anak benih kubisProses penanaman benih kubis hampir sama untuk semua jenis kubis. Dalam artikel ini, contoh penanaman bibit kubis putih akan dipertimbangkan.

Menurut kematangan dan masa, ia boleh dibahagikan kepada:

 • Pematangan awal (disemai pada separuh pertama bulan Mac);
 • Srednespeluyu (disemai dari 15 Mac hingga 15 April);
 • Pematangan lewat (disemai pada separuh pertama bulan April).

Bagaimana untuk menyemai kubis untuk benih?

Untuk penanaman benih kubis untuk benih, campuran tanah disyorkan, yang terdiri daripada satu bahagian tanah sod dan dua bahagian humus. Dalam campuran ini disyorkan untuk menambah abu, berdasarkan 1 kg campuran, 1 sudu besar abu. Ini memperkayakan tanah dengan mikroelemen tambahan dan menghalang penampilan penyakit tertentu daripada benih.

anak benih kubisMenyemai kubis untuk benih mesti bermula dengan penyediaan benih. Sebelum memulakan proses pembenihan, benih mesti dirawat menggunakan kaedah konvensional penyediaan benih sebelum menyemai.

Sebelum menyemai benih dipilih dengan teliti. Benih kubis dicurahkan dengan garam meja 3% selama 5 minit. Biji-buahan yang disatukan bergabung dengan air, dan biji-bijian yang lain dibasuh dan dikeringkan. Untuk penanaman, biji-bijian pecahan besar dan pertengahan dipilih.

Menanam kubis untuk benih dilakukan oleh benih disinfeksi. Dari agen penyebab benih dapat disingkirkan dengan larutan kalium permanganat, kemudian bilas dengan air. Tetapi pemprosesan sedemikian memberi peratusan kecil kebarangkalian. Kesan yang lebih besar dapat dicapai dengan rawatan haba. Untuk melakukan ini, benih diletakkan dalam kantong kain kasa dan jatuh ke dalam air panas selama 20 minit. Suhu air hendaklah dalam masa 48-50oC, kerana pada suhu yang lebih rendah, kesan yang diperlukan akan hilang, dan pada suhu yang lebih tinggi, benih mungkin kehilangan kapasiti percambahan mereka.
Terdapat satu lagi kaedah decontaminating biji: mereka disimpan dalam larutan bawang putih (30 g bawang putih rastolchonnogo dibubarkan dalam kaca 0.5 air) selama satu jam. Selepas itu, benih perlu dibasuh dengan air bersih dan kering dengan teliti.

Related  Varieti dan jenis terung untuk katil anda

Mengenai pembungkusan benih, ia boleh menunjukkan bahawa mereka telah menjalani rawatan yang diperlukan. Dalam kes ini, perlu dilakukan hanya rawatan haba, yang diperlukan untuk meningkatkan ketahanan biji pada penyakit kulat.

Menanam benih dalam kotak 20 * 30 * 7. Di dalam tanah, alur dengan kedalaman 0.7 cm ditekan pada jarak 3 cm dari satu sama lain. Benih disemai ke dalam alur ini. Selepas menyemai, permukaan tanah disamakan dan ditutup dengan filem. Pucuk pertama muncul pada hari keempat selepas menyemai. Kotak dengan anak benih disyorkan untuk didedahkan di tempat paling terang.

Kaedah utama benih yang semakin meningkat

Terdapat dua cara yang boleh diterima untuk menanam benih kubis:

 1. Cara pertama. Apabila pucuk muncul, benih pereryazhaetsya (dikeluarkan pucuk tambahan). Jarak antara benih selebihnya sebanyak 1.5 cm. Seminggu kemudian pucuk baki yang dipindahkan (menyelam) dalam laci (kayu atau plastik) dengan saiz mesh 3 3 cm. Permainan Lawan tumbuhan perlu untuk mendalami ke dalam daun kotiledon tanah. Selepas 2-3 minggu benih dari kaset dipindahkan ke dalam periuk, saiz 6 * 6 cm. The pucuk diekstrak dari kaset dengan sekaligus bumi, dan kemudian diletakkan di dalam cawan daun kotiledon dan ditutup dengan tanah. Langkah terakhir akan menjadi pemindahan anak benih terus ke dalam tanah.
 2. Cara kedua. benih kubis dipindahkan dari tempat sekaligus dalam cawan, tanpa melalui peringkat pemindahan dalam kaset. saiz cawan untuk awal-matang anak benih adalah 5 * 5 cm, dan untuk late–. 8 * 8 cm Transplantation akar utama mesti dipotong 1/3 panjang. Ini perlu agar sistem akar menjadi bercabang lebih baik. Pucuk dalam cawan mendalam ke daun kotiledon melalui pancang.

