Geranium tidak berbungaGeranium bunga dalaman suka untuk berbunga panjang yang indah. Kenapa tidak geranium berkembang, jika tumbuhan kelihatan sihat, ia menjadi teka-teki untuk penjual bunga. Rahsia pembungaan yang berpanjangan dan sebab-sebab ketiadaannya diketahui. Dari langkah pertama kita akan mewujudkan syarat untuk pembangunan pelargonium yang sesuai. Nasihat penanam bunga yang berpengalaman akan membantu mewujudkan taman di tingkap.

Cara membuat bunga geranium di rumah

Pembungaan geranium mempengaruhi saiz periuk dan kualiti tanahWalaupun pelargonium ditanam, penjagaan mesti diambil untuk memastikan kilang itu senang dengan ciri-ciri hiasannya. Tanah itu dipilih cahaya, terdiri daripada rumput dan daun bumi, pasir dan humus. Jika anda mengambil bekas, di mana akarnya luas, kilang akan membina jisim akar dan daun. Pembungaan mesti menunggu lama. Bagaimana cara membuat bunga geranium dengan cepat? Dalam kotak yang luas untuk menanam semak beberapa, biarkan mereka menjadi sempit. Di bahagian bawah berlubang adalah perlu untuk meletakkan selepas saliran kering kek lembu kering. Ia akan lama memelihara akar-akar organik yang penuh.

Untuk geranium dengan cepat berkembang, dalam satu kilang tumbuhan beberapa tumbuhanOleh itu, apabila mendarat, anda harus:

  • pilih keupayaan yang betul;
  • membuat substrat nutrien yang menyerap kelembapan;
  • tumbuhan untuk perkembangan pesat peduncles dalam satu periuk beberapa tumbuhan.

Tempat untuk pokok Krismas perlu dipilih cahaya, tetapi tidak dapat diakses oleh sinaran tengah hari matahari. Di bawah matahari, daun-daunnya terbakar dan kehilangan kesan hiasannya. Mengapa tidak geranium berkembang di bawah matahari? Blossoms, tetapi dengan cepat kehilangan kecantikannya, di taman geranium mesti disimpan dalam syarat-syarat yang tidak di bawah cahaya matahari langsung.

Geranium boleh disiram dengan air keras dan juga dari paip. Garam di dalam tanah perlu dibersihkan secara berkala.

Pematuhan dengan peraturan penyiraman akan membantu kilang itu dengan cepat membuang tunasSekiranya geranium tidak berkembang, anda memerlukan air yang betul. Kehebohan akan menyebabkan kerosakan akar, dan kemudian berbunga tidak boleh menunggu. Menanam geranium dalam periuk adalah perlu apabila lapisan atas kering. Geranium akan mekar jika terdapat sedikit nitrogen di dalam tanah. Tetapi baja fosforus meningkatkan daya maju tumbuhan dan diperlukan untuk berbunga subur. Apa yang boleh memberi makan geranium untuk berbunga yang berlimpah? Pengekstrakan dari superfosfat boleh digunakan. Adalah lebih baik menggunakan rumusan khas, cecair untuk tumbuh-tumbuhan dalaman, di mana nitrogen adalah 11%. Walau bagaimanapun, baja mineral tidak suka pelargonium dan mereka perlu digunakan dalam kuantiti yang kecil. Di tanah baru, pada tahun pertama kehidupan, makan geranium, secara umum, tidak diperlukan.

Sekiranya kandungan yang betul, geranium tidak berkembang, kami akan menggunakan kaedah kejutan.

Kenapa tidak geranium berkembang di rumah

Untuk membuang tunas geranium boleh mencipta keadaan ekstremIngatlah apabila semua tumbuh-tumbuhan cenderung untuk menuai. Kemudian, apabila ancaman hidup hidup. Oleh itu, buatkan keadaan apabila kilang yang sihat akan membuang tangkai bunga dalam pelbagai cara:

  • musim sejuk yang sejuk dengan sekatan dalam penyiraman dan pemakanan;
  • Perangsang terbaik untuk berbunga untuk geranium akan menjadi iodin;
  • Pemangkasan kuat tumbuhan pada musim gugur awal dengan meninggalkan 2-3 mata untuk semua jenis, kecuali geranium diraja;
  • ambil tumbuhan pada musim panas di balkoni untuk membuat penurunan suhu.

Untuk membuat geranium berkembang, menanamnya di tamanBagaimana jika geranium masih tidak berbunga? Anda perlu menanamnya di taman, berbunga! Pada musim luruh, simpan tumbuhan pada bunga untuk masa yang lama, mengelakkan pembekuan. Di dalam bilik yang hangat, semak dipangkas dan disimpan pada musim sejuk dalam keadaan Spartan. Pada musim bunga, degil akan berbunga di atas jendela. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa di musim sejuk adalah masa yang berbahaya untuk tumbuhan. Ia harus dilindungi dari draf, hipotermia, tidak tuangkan dan tidak kering.

