Calypso racun seranggaCalypso racun serangga, yang arahan penggunaannya akan digariskan, adalah insektisida yang berkesan dan mampan untuk menghilangkan perosak kebun dan taman. Dan yang terakhir dihapuskan walaupun dengan kadar penggunaan minimum. Calypso yang digunakan untuk melawan perosak, menggigit, keras, dan perosak lepidopteran.

Mekanisme tindakan

Calypso tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan dengan kesan usus hubungan. Selepas rawatan tumbuh-tumbuhan, ubat itu memasuki perosak dalam saluran pencernaan, menyebabkan masalah dengan sistem saraf, selepas itu mereka mati. Ini dijelaskan oleh kaitan dengan reseptor nikotin-acetylcholine.

Jangan lupa bahawa penggunaan serangga perosak sering digunakan. Oleh itu, Calypso harus bergantian dengan insektisida lain.

Kelebihan insektisida

penggunaan calypso insecticide di tamanAntara merit dadah adalah:

 1. Kemungkinan penggunaan untuk tumbuhan dalaman.
 2. Mengurangkan penurunan dan meningkatkan gred.
 3. Bukan toksik.
 4. Pada kepekatan tertentu dan tidak melebihi, ubat ini selamat untuk lebah dan entomofauna berguna yang lain.
 5. Ia berperang dengan baik dengan perosak keras, bersisik dan bahkan bersayap, termasuk penggulung daun, floret.
 6. Kecekapan berlangsung sehingga satu bulan.

Menurut arahan untuk penggunaan racun serangga, Calypso sempurna berinteraksi dengan ubat mempercepat pertumbuhan tumbuhan, zat antimikotik dan persiapan insektisida lain dalam campuran tangki.

Mencampur ubat yang berbeza, ujian pertama untuk keserasian.

Kelemahan dadah

Dari sisi negatif Calypso menonjol:

 1. Keupayaan untuk menggunakan hanya tanaman terhad.
 2. Hanya digunakan untuk perosak tertentu.
 3. Berbahaya kepada manusia.

Jika tanda-tanda keracunan (muntah, mual, kelemahan, sakit kepala) diperhatikan, segera meninggalkan kawasan rawatan dan mengambil tindakan.

Arahan untuk menggunakan racun serangga Calypso

arahan untuk digunakan pada pakejTumbuh tumbuhan hendaklah, sebaik sahaja perosak diperhatikan, dalam tempoh musim luruh musim bunga, apabila terdapat tempoh vegetatif, tetapi tidak lebih dari 2 kali sepanjang masa.

Pada masa yang sama, keadaan cuaca mesti diambil kira. Prosedur ini boleh dijalankan hanya dalam cuaca tenang, tenang, jelas, pada suhu 12-25 ° C. Dalam haba, hujan, serta 2 jam sebelum dan selepas itu, kerja tidak boleh dilakukan, kerana keberkesanannya akan menjadi kecil.

Related  Mari mengetahui bagaimana untuk menanam pokok epal dengan betul pada musim panas

Penyediaan penyelesaian

penyediaan penyelesaian untuk kerjaPada mulanya, tumpuan dibuat mengikut arahan, membubarkan persiapan dalam sedikit air dan selepas membawa jumlah kepada nilai yang diperlukan. Seterusnya, penyelesaian kerja disediakan, menurut peraturan penggunaan untuk ini atau budaya itu. Sekiranya norma-norma tidak dipatuhi, racun serangga boleh membawa bukan sahaja kepada keracunan serangga dan haiwan, tetapi juga kepada manusia.

Untuk mengerjakannya diperlukan dengan tegas dalam pakaian, melindungi lendir dan integumen, dan dalam gelas. Ia dilarang untuk minum, asap, makan semasa menyembur.

Bagi setiap jenis tanaman terdapat kadar pengenceran yang berlainan.kadar permohonan untuk tumbuhan yang berlainan

Langkah berjaga-jaga

kami bekerja dalam peralatan pelindung diriCalypso adalah penyediaan kelas bahaya ke-2, yang menunjukkan keracunannya. Oleh itu, apabila bekerja dengannya, anda harus mengikuti beberapa peraturan:

 1. Sekiranya bersentuhan dengan kulit, produk hendaklah disapu dengan kapas atau kain dan dibilas dengan teliti di bawah air yang mengalir.
 2. Sekiranya bahan tersebut telah ditelan, anda harus minum arang aktif (cukup 5-6 tablet) dan 2-3 sudu besar. air. Ini harus menimbulkan muntah.
 3. Sekiranya bersentuhan dengan mata, bilas segera dengan air yang mengalir, jangan larang kelopak mata.

Calypso – racun serangga toksik, tetapi dengan semua peraturan dan peraturan penggunaan, anda boleh mengelakkan kesan negatif dan menyelamatkan tanaman dari perosak.

Penggunaan racun serangga Calypso terhadap alyenka shaggy – video