Tumbuh kubis awal

Untuk penanaman benih kubis awal, perlu mematuhi beberapa peraturan.

Related  Norma penggunaan, nilai kalori, faedah dan bahaya kacang tanah

Anak benih makan perlu dilakukan dalam tiga peringkat:

 1. Selepas luput 7 hari dari saat memetik kaset. Berdasarkan 1 liter air, 2 g ammonium nitrat, 4 g super fosfat, 1 g baja kalium dibubarkan.
 2. Selepas berlalunya dua minggu dari masa pemupukan pertama. Dos komponen adalah dua kali ganda.
 3. Dua hari sebelum menanam benih di tanah tetap. Pada ketika ini, anak benih sudah mempunyai sistem akar yang maju dan 6-8 risalah yang benar. Untuk 1 liter air, 2 g ammonium nitrat, 4 g super fosfat, dan 6-8 g baja kalium dibubarkan.

Mengemis bibit dilakukan secara sederhana. Secara kategori, jangan benarkan kelembapan tanah yang berlebihan.

kubis

Untuk mendapatkan pucuk kubis yang sihat, perlu menyediakannya dengan rejim cahaya 14-16 jam. Bergantung pada keupayaan lampu lampu buatan, ia jarak dari anak benih pada jarak 10 hingga 50 cm (apabila tumbuhan tumbuh, jarak mesti diselaraskan). Masa yang disyorkan untuk menukar lampu lampu buatan adalah dari jam 8 pagi hingga 11 malam.

Untuk percambahan pucuk pucuk dan perkembangan tumbuh-tumbuhan, rejim haba berikut mesti diperhatikan:

 • Sebelum penampilan pucuk pertama – 18-20 oC;
 • Benih sprouted – hari yang cerah 15-17 oC, hari berawan 13-15 oDengan, pada waktu malam 7-10 oC;

Penjagaan benih kubis di rumah hampir sama dengan aktiviti standard. Sebelum benih ditanam di tanah yang tetap, ia mesti mula panas dua minggu sebelum pemindahan yang dicadangkan. Pada peringkat pertama tumbuhan secara beransur-ansur terbiasa dengan udara sejuk, yang mana mereka membuka tingkap.
Di peringkat kedua, tumbuh-tumbuhan dijalankan di balkoni selama 2-3 jam pada siang hari, tetapi melindungi anak benih dari cahaya matahari langsung. Secara beransur-ansur, peningkatan masa, dan perlindungan cahaya matahari dikeluarkan. Semasa pelindapkejutan itu, anak benih hampir tidak disiram. Pada peringkat terakhir pembajaan, jika suhu malam melebihi 2-3 oC, anak benih untuk malam ditinggalkan di udara segar, sebelum ini ditutup dengan filem yang direntangkan pada bingkai.

Related  Bagaimana untuk menanam tomato benih yang baik di rumah?

Menanam benih di dalam tanah tetap

Penanaman benih di tanah tetap dilaksanakan:

 • Untuk varieti matang awal – akhir bulan April dan permulaan bulan Mei;
 • Untuk jenis masak sederhana – lewat Mei – awal bulan Jun;
 • Untuk varieti matang-matang – pertengahan Mei.

Perlu diingat bahawa kubis sangat mudah terdedah kepada sejuk, jadi disarankan untuk menutupnya pada waktu malam. Selepas pendaratan, hari pertama benih mesti dilindungi dari cahaya matahari langsung.

Video: teknologi benih kubis