related  Ciri-ciri penanaman brokoli

Alat ini akan membantu menghilangkan bukan sahaja kumbang kentang Colorado, tetapi juga dari penyakit kentang – phytophthora yang meluas.

“Prestige CS” oleh Bayer

prestij terhadap kumbang kentang ColoradoUbat untuk kumbang Colorado “Prestige CS” dari pengeluar Jerman Bayer semakin popular di kalangan penanam sayur. Komposisi ini mengandungi dua bahan aktif:

  • fungicide-pencicuron;
  • imidacloprid racun serangga.

Bahan pertama bertujuan untuk melindungi kentang dari berbagai penyakit, dan yang kedua adalah memerangi perosak. “Prestige CS” mempunyai kesan anti tekanan yang jelas, dan juga merangsang tumbuh-tumbuhan untuk berkembang secara aktif. Di antara semua ubat-ubatan yang terdapat di pasaran sekarang, Prestige COP adalah salah satu yang paling mahal.

Pergaduhan insektisida dengan wireworm, kumbang Colorado, beruang, aphids, pelbagai vektor virus, serta penyakit seperti rhizoctonia dan kudung.

Arahan pengeluar menyatakan bahawa ubi kentang mesti diproses dalam kotak atau kotak. Proses ini mesti dilakukan untuk memastikan produk tersebut diedarkan secara sama rata di antara ubi. Walau bagaimanapun, jika ubi-ubi benih telah tumbuh, maka ia tidak boleh dirawat dengan cara ini. Ia cukup untuk membuat semburan kentang di dalam lubang.

Biarkan pembeli tidak keliru dengan warna merah terang produk, yang menjadi kurang tepu selepas penyediaan penyelesaian. Kentang selepas pemprosesan juga akan berubah menjadi warna bahan. Pengilang mendakwa bahawa produk tersebut melindungi ubi kentang dari perosak selama 50 hari, dan dari penyakit selama 40 hari dari saat penyelesaian diterapkan.

Hanya selepas tamat tempoh 50 hari, produk itu akan menjadi sambungan tidak berbahaya. Arahan mengatakan bahawa kentang boleh dimakan hanya 50 hari selepas menanam ubi. Bagaimanapun, banyak penanam sayur yang khuatir oleh fakta ini, pengeluar mendakwa bahawa dadah itu naik ke daun sepanjang batang semasa pertumbuhan tumbuhan. Di dalam ubi muda, insektisida tidak boleh masuk, kerana ia tidak terlibat dalam proses fotosintesis.

Tindakan racun dari kumbang Colorado berakhir pada hari ke-50. Dari saat ini, daun sekali lagi menjadi makanan untuk perosak.

Sudah tentu, parasit pada masa ini tidak mendatangkan bahaya kepada kentang, kerana ubi telah pun bermula. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa gelombang kedua kumbang Colorado akan pergi ke musim sejuk di bawah tanah, dan pada musim bunga akan muncul semula. Racun serangga ini tidak akan membantu menentang perosak di musim baru, tetapi akan membolehkan untuk mengembangkan kentang yang sihat di musim ini. Untuk melindungi dari gelombang kedua kumbang Colorado, adalah perlu untuk merawat semak dengan penyediaan yang lain.

Related  Reka bentuk yang luar biasa dan penggunaan maksimum katil menegak di kampung

Bancol

bank yang berkesanSatu lagi alat yang berkesan dari kumbang Colorado, yang membolehkan anda menyingkirkan kedua-dua orang dewasa dan perosak muda selepas penyemburan pertama – Bancol. Dijual dalam bungkus 500 g Merupakan bubuk basah.

Kelebihan utama ubat ini adalah bahawa larva serangga mati segera setelah mereka mula memakan daun yang dirawat dengan ubat. Racun ini dari kumbang kentang Colorado tidak memerlukan rawatan semula.

Kelemahan utama ubat ini adalah bahawa ia mematikan fungsi pembiakan kentang. Pengilang mengisytiharkan bahawa bahan itu terurai menjadi komponen yang tidak berbahaya dalam tempoh satu minggu rawatan. Ubat ini sesuai untuk mereka yang tidak meninggalkan kentang benih.

5 Best Remedies Terbaik untuk Colorado Beetle – video