Kepada geranium diraja kaedah ini tidak terpakai! Selepas pemangkasan, bunga boleh dijangkakan pada pelbagai ini selama bertahun-tahun. Mungkin ini akan menjadi jawapannya, kenapa geranium tidak membekalkan bilik.

Iodine akan membantu geranium berkembangUntuk pembungaan berpanjangan di dalam bilik, sekali seminggu, tumbuh-tumbuhan disiram dengan air beroda, berdasarkan 1 titis iodin per liter air. Dalam kes ini, dos tunggal hendaklah 50 ml. Penambahan microelements untuk bunga adalah perangsang berbunga.

Beberapa ciri penjagaan geranium

Selama beratus-ratus tahun tetamu lapang kami telah menunjukkan wataknya. Para penjual bunga terbaik telah belajar keinginannya. Biji-bijian mengumpul maklumat tentang cara membuat geranium berkembang di rumah dengan topi panjang dan besar.

Untuk berbunga geranium yang banyak, garam kaliumKekasih dinasihatkan lebih kerap, tetapi dalam dos mikro memberi garam garam kalium. Abu dari abu akan menjadi baja terbaik. Sekiranya sudu kayu abu disuntung dengan satu liter air, longkang cair dan gunakan sudu untuk mencairkannya, aphid tidak akan menetap di kilang. Daun akan menjadi hijau gelap, akarnya sihat.

Geranium mekar sebagai tindak balas kepada penjagaan yang betulAnda tidak perlu air geranium supaya akar berenang di dalam air. Apabila kelembapan yang berlebihan muncul, tumbuhan akan berhenti berbunga. Jika geranium menjadi sempit, anda perlu menukar hidangan. Apabila beberapa tumbuhan duduk dalam satu kotak, lapisan atas tanah di musim bunga diganti dengan yang baru. Mereka adalah geranium sekaligus, bagaimana sesak akan mengganggu perkembangan belukar.

Anda boleh mencari tempat terbaik untuk bunga dengan memindahkannya ke bilik. Tetapi sebaik sahaja tunas muncul, kilang itu ditinggalkan di satu tempat, walaupun tanpa menukar kedudukan daun. Geranium akan menyokong penjagaan mekar yang lama.

Geranium bukan satu-satunya tumbuhan dalam penanam bunga. Jika spesimen yang lebih tinggi menggantung dan pritenyayut pelargonium – berbunga tidak menunggu. Dia tidak suka geranium, supaya jiran tidak dapat mengagumi kecantikannya.

Geranium mekar tidak boleh dipindahkan ke tempat lainJangan membuat geranium mekar pada musim sejuk. Mewujudkan keadaan untuk berehat di dalam keren, dan dia akan mengucapkan terima kasih kepada huru-hara musim panas inflorescence yang indah. Dalam keadaan bilik di musim sejuk ia harus diletakkan berhampiran tingkap. Sekiranya suhu adalah 15 darjah, ia tidak akan menyakitkan.

Keadaan khas mesti diwujudkan untuk musim sejuk kilang indah – geranium diraja. Bunganya terry, warna yang paling tidak dijangka. Tetapi dia boleh berbunga dengan banyaknya, jika pada musim sejuk dia diberi istirahat pada 12 darjah, tidak memotong dan terus sihat. The ampel geranium menyukai keadaan yang sama.

Untuk geranium diraja, syarat-syarat istimewa diperlukan untuk membuat ia berkembangGeranium diraja tidak boleh ditanam di taman. Tumbuhan hibrid sangat hiasan. Ia adalah budaya bilik, walaupun balkoni tidak memerlukannya. Apabila tunas muncul, mahkota perlu dipetik, supaya daya tumbuhan tidak berkembang, berbunga. Cawangan pudar perlu dikeluarkan.

Dalam keadaan baik geranium hidup sehingga 10 tahunPencinta perasan, geranium hidup lima, dalam keadaan baik, sehingga sepuluh tahun. Walau bagaimanapun, selama bertahun-tahun perhiasan semak belukar itu hilang, bunga itu lebih lemah. Itulah sebabnya mungkin untuk mendapatkan belukar muda setiap tahun, yang akan menjadi lembut, padat. Pelargonium, ditanam dari benih, akan berkembang pada tahun pertama.

Semua yang ditulis di atas, membimbangkan tumbuhan yang sihat, tanpa tanda-tanda penyakit apa pun yang sedikit. Sekiranya warna lembaran berubah, pengeringan batang akan bermula atau berkedut berhampiran akar, perlu untuk tidak berbunga, untuk menyelamatkan tumbuhan. Penyakit boleh:

  • Fisiologi, apabila keadaan penahanan tidak dipatuhi;
  • bakteria, virus dan kulat;
  • dikaitkan dengan penyelesaian serangga perosak.

Geranium bunga dari pelbagai jenisSelepas penyebab penyakit tersebut dihapuskan, tumbuhan akan menjadi sihat dan berkembang. Khususnya untuk pelargonium, produk penjagaan untuk semak telah dikeluarkan. Menggunakannya meningkatkan imuniti haiwan peliharaan, yang semestinya menjejaskan tempoh berbunga.

Cara membuat bunga geranium